Empisteutiko.gr
14.12.25 || 04:42
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Κόντρα Ερντογάν – Μερτς για Γάζα και ΕΕ: «Στη Γερμανία δεν βλέπετε τη γενοκτονία;»

30.10.2025
in Κόσμος
Κόντρα Ερντογάν – Μερτς για Γάζα και ΕΕ: «Στη Γερμανία δεν βλέπετε τη γενοκτονία;»
Share TweetShareEmail

Σε αντιπαράθεση για το ζήτημα στη Γάζα ήρθαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς κατά τη διάρκεια της σημερινής (30.10.2025) συνάντησής τους στην Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες διαφώνησαν αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Δυστυχώς, δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτήν την πολιτική του Φρίντριχ Μερτς. Υπάρχει γενοκτονία και λιμός στη Γάζα. Η Γερμανία, η Τουρκία και οι χώρες της περιοχής θα κάνουν το καθήκον τους για να τερματιστεί αυτή η σφαγή. Κάνουμε το καθήκον μας όσον αφορά τη Χαμάς. Εργαζόμαστε σκληρά σε αυτό το θέμα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν.

Μάλιστα, σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για τη στάση της Γερμανίας έναντι του Ισραήλ, ο καγκελάριος Μερτς απάντησε: «Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ από την ημέρα της ίδρυσής του. Έγινε μια χώρα όπου εκατομμύρια Εβραίοι μπορούν να βρουν καταφύγιο. Πολλοί άνθρωποι που έζησαν το Ολοκαύτωμα μετανάστευσαν στο Ισραήλ. Η Γερμανία θα στέκεται πάντα στο πλευρό του Ισραήλ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι σεβόμαστε ή υποστηρίζουμε κάθε απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, χωρίς να ασκούμε κριτική. Η κυβέρνησή μου από τις 7 Οκτωβρίου στέκεται στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ, στο πλευρό του εβραϊκού λαού».

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Η διπλωματική και στρατιωτική αντεπίθεση του Ερντογάν: Πώς η Τουρκία βγαίνει ενισχυμένη στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη

Παραλήρημα Ερντογάν: Ανακάλυψε παραδοσιακά τραγούδια της Θεσσαλονίκης που «μιλούν για τα σύνορα της καρδιάς μας»

19.11.2025
Ερντογάν σε Μελόνι ενώπιον του Μακρόν: Φαίνεσαι καλή! Αλλά πρέπει να κόψεις το κάπνισμα

Ερντογάν σε Μελόνι ενώπιον του Μακρόν: Φαίνεσαι καλή! Αλλά πρέπει να κόψεις το κάπνισμα

13.10.2025

Συνεχίζοντας ο Μερτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ άσκησε το δικαίωμα της αυτοάμυνας». Όπως είπε, «με μια μόνο απόφαση θα μπορούσε να αποτραπεί η άσκοπη απώλεια ζωών. Η Χαμάς θα μπορούσε να απελευθερώσει νωρίτερα τους ομήρους και να παραδώσει τα όπλα της. Τότε ο πόλεμος θα τελείωνε αμέσως. Τα παιδιά της Γάζας, η τύχη των οποίων με στεναχωρεί πραγματικά, ήταν όμηροι της Χαμάς. Ελπίζω ότι αυτό θα τελειώσει τώρα».

 

Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο Τούρκος πρόεδρος λέγοντας ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις απόψεις του καγκελαρίου. «Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 60.000 παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι σκοτώθηκαν.

Η Χαμάς δεν διαθέτει βόμβες. Η Χαμάς δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα. Όμως, όλα αυτά τα όπλα βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ, υπάρχουν και το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα, για παράδειγμα χθες το βράδυ ξαναχτύπησε με αυτές τις βόμβες ειδικά τη Γάζα. Εσείς στη Γερμανία δεν τα βλέπετε αυτά; Η Γερμανία δεν τα παρακολουθεί;» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ευρωτυρκικά και Eurofighter

Με κανονιοβολισμούς και με έφιππο άγημα υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη στενότερη αμυντική συνεργασία, ενώ διαφώνησαν δημοσίως όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα. Στα ευρωτουρκικά η γερμανική πλευρά δήλωσε ότι θέλει την Τουρκία στην ΕΕ, επισήμανε, όμως, πως «ο δρόμος για την ΕΕ περνάει από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης».

Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου στην Άγκυρα είναι η πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του και η οποία έλαβε χώρα μόλις τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Πολλά από τα θέματα στην ατζέντα των δύο ηγετών είχαν στην πραγματικότητα δρομολογηθεί και κλείσει από την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ.

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα ήταν η αμυντική συνεργασία, με αιχμή την αγορά από την Τουρκία των μαχητικών Eurofighter, για τα οποία όμως είχαν ήδη αρθεί οι γερμανικές αντιρρήσεις και το γεγονός αυτό οδήγησε στη συμφωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ τη Δευτέρα.

Αναφερόμενος στη συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρώπη σε θέματα άμυνας, ο Γερμανός καγκελάριος, στη συνέντευξη που ακολούθησε τη συνάντηση, έκανε λόγο μία νέα γεωπολιτική περίοδο που διανύουμε και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της στρατηγική συνεργασίας με την Τουρκία, η οποία «δεν μπορεί να μείνει εκτός», καθώς είναι μία σημαντική χώρα.

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε αρχικά ότι «θέλουμε να δούμε την Τουρκία στην ΕΕ», κάνοντας λόγο για την έναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου με την Άγκυρα, τονίζοντας όμως ότι «ο δρόμος για την ΕΕ περνάει από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης

 

Αναφορικά με τα ευρωτουρκικά και σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου «Τι θέλει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τι προσφέρει στην Ένωση;» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι «άνετη», καθώς πάντα υποστήριζε ότι «τα κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν είναι για εμάς μια αρνητική διαδικασία προσέγγισης».

«Αν η Τουρκία προσεγγίζεται με βάση αυτά τα κριτήρια, τότε έχουμε και εμείς τα κριτήρια της Άγκυρας» δήλωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Με τα κριτήρια της Άγκυρας ανοιγόμαστε και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η Τουρκία δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα της Ευρώπης ή της Ασίας. Η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα που εφαρμόζει και λειτουργεί καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και την Ασία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με αυτό το θέμα».

Tags: ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ανατριχιαστική φωτογραφία στο γραφείο του Επστάιν: Ημιλιπόθυμο κορίτσι στον καναπέ
Κόσμος

Ανατριχιαστική φωτογραφία στο γραφείο του Επστάιν: Ημιλιπόθυμο κορίτσι στον καναπέ

13.12.2025
Πλημμελείς οι έλεγχοι των δοτών γενετικού υλικού πανευρωπαϊκά – Η Ελλάδα εξακολουθεί να παίρνει σπέρμα από τη Δανία
Κόσμος

Γιατί οι δωρητές σπέρματος έχουν εκατοντάδες παιδιά – To «σπέρμα των Βίκινγκ» και οι κίνδυνοι

13.12.2025
Next Post

Σαν Σήμερα Παρασκευή 31/10

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Εξεταστική για τα Τέμπη: “Το δυστύχημα οφείλεται σε λάθος του σταθμάρχη” λέει διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train

Τέμπη: Στη δημοσιότητα στις 10 το πρωί το πόρισμα για την τραγωδία – «Τα έλαια σιλικόνης δεν ευθύνονται για την έκρηξη»

27.02.2025
Δίκη Λιγνάδη: Σοκαριστική κατάθεση από τον Ν.Σ. για τον βιασμό του με μεταλλική ράβδο από τον σκηνοθέτη

Δίκη Λιγνάδη: Σοκαριστική κατάθεση από τον Ν.Σ. για τον βιασμό του με μεταλλική ράβδο από τον σκηνοθέτη

01.06.2022
«Ο Κιρ Στάρμερ πρέπει να δολοφονηθεί» – Αναζητείται ο άνδρας που ζήτησε τον θάνατό του σε ακροδεξιά διαδήλωση στο Λονδίνο

«Ο Κιρ Στάρμερ πρέπει να δολοφονηθεί» – Αναζητείται ο άνδρας που ζήτησε τον θάνατό του σε ακροδεξιά διαδήλωση στο Λονδίνο

14.09.2025

ΤΑΣΗ_

Νέος Κόσμος: Η στιγμή που ο 29χρονος σκοτώνει στο ξύλο τον 58χρονο – Βίντεο ντοκουμέντο

Νέος Κόσμος: Η στιγμή που ο 29χρονος σκοτώνει στο ξύλο τον 58χρονο – Βίντεο ντοκουμέντο

19.11.2025
Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

09.12.2025
Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Έλενα Χριστοπούλου: Η αγωγή του 1 εκατ. ευρώ, οι 7 πλαστές συμβάσεις και η υπεξαίρεση

Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Έλενα Χριστοπούλου: Η αγωγή του 1 εκατ. ευρώ, οι 7 πλαστές συμβάσεις και η υπεξαίρεση

15.11.2025
Σοβαρό ατύχημα στην Ιταλία: 18 μηνών αγοράκι έπεσε από αυτοκίνητο εν κινήσει – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Πέθανε 15χρονος μετά την εισαγωγή αέρα υψηλής πίεσης στον πρωκτό του

20.11.2025
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Έλενα Παπαρίζου μετά από αδιαθεσία

Έλενα Παπαρίζου: Άγνωστο πόσες μέρες θα μείνει στο νοσοκομείο – Δεν θα συμμετάσχει στο αποψινό γύρισμα του «The Voice»

08.12.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved