Στην ιστορία πέρασε η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας – Η βασίλισσα Ελισάβετ μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου της «μεγάλου ταξιδιού» που ξεκίνησε από το Κάστρο του Μπαλμόραλ στην Σκωτία και κατέληξε στο Κάστρο του Ουίνδσορ ενταφιάστηκε δίπλα στον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο – Την τελετή παρακολούθησαν 4 δισ. τηλεθεατές
Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προκειμένου στη συνέχεια να ταφεί με παρόντα μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας – το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο – και τοποθετήθηκαν στον βωμό.
Το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, θα ενταφιαστεί στο ίδιο παρεκκλήσι όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφής της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των βρετανικών ΜΜΕ την κηδεία της Βασίλισσας παρακολούθησαν περίπου 4 δισ. τηλεθεατές.
Η τελετή στο Ουίνδσορ
Η υποδοχή της βασίλισσας Ελισάβετ στο κάστρο έγινε νωρίτερα με καμπάνες και κανονιοβολισμούς. Η άφιξη της πένθιμης πομπής στο Ουίνδσορ σηματοδότησε την τελική φάση της κηδείας της μακροβιότερης μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας.
Στρατιωτικοί έβγαλαν το φέρετρο της βασίλισσας από τη νεκροφόρα και τη μετέφεραν στο παρεκκλήσι. Θέση πίσω τους πήραν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Λίγο αργότερα, το φέρετρο τοποθετήθηκε στον βωμό και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας κάθισαν στις προκαθορισμένες θέσεις τους.
Από την ώρα που η νεκροφόρα έφτασε στο Ουίνδσορ, ο κόσμος χειροκροτούσε κατά μήκος της διαδρομής, για να αποχαιρετήσουν την επί επτά δεκαετίες βασίλισσά τους.
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας την συνόδεψαν στην εκκλησία. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και οι πρίγκιπες Τζορτζ και Σάρλοτ.
Η πομπή στη συνέχεια οδηγήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με 800 καλεσμένους παρόντες. Ο αριθμός ήταν σαφώς μικρότερος των 2.000 που παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία στο Λονδίνο.
Να σημειωθεί ότι μετά το Λονδίνο η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε στο Shaw Farm Gate στην Albert Road του Ουίνδσορ. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων ενώθηκαν με την αστυνομία, φρουρώντας κατά μήκος της διαδρομής.
Χιλιάδες άτομα παρατάχθηκαν για να δουν την πομπή.
Τι συνέβη από την ημέρα του θανάτου της
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, η Βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών, στο κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Για περισσότερο από μια εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες της Κοινοπολιτείας θρήνησαν τη μακροβιότερη μονάρχη της ιστορίας, με τη βασιλική οικογένεια να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ο – μέχρι πρότινος – πρίγκιπας Κάρολος είναι πλέον ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ ενώ η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ σήμερα (19/9) θα είναι ένα ακόμα γεγονός που θα περάσει στην ιστορία.
Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο βρίσκονται στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, σήμερα Δευτέρα. Το Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα τελεστεί η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα. Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.
Πρόκειται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.
Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων στη βρετανική πρωτεύουσα ξεχωρίζουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε στις 8:30 ώρα Ελλάδας, και από κει και μετά ξεκίνησε η διαδικασία για την τελετή η οποία έγινε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ παρουσία 2.000 ανθρώπων.