Η ανησυχία στην κυβέρνηση για το πέρασμα της κακοκαιρίας του “Μπάλλου” είχε επικεντρωθεί, στην Αττική, στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.
Αυτό καθώς έχουν περάσει μόλις 2 μήνες από τις καταστροφές του Αυγούστου και οι πυρόπληκτες περιοχές δεν έχουν “θωρακιστεί” επαρκώς.
Όμως τελικά την “μεγάλη εικόνα” σκίασαν οι σκηνές με πλημμυρισμένους δρόμους στην ίδια την πόλη.
«Αδικαιολόγητες εικόνες»
Οι εικόνες “χάους” στο Λεκανοπέδιο της Αττικής πυροδότησαν εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο.
Στελέχη τις χαρακτήριζαν “αδικαιολόγητες”, καθώς εδώ και μήνες έχει τεθεί επιτακτικά θέμα ετοιμότητας για ακραία καιρικά φαινόμενα, συνεπεία της κλιματικής κρίσης
Κυβερνητικές αιχμές κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ευθέως κυβερνητικά στελέχη έδειξαν προς την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είναι ενδεικτική η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα. Άφησε αιχμές για τα βουλωμένα φρεάτια κι άλλα έργα υποδομής, ενώ δεν δίστασε να στρέψει τα βέλη κατά του “γαλάζιου” Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.
«Σε πολλές περιοχές δεν είχαν καθαριστεί φρεάτια. Είναι απογοητευτική η εικόνα στην Αττική σε ορισμένα σημεία» δήλωσε σε συνέντευξη του στον Ant1. “Για την κατάσταση στο Φάληρο, τα προβλήματα οφείλονται στα έργα. Τα φράγματα που είχαν φτιάξει οι ανάδοχοι έσπασαν και προκάλεσαν τα προβλήματα και αυτά και είναι κάτι που πρέπει να το δουν η Περιφέρεια και ο ανάδοχος” πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκεια του και για τις εικόνες στον Κηφισό, στο Μαρκόπουλο κ.α..
“Φαντάζομαι η Περιφέρεια σε αυτά που της αναλογούν θα δώσει εξηγήσεις” δήλωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται όσους έζησαν ταλαιπωρία ή κινδύνευσαν.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι εικόνες εγκατάλειψης ή ολιγωρίας σε σχέση με κρίσιμα έργα υποδομών, έχουν και πολιτικό αντίκτυπο…
«Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή»
Το κυβερνητικό επιτελείο τονίζει πως όπως και την περίοδο των πυρκαγιών, έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, στόχος που επετεύχθη, με εξαίρεση την απώλεια της ζωής του άτυχου κτηνοτρόφου στην Εύβοια.
Τα μέτρα για απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Κηφισό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και η απόφαση να “κατεβάσει ρολά” ο δημόσιος τομέας, βρέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και της κοινής γνώμης.
Ωστόσο η στόχευση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Μεγάρου Μαξίμου ήταν σταθερή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα να μη θέσουν πρωτίστως σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, και παράλληλα να προληφθούν δυσάρεστα περιστατικά, να υπάρξει άμεση παρέμβαση της κρατικής μηχανής όπου χρειαζόταν, καθώς και να διαφυλαχθούν οι υποδομές της χώρας και οι περιουσίες των πολιτών.
«Η χώρα αντιμετώπισε – και αντιμετωπίζει – ένα πολύ επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο με τεράστιους όγκους νερού να πέφτουν σε λίγες ώρες σε συγκεκριμένες περιοχές. Μόνο στο Λεκανοπέδιο έπεσαν την Πέμπτη 30 εκατομμύρια τόνοι νερού» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, εκτιμώντας ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά.