Σεξουαλικές «τρέλες» και αχρείαστες δαπάνες για αγορές θα συνθέτουν το «παζλ» της ζωής πολλών ανθρώπων μετά την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή του Yale και κοινωνικό επιδημιολόγο Νικόλαο Χρηστάκη.
Στο νέο του βιβλίο, «Το βέλος του Απόλλωνα: Η βαθιά και διαρκής επίδραση του κορονοϊού στον τρόπο που ζούμε», ο ο κ. Χρηστάκγς αναφέρει πως η κοινωνία θα θελήσει αντισταθμίσει τον χαμένο χρόνο και τους περιορισμούς μόλις είναι ασφαλής, με τον ηδονισμό να αντικαθιστά γρήγορα τη συντηρητική κοινωνικοποίηση.
«Κατά τη διάρκεια επιδημιών παρατηρείται αύξηση της θρησκευτικότητας, οι άνθρωποι γίνονται πιο εγκρατείς, εξοικονομούν χρήματα, δεν ρισκάρουν και τα βλέπουμε όλα αυτά τώρα, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια επιδημιών, δήλωσε ο Χρηστάκης στον Guardian. «Το 2024, όλες αυτές οι τάσεις πανδημίας θα αντιστραφούν» τονίζει ο καθηγητής, και γι αυτό όπως λέει όταν τελειώσει όλο αυτό ο κόσμος θα αναζητήσει «έντονα κοινωνικές αλληλεπιδράσεις».
Σημειώνει πως κάτι τέτοιο είχε γίνει και τη δεκαετία του 1920, όπου μετά την πανδημία του 1918 οι άνθρωποι βυθίστηκαν σε μια εποχή διαστροφών και παθών.
«Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι οι ενέργειες της κυβέρνησής μας που προκαλούν την επιβράδυνση της οικονομίας. Αυτό είναι ψευδές» υποστηρίζει ο καθηγητής σε σχέση με τα μέτρα που έχουν παρθεί έως τώρα. Τόνισε επίσης πως η κοινωνία είναι ανώριμη στην διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Όπως είπε προηγούμενες πανδημίες πέρασαν χωρίς η επιστήμη να έχει προοδεύσει όπως σήμερα, που με το εμβόλιο αυτό μπορεί να γίνει πιο γρήγορα από ποτέ.