‘Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Πέμπτης (13-10-2022) έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16-10-2022) στη δυτική και τη νότια Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά:
Από σήμερα τη νύχτα (13-10-2022) και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (14-10-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
Αύριο Παρασκευή (14-10-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν, από νωρίς το πρωί τη δυτική Πελοπόννησο, από το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία από το απόγευμα τις δυτικές Κυκλάδες.
Κατά περιόδους έντονες θα είναι οι βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας και στην κεντρική Στερεά.
Το Σάββατο (15-10-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στις δυτικές και τις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη.
Το απόγευμα τα φαινόμενα στις Κυκλάδες θα εξασθενήσουν, αλλά θα συνεχιστούν στην Κρήτη, ενώ θα επηρεάσουν κατά τόπους και τα Δωδεκάνησα. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16-10-2022).
Βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την περιοχή της Νότιας Ιταλίας προς τη χώρα μας θα προκαλέσει μεταβολή του καιρού από αργά το απόγευμα της Πέμπτης 13/10 έως και το Σάββατο 15/10 με φαινόμενα κατά τόπους ισχυρά, πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο. Το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 14/10 θα είναι κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr .
Αναλυτικότερα, από αργά το απόγευμα της Πέμπτης 13/10 θα εκδηλωθούν βροχές στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο ενώ στο Βόρειο Ιόνιο αναμένονται και καταιγίδες. Σταδιακά έως το πρωί της Παρασκευής 14/10 οι βροχές θα επεκταθούν στο υπόλοιπο Ιόνιο, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, εξαιρουμένης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στα ορεινά της Κρήτης. Καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Από τη νύχτα της Παρασκευής 14/10 προς Σάββατο 15/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Από το απόγευμα του Σαββάτου 15/10 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.
Η θερμοκρασία την Παρασκευή 14/10 θα παρουσιάσει πρόσκαιρη πτώση στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και το Σάββατο 15/10 στην Κρήτη όμως έως την Κυριακή 16/10 θα επανέλθει στα επίπεδα της Πέμπτης 13/10. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο που το πρωί της Παρασκευής δεν θα ξεπερνούν τα 4 έως 5 μποφόρ θα ενισχυθούν σταδιακά και από τη νύχτα της Παρασκευής 14/10 προς Σάββατο 15/10 θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ.
Στο σχετικό βίντεο φαίνεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο άνεμος και ο υετός που αναμένεται από το μεσημέρι της Πέμπτης 13/10 έως το πρωί της Κυριακής 16/10.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία θα είναι η δυτική και κεντρική Ελλάδα καθώς και η δυτική Μακεδονία ενώ προς το βράδυ της Πέμπτης βροχές αναμένονται και στην κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Πελοπόννησο. Στα δυτικά οι άνεμοι θα είναι ήπιοι νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 5 που θα φτάσουν στο κεντρικό Αιγαίο και στο Καρπάθιο πέλαγος τα 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα πέσει κάτω από τους 11 βαθμούς, με εξαίρεση περιοχές της Θράκης και τα ορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Ελλάδας που θα αγγίξει τους 5 με 7 βαθμούς Κελσίου. Τις μεσημεριανές ώρες ο υδράργυρος δε θα ξεπεράσει τους 25 με 26 βαθμούς.
Στην Αττική η θερμοκρασία αναμένεται μεταξύ 17 και 26 βαθμών με κάποιες νεφώσεις και ανέμους 3 με 4 μποφόρ.
Στον παρακάτω χάρτη με το πορτοκαλί χρώμα επισημαίνονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου εμφανίζονται αυξημένες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπα με έντονα καιρικά φαινόμενα από το κύμα κακοκαιρίας που περιμένουμε τις επόμενες ώρες.
Θαλάσσιες – παραθαλάσσιες γεωγραφικές εκτάσεις εμφανίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο για πλημμυρικά επεισόδια. Η τελευταία επισήμανση αφορά τα δυτικά και νότια θαλάσσια τμήματα μιας και στο μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου θα επικρατήσει θυελλώδης βοριάς που θα “μπλοκάρει” την αστάθεια.
Προσοχή το Σάββατο και στην Εύβοια σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε βουνά μιας και καθώς θα αλληλεπιδρά ο βοριάς με την τοπογραφία είναι δυνατόν τοπικά να δημιουργηθεί ο αυστηρός καιρός,εφιστά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην προσωπική του σελίδα στο facebook.