Σε μερική επαναφορά οδηγείται η Παιδεία, καθώς τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, με εντολή της κυβέρνησης επιστρέφουν στα θρανία όλοι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων αλλά και της Ειδικής Αγωγής.
Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν εν πολλοίς τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.
Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών.
Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
Τυχαία τεστ και ειδικά μέτρα πρόληψης
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία.
Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).
Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.
Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης.
Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.
Διχασμός για το άνοιγμα των σχολείων
Σε κάθε περίπτωση, η επαναφορά του συνόλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δημιουργεί προβληματισμό ως προς το αν θα είναι ασφαλής, καθώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το το μέγεθος του αποτυπώματος που άφησε η χαλάρωση των μέτρων κατά την διάρκεια των εορτών.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν τα κρούσματα στην Αττική, τα οποία αυξάνονται παρόλο που όλη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown. Σημειώνεται ότι μόνο το Σάββατο καταγράφηκαν στην Αττική, από τον ΕΟΔΥ, 301 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα περισσότερα εντοπίζονται στον κεντρικό τομέα Αθηνών.
Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, τόνισε το Σάββατο ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα βασικό βήμα για την επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες δείχνουν πως δεν θα κινδυνεύσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.
«Σε επόμενο χρόνο θα εξεταστεί το τι θα γίνει με τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς και για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα πανεπιστήμια και τα κέντρα ξένων γλωσσών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, π πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου λέγοντας ότι το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει με πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και εξάπλωση της πανδημίας.
Από την δική του μεριά ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη να μην ανοίξουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, Λύκεια και Γυμνάσια, με εξαίρεση την Γ’ Λυκείου, που έχει την υποχρέωση των εξετάσεων.
«Η τρίτη Λυκείου είναι μια διαφορετική περίπτωση λόγω των εξετάσεων. Τα Γυμνάσια και η δευτέρα Λυκείου θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν καθόλου μέχρι το τέλος της χρονιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, μιλώντας στο OPEN.