Οι κάτοικοι στην περιοχή του ΑΤΑ στη Λάρισα δηλώνουν εγκαταλελειμμένοι. Στη Γιάννουλη πολίτες μεταφέρονται με ερπυστριοφόρο. Σοκάρει η εικόνα της πόλης από ψηλά.
Βιβλική είναι η καταστροφή στη Θεσσαλία, ενώ μεγάλο μέρος της περιοχής παραμένει πλημμυρισμένο, έχοντας μετατραπεί σε μια μεγάλη λιμνοθάλασσα λασποβροχής.
Στη Λάρισα ο κίνδυνος να υπερχειλίσει ο Πηνειός μειώνεται, καθώς υποχωρεί η στάθμη του νερού. Ωστόσο, στην Αγία Παρασκευή το νερό έφτασε μέχρι την πεζογέφυρα στην Κοιλάδα των Τεμπών καταστρέφοντάς την.
Σύμφωνα με το onlarissa.gr, η γέφυρα κρατιέται πλέον από ένα συρματόσχοινο.
Εγκαταλελειμμένοι νιώθουν οι κάτοικοι της συνοικίας του ΑΤΑ
Σε κάποιες συνοικίες της πόλης τα νερά έχουν υποχωρήσει και συνεχίζεται η άντληση τους από την Πυροσβεστική, ενώ άλλες είναι ακόμη πλημμυρισμένες και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων.
«Πνιγμένος» ο θεσσαλικός κάμπος
Ιδιαίτερο γεωολογικό φαινόμενο
Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας όπου και σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, έχει δημιουργηθεί πλέον ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο καθώς πέραν της κοίτης του Πηνειού έχει διαμορφωθεί και μια νέα, δεύτερη, κοίτη, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες.
Με ερπυστριοφόρο μεταφέρονται οι πολίτες
Με τεράστιο ερπυστριοφόρο όχημα 35 τόνων περνούν από τη Γιάννουλη οι πολίτες. Οι πολίτες επιβιβάζονται στο πελώριο βαρύ όχημα, με συνοδεία μελών της ΕΜΑΚ προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τους, περνούν από το σημείο της Γιάννουλης όπου υπάρχει ακόμη μεγάλη ροή νερών.
Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας και στον κάμπο της Λάρισας, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα συνεχίζουν.
«Μας έχουν εγκαταλείψει» λένε οι πολίτες στη συνοικία του ΑΤΑ
Εγκαταλελειμμένοι νιώθουν οι κάτοικοι της συνοικίας του ΑΤΑ, καθώς όπως υποστηρίζουν στο onlarissa.gr, δεν τους έχει δοθεί η κατάλληλη προσοχή όπως σε άλλες συνοικίες μετά την πλημμύρα.
Μέρες μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας «βουλιάζουν» στις λάσπες και ακόμα περιμένουν τα συνεργεία για την απάντληση των υδάτων.
Οι κάτοικοι προσπαθούν να διασώσουν ότι σώζεται από τα έπιπλα και τις οικιακές συσκευές που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Πλημμυρισμένη η Λάρισα – Εικόνα από drone
Σοκάρει η εικόνα της πόλης της Λάρισας από ψηλά, όπως μπορείτε να δείτε από τη λήψη με drone από τον χρήστη του YouTube, Simon Kranz.
Σύσκεψη κατοίκων του Αγίου Θωμά με εκπροσώπους του δήμου Λαρισαίων
Περισσότερες από δύο ώρες κράτησε η σύσκεψη που είχε η επιτροπή πληγέντων κατοίκων Αγίου Θωμά – Φιλιππούπολης με εκπροσώπους του Δήμου Λαρισαίων για τα προβλήματα που δημιούργησε η υπερχείλιση του Πηνειού και η πλημμύρα στις συνοικίες.
Πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν η καθαριότητα της περιοχής με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Θάνο Αδαμόπουλο να αναφέρει ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του Δήμου, και με τη συμμετοχή ιδιωτών, να πραγματοποιηθεί μαζικά η καθαριότητα όλου του χώρου από φερτά υλικά και αντικείμενα.
«Θα γίνει μαζική καθαριότητα με αρκετά μεγάλο στόλο, αρκετά στελέχη και εθελοντές» ανέφερε ο κ. Αδαμόπουλος και πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα μέσα στην ημέρα και ενδέχεται και η επιχείρηση καθαριότητας να ξεκινήσει ακόμα και σήμερα. Ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι επειδή ο ΧΥΤΑ είναι κλειστός, ζητήθηκε να έρθουν στις συνοικίες 30 μεγάλα κοντέινερ/κάδοι όπου τα ογκώδη αντικείμενα θα τοποθετούνται εκεί από υπηρεσία του Δήμου μέχρι να λυθεί το πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ.
Σε ό,τι αφορά την άντληση υδάτων από τα υπόγεια, ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η άντληση υδάτων από τους δρόμους.
Για τα νεκρά ζώα
Αναφορικά με τα νεκρά ζώα και την περισυλλογή τους, επισημάνθηκε απ’ όλες τις πλευρές ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί η καύση τους ή η ταφή τους, με τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Όπως έγινε γνωστό, αποτεφρωτήρια δεν υπάρχουν στη Θεσσαλία ενώ και η δημιουργία χώρου ταφής είναι δύσκολη και για λόγους χωροθέτησης μεταξύ άλλων.
Σχετικά με τις απολυμάνσεις, έγινε γνωστό ότι υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος είναι επικεφαλής ειδικής ομάδας, επιφορτισμένη με την καταγραφή του συγκεκριμένου προβλήματος.
Για τη φιλοξενία των πληγέντων
Για το θέμα των κατοίκων που έμειναν άστεγοι εξαιτίας των προβλημάτων στα σπίτια τους, ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε ότι όλοι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της πόλης ενώ υπάρχει και ειδική μέριμνα για ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Αδαμόπουλος αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της πόλης 250 άτομα ενώ από την eπιτροπή επισημάνθηκε η ανάγκη να βρεθούν περισσότεροι χώροι στέγασης ενδεχομένως και με τη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης που έχει στην κατοχή της κάποια ακίνητα.
Τέλος σε ότι αφορά την καταγραφή των ζημιών, επισημάνθηκε ότι οι πλημμυροπαθείς πρέπει να καταγράφουν με φωτογραφίες τις ζημιές που έπαθαν και να τις δηλώνουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για να πάρουν τη σχετική οικονομική βοήθεια.
(Με πληροφορίες και φωτογραφίες από τα τοπικά σάιτ onlarissa.gr και larissanet.gr)
Πηγή: in.gr