Empisteutiko.gr
02.03.26 || 10:01
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Κομισιόν: Εκτός SAFE Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο – Δεν πέρασε το γερμανικό πρέσινγκ

29.11.2025
in Πολιτική
Γιατί εξεγέρθηκαν οι νέοι στο Νεπάλ – Πυρπόλησαν το Κοινοβούλιο, έκαψαν τα σπίτια υπουργών
Share TweetShareEmail

Παρά τις «πιέσεις» –έως και την τελευταία στιγμή– κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γερμανία, τελικά η Τουρκία, η Βρετανία και η Νότια Κορέα δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στον δανειοδοτικό μηχανισμό για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, SAFE (Security Action for Europe), ύψους 150 δισ. ευρώ.

Χθες, μάλιστα, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας στον ευρωπαϊκό αμυντικό μηχανισμό «κατέρρευσαν», καθώς το Λονδίνο δεν αποδέχθηκε το υψηλό «τίμημα» που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πλήρη συμμετοχή του.

Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωνε ότι η Τουρκία και η Νότια Κορέα δεν θα προλάβουν την προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου, της καταληκτικής δηλαδή ημερομηνίας για τον μηχανισμό SAFE, καθώς τα αιτήματά τους βρίσκονται ακόμα υπό αξιολόγηση.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Η Τουρκία χαρακτηρίζει «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης

Η Τουρκία χαρακτηρίζει «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης

19.02.2026
Δεν θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Μητσοτάκης–Ερντογάν στην Άγκυρα: Συνάντηση με «θετική ατζέντα» και βαριά σκιά της «Γαλάζιας Πατρίδας»

11.02.2026

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτές οι δύο χώρες δεν θα προλάβουν την προθεσμία της Κυριακής, καθώς η Κομισιόν εξακολουθεί να εξετάζει τα αιτήματά τους», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών που πίεζαν εξαρχής για τη συμμετοχή τόσο της Τουρκίας όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου στον μηχανισμό SAFE. Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, η χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιοχάνες Βάντεφουλ.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το πρόγραμμα SAFE της Ε.Ε. πρέπει να ανοίξει για την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως σημαντικούς εταίρους του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Βάντεφουλ, υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο Βερολίνο.

Διμερείς συνεργασίες

Μετά την «κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κομισιόν και Λονδίνου, αλλά και τη λήξη της προθεσμίας για την Τουρκία, την Κυριακή, οι δύο –εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης– χώρες μπορούν να συμμετέχουν σε διμερείς αμυντικές συνεργασίες με κράτη-μέλη του «μπλοκ». Ομως, μόνο έως το 35% ενός έργου, που χρηματοδοτείται από το SAFE, μπορεί να προέρχεται από τη Βρετανία ή την Τουρκία.

Για το υπόλοιπο 65% απαιτείται ειδική, διμερής συμφωνία με την Ε.Ε., που δεν είναι πλέον εφικτή για τις δύο χώρες. Συγκεκριμένα, για τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά, η Κομισιόν έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο «εντολή» από τα κράτη-μέλη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Στην πορεία όμως οι διαπραγματεύσεις «σκόνταψαν», καθώς η Κομισιόν είχε αρχικά ζητήσει από τη Βρετανία για να συμμετάσχει στον μχανισμό SAFE να καταβάλει έως και 6,75 δισ. ευρώ, ποσό που το Λονδίνο θεώρησε απαράδεκτο. Μια βρετανική αντιπρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφορούσε χρηματοδοτική συνεισφορά ύψους 82 εκατ. ευρώ. Η πρόταση ωστόσο απορρίφθηκε χθες από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά θα συνεχιστούν έως την Κυριακή με την ελπίδα να ολοκληρωθούν επιτυχώς, διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές από την Κομισιόν. Ηδη, άλλωστε, η αποτυχία με το Λονδίνο αποτελεί «πλήγμα» για τις αμυντικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με «ομοϊδεάτες» συμμάχους της, εν μέσω της κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας.

«Βέτο» και ενστάσεις

Η περίπτωση της Τουρκίας ήταν εξαρχής δύσκολη, καθώς ήταν γνωστό τοις πάσι ότι «το αίτημά της δεν θα τύχαινε θετικής ανταπόκρισης από συγκεκριμένες πλευρές», παραδέχονταν αρμόδιες πηγές τις τελευταίες ημέρες.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Κομισιόν δεν κατέθεσε τελικά ποτέ το σχετικό αίτημα –που είχε λάβει από την Αγκυρα από τον περασμένο Ιούλιο– προς τα κράτη-μέλη, καθώς εκεί θα προσέκρουε στο «βέτο» Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και στις ενστάσεις της Γαλλίας.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή τρίτων χωρών, ακόμα και εκείνων που η πλειοψηφία των κρατών-μελών επιδίωκε να ενταχθούν στο SAFE, αποδείχθηκε πιο δύσκολη από ό,τι ανέμεναν οι Βρυξέλλες.

Εως την Κυριακή έχουν προθεσμία τα 19 κράτη-μέλη της Ε.Ε., που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– να καταθέσουν τα εθνικά τους σχέδια στο πλαίσιο του SAFE και τα οποία αναμένεται να αξιολογηθούν από την Κομισιόν έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Μετά τη σχετική έγκριση της αξιολόγησης αυτής από το Συμβούλιο της Ε.Ε., η πρώτη εκταμίευση έως 15% του ποσού που έχουν αιτηθεί, αναμένεται έως το τέλος του χρόνου.

Πηγή: kathimerini

Tags: SAFEΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΤΟΥΡΚΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχονται νέα μέτρα για το στεγαστικό – Έκτακτη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για την ευλογιά
Πολιτική

Μητσοτάκης: Παρακολουθούμε στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

01.03.2026
Τα μηνύματα που θα στείλει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό με φόντο τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Οι αποφάσεις και τα επόμενα βήματα
Πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τους ηγέτες του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

28.02.2026
Next Post
Πάπας Λέων: Στο Φανάρι σήμερα για να υπογράψει κοινή διακήρυξη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Πάπας Λέων: Στο Φανάρι σήμερα για να υπογράψει κοινή διακήρυξη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σοβαρό τροχαίο στην εσωτερική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σοβαρό τροχαίο στην εσωτερική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

27.05.2024
Ο Τραμπ κλιμακώνει την πίεση προς την Τεχεράνη: Απαίτησε ιρανική παράδοση άνευ όρων

Μήνυμα Τραμπ στην Ευρώπη: Σταματήστε ν’ αγοράζετε ρωσικό πετρέλαιο – Χρηματοδοτείτε τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία

04.09.2025
Στην Άγκυρα σήμερα ο Μητσοτάκης – Θα συναντηθεί με τον Ερντογάν

Μισή ώρα κράτησε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Στην ατζέντα μεταναστευτικό, διμερείς σχέσεις και Μέση Ανατολή

24.09.2024

ΤΑΣΗ_

Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας

Λόρα: Ο πραγματικός λόγος που οι γονείς της δεν πηγαίνουν στη Γερμανία να τη βρουν

04.02.2026
Παρέμβαση Ομπάμα προς Ισραήλ: Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Ο Ομπάμα δηλώνει ότι οι εξωγήινοι είναι πραγματικοί, αποκαλύπτοντας τι ισχύει για την Περιοχή 51

15.02.2026
Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον κράτησαν ζωντανό για 6 ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 9 σφαίρες και μια χαριστική βολή

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον κράτησαν ζωντανό για 6 ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 9 σφαίρες και μια χαριστική βολή

02.02.2026
Πάτρα: «Μας σκότωσε τα παιδιά και ζητάει και 22 χιλιάρικα» – Ξεσπούν οι γονείς θυμάτων τροχαίου

Πάτρα: «Μας σκότωσε τα παιδιά και ζητάει και 22 χιλιάρικα» – Ξεσπούν οι γονείς θυμάτων τροχαίου

12.02.2026
Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα σήμερα

Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα σήμερα

14.02.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved