Μήνας “ορόσημο” ο Οκτώβρης για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο χειμώνα. Η σκυτάλη που λαμβάνει από τον Σεπτέμβρη είναι “βαριά” επιδημιολογικά και το στοίχημα κυβέρνησης και ειδικών είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών – το βασικό ανάχωμα στην διασπορά του ιού – αλλά και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε να μην υπάρξουν κι άλλα… lockdown και νέα μέτρα.
Οι ειδικοί κρούουν τον “κώδωνα του κινδύνου”…
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα μαρτυρά ότι υπήρξε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων των ειδικών με την κυβέρνηση τέθηκε να υπάρξουν πιο εντατικοί έλεγχοι, ειδικά στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων.
Για τη Θεσσαλονίκη μάλιστα συζητείται έντονα η ακύρωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, του Πολιούχου της πόλης, αλλά και της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Αντίστοιχα στο μικροσκόπιο από τώρα ως τα Χριστούγεννα μπαίνουν όλοι οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις στις “κόκκινες” περιοχές όλης της χώρας.
Ανησυχία για τυχόν νέα πίεση στο ΕΣΥ
Η αγωνία αφορά κυρίως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στον κίνδυνο να ξαναδεχτεί ασύμμετρη πίεση…
Ήδη στη Βόρεια Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμός.
Τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται ραγδαία αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Στις Μ.Ε.Θ. υπάρχει αύξηση των διασωληνωμένων κατά περίπου 25% και ευρύτερα στη Μακεδονία κατά 38,46%.
Η προσοχή στρέφεται κυρίως στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, αλλά και στα παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού και άρα είναι επίσης ευάλωτα στη μετάλλαξη Δέλτα.
Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη μετάβαση, την ερχόμενη εβδομάδα, εξειδικευμένων γιατρών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους στη διαχείριση περιστατικών βαρέων νοσούντων από την covid-19.
Κυβέρνηση: όχι lockdown, μόνο μέτρα τοπικού χαρακτήρα
«Οι φήμες σύμφωνα με τι οποίες θα επιβαλλόταν lockdown σε ορισμένες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα είναι παντελώς αβάσιμες.
Βούληση της κυβέρνησης είναι να μην ξανακλείσει η οικονομία και η κοινωνία να παραμείνει ανοιχτή. Τα όποια επιμέρους μέτρα προστασίας είναι στοχευμένα και έχουν καθαρά περιορισμένο και τοπικό χαρακτήρα» ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές.
Αυτή τη στιγμή το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται αυτόματα στις περιοχές που “κοκκινίζουν” είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη μια μετά τα μεσάνυχτα έως τις έξι το πρωί και η απαγόρευση της μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Έτσι, από αύριο Παρασκευή Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κιλκίς και Χαλκιδική, που επίσημα μπήκαν χθες στο “κόκκινο”, τίθενται υπό αυτούς τους περιορισμούς.
Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού παραμένουν και οι περιφέρειες Καστοριάς, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας και Καβάλας
Αντίθετα στο “πορτοκαλί” έπεσε η Αργολίδα.
Πηγή: newsit.gr