Όρθιος χάρη στην πρόοδο της ιατρικής με τη βοήθεια της τεχνολογίας στάθηκε για πρώτη φορά μετά το 2011 ο 40χρονος Γκερτ-Γιαν Όσκαμ, ο οποίος είχε μείνει παράλυτος μετά από ατύχημα με το ποδήλατό του.
Αν και οι γιατροί του είχαν πει ότι δεν θα περπατήσει ξανά, ο 40χρονος στάθηκε όρθιος με τη βοήθεια εμφυτεύματος που «διαβάζει» τα εγκεφαλικά κύματα και στέλνει «οδηγίες» στη σπονδυλική στήλη να ενεργοποιήσει τους κατάλληλους μύες.
«Πριν από μερικούς μήνες κατάφερα για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια να σταθώ όρθιος και να πιω μια μπύρα με τους φίλους μου. Ήταν πολύ τέλειο» δήλωσε ο 40χρονος Ολλανδός ο οποίος τραυματίστηκε βαρύτατα στο ατύχημα που σημειώθηκε στην Κίνα.
Η «φηψιακή γέφυρα», όπως εξηγείται σε άρθρο στον Guardian αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από ομάδα νευροεπιστημόνων στην Ελβετία που συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανάπτυξης συσκευών που μπορούν να υπερνικήσουν την παράλυση.
Στόχος του προγράμματος είναι με τη χρήση ασύρματων σημάτων να επανασυνδέεται ο εγκέφαλος με μύες που είχαν καταστεί άχρηστοι λόγω καταστροφής νεύρων του νωτιαίου μυελού.
Στο τελευταίο αυτό αποτέλεσμα του προγράμματος, η καθηγήτρια νευροχειρουργός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης, Τζοσλύν Μπλοχ, εγκατέστησε ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο του Όσκαμ τα οποία ανιχνεύουν την δραστηριότητα των νεύρων όταν εκείνος προσπαθεί να κινήσει τα πόδια του. Τα σήματα αυτά επεξεργάζεται ένας αλγόριθμος που τα μετατρέπει σε παλμό ο οποίος αποστέλλεται σε ηλεκτρόδια στην σπονδυλική του στήλη, ενεργοποιεί τα νεύρα και αυτά με τη σειρά τους ενεργοποιούν τους μύες για να υπάρξει τελικά η επιθυμητή κίνηση.
«Αυτό που καταφέραμε είναι να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία ανέμσα στον εγκέφαλο και την περιοχή του νωτιαίου μυελού που ελέγχει την κίνηση, με μια ψηφιακή γέφυρα. Το σύστημα “πιάνει” τις σκέψεις του και “μεταφράζει” τις σκέψεις αυτές σε ενεργοποίηση του νωτιαίου μυελού για να αποκαταστήσει τις ηθελημένες κινήσεις των ποδιών» εξήγησε ο καθηγητής Γγκρεγκουάρ Κουρτέν.
Ο 40χρονος είπε ότι η συσκευή του επιτρπέπει πιο φυσικές κινήσεις σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές γιατί το να σηκωθεί όρθιος ή να περπατάει ελέγχεται από την σκέψη του. Η συσκευή αυτή, μάλιστα, φαίνεται να ενισχύει και την αποκατάσταση καθώς μετά από 40 συνεδρίες ο Όσκαμ, ο οποίος δεν είχε καταστρέψει όλα τα νεύρα στη σπονδυλική του στήλη, απέκτησε μερικό έλεγχο στα πόδια του ακόμα και όταν αυτή ήταν απενεργοποιημένη.
Πηγή: protothema.gr