Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine αποκάλυψε ότι το πλαστικό είναι η επιφάνεια που ο ιός παραμένει βιώσιμος για το μεγαλύτερο διάστημα – έως 72 ώρες. Σε ανοξείδωτο χάλυβα, ο ιός ανιχνεύθηκε έως και 48 ώρες μετά την εφαρμογή. Για χαρτόνι ήταν 24 ώρες και για χαλκό μόλις τέσσερις ώρες.
Αλλά ο Δρ. Bharat Pankhania, κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, λέει ότι αντί να προσπαθήσετε να συγκρατήσετε τον κατάλογο με τον τρόπο που λειτουργεί ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες και πότε τις καθαρίσατε τελευταία φορά, «η νοοτροπία σας πρέπει να είναι ότι όλα, ο καθένας, παντού είναι μολυσμένος. Και ό, τι χειρίζεστε είναι ένας πιθανός κίνδυνος».
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοβάστε οτιδήποτε αγγίζετε, αλλά απλώς ότι πρέπει να συνεχίσετε να πλένετε τα χέρια σας. «Κάνετε το σχολαστικά κάθε δύο ώρες, προσεκτικά», λέει ο Δρ Pankhania, «και αυτή είναι η λύση».
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορoνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από υφάσματα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν, ωστόσο, ότι είναι καλή ιδέα να πλύνετε τα ρούχα σας αν κάποιος έχει βήξει πάνω τους ή αν έχουν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον έξω από το νοικοκυριό με τον οποίο είστε σε απομόνωση.
Ο Δρ Pankhania συνιστά να κρατάτε ένα καλάθι για τα ρούχα που φοράτε όταν βγαίνετε, στην είσοδο του σπιτιού σας. «Παίρνετε τα παπούτσια σας, την τσάντα, το κινητό τηλέφωνο, το παλτό, τα βάζετε όλα στο καλάθι και στη συνέχεια πηγαίνετε στο νεροχύτη, πλένετε τα χέρια σας, επιστρέφετε από το νεροχύτη και δίπλα από το καλάθι έχετε μερικά μαντηλάκια. Από το καλάθι σκουπίζετε κάθε αντικείμενο που θέλετε να φέρετε μέσα στο σπίτι, όπως το κινητό σας τηλέφωνο. Αφήστε τα υπόλοιπα εκεί».
Η δυνατότητα του takeaway υφίσταται ακόμα. Όταν πρόκειται για το ίδιο το φαγητό, ο καθηγητής Bill Keevil, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, λέει ότι «είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος», προσθέτοντας ότι «αν το φαγητό ζεσταίνεται και μαγειρεύεται, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος».
Παράλληλα, ο ιστότοπος της Υπηρεσίας Τυποποιημένων Τροφίμων (Food Standards Agency) αναφέρει ότι «είναι πολύ απίθανο να κολλήσετε κορoνοϊό από τρόφιμα».
Όταν πρόκειται για τη συσκευασία, «εάν αυτοί που ετοιμάζουν το φαγητό σας ακολουθούν όλες τις οδηγίες για την καλή υγιεινή των τροφίμων, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό», λέει ο καθηγητής Keevil. Εάν σας απασχολεί πραγματικά, η σύσταση του καθηγητή Keevil είναι «να πετάξετε την συσκευασία με ασφάλεια και να μην έρθετε σε άσκοπη επαφή μαζί της και να πλύνετε αμέσως τα χέρια σας».