Εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με στόχο τη διευκόλυνση της απέλασης αλλοδαπών που εμπλέκονται σε σοβαρά ή επανειλημμένα εγκλήματα.
Το κοινό αίτημα, που συνυπογράφεται από τις κυβερνήσεις Ιταλίας, Δανίας, Αυστρίας, Βελγίου, Τσεχίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Πολωνίας, υποστηρίζει πως το ισχύον πλαίσιο προστασίας έχει επεκταθεί υπέρμετρα εις βάρος της δημόσιας ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, που ηγήθηκε της πρωτοβουλίας μαζί με τη Δανή ομόλογό της Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας πολιτικός διάλογος για το κατά πόσον οι διεθνείς συμβάσεις που υπογράψαμε δεκαετίες πριν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του σήμερα – και η διαχείριση της μετανάστευσης είναι μία από τις μεγαλύτερες».
Οι χώρες ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να επιτρέψει στα κράτη μεγαλύτερη ελευθερία στην απόφαση απέλασης αλλοδαπών που παρανομούν ή παρουσιάζουν σοβαρή απειλή για την κοινωνία, καθώς και καλύτερους μηχανισμούς παρακολούθησης για όσους – για νομικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους – δεν μπορούν να απελαθούν.
Η αυξανόμενη παρουσία παράνομων μεταναστών που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και τις νομικές ασάφειες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Οι μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες, εκμεταλλευόμενοι τις χαλαρές πολιτικές ασύλου και την αδιαφορία των ελίτ των Βρυξελλών, εισβάλλουν στην Ευρώπη, υπονομεύοντας την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή της. Οι Βρυξέλλες κλείνουν τα μάτια, αφήνοντας την Ευρώπη εκτεθειμένη σε μια ανεξέλεγκτη εισροή που απειλεί τον πολιτισμό και την ταυτότητά της.