Η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια είναι ενδεικτική του κινδύνου για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου.
Το γεγονός ότι η πρώτη κακοκαιρία, αρχές Οκτώβρη, προκάλεσε τόσο μεγάλες ζημιές, οπωσδήποτε είναι… “κακός οιωνός” ενόψει και του χειμώνα που έρχεται.
«Ανατρέπεται» ο οικονομικός σχεδιασμός για νέες παροχές;
Στην κυβέρνηση σήμανε «καμπανάκι κινδύνου», για δύο λόγους:
Πρώτον για τον φόβο μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Και δεύτερον, γιατί έκτακτες συνθήκες, όπως αυτού του είδους οι καταστροφές, απαιτούν έκτακτη οικονομική στήριξη, η οποία “φρενάρει” τον σχεδιασμό για “παροχές” προς τους πολίτες προς τα τέλη του 2021.
Παροχές, από το χώρο που ανοίγουν οι προβλέψεις για αυξητική τάση στους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, για να στηρίξουν πολίτες και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown στη ζωή τους.
Μπορούν η έκτακτη οικονομική στήριξη που πρέπει να παράσχει το κράτος στους πολίτες που υφίστανται ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μαζί με τα ενισχυμένα κονδύλια για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στην ενέργεια, να αφήσουν περιθώρια να υλοποιήσει η κυβέρνηση την οικονομική πολιτική που έχει σχεδιάσει;
Ο σχεδιασμός θα πρέπει να επανεξαταστεί εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται και από τις φυσικές καταστροφές και από την ακρίβεια.
Έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια
Ειδικά για τη Βόρεια Εύβοια που ήδη δοκιμάστηκε από την κακοκαιρία δρομολογείται έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να θωρακιστεί ενόψει του χειμώνα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που είχε γίνει για την περίοδο μετά τις πυρκαγιές.
Πρόκειται για έναν “αγώνα με τον χρόνο” όπως ομολογούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται σε χρόνο που δεν έχει ολοκληρωθεί η “θωράκιση” των πυρόπληκτων περιοχών. Σχεδόν δύο 2 μήνες μετά τις καταστροφές του Αυγούστου.
Το «στοίχημα» των κρατικών αρχών εν όψει του χειμώνα αφορά σε:
-Αντιπλημμυρικά έργα στη λεκάνη απορροής των περιοχών που επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές.
-Έργα συγκράτησης των εδαφών, όπου αυτό απαιτείται, σε δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση πρόσφατα έχει καταστραφεί (κορμοδέματα, κορμοφράγματα, αυλακώσεις κλπ.).
-Καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων ώστε να αποκατασταθεί η φυσική ροή.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γ. Τσαπουρνιώτη ότι μόλις το 10% των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής.
Ο Πρωθυπουργός είχε συνεχή ενημέρωση ενώ την Κυριακή στην περιοχή μετέβη ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς.
Άμεσα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών για να ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις, καταρχήν για τις πρώτες έκτακτες ανάγκες των πληγέντων.
Πηγή: newsit.gr