Στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι λίγο πριν τις 18:00 (ώρα Ελλάδος), με τις αντιδράσεις της Κίνας να είναι σφοδρές. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σε δηλώσεις που έκανε ξεκαθάρισε ότι η επίσκεψη της «σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών» έναντι της Κίνας.
Παρόλα αυτά, το Πεκίνο κλιμακώνει την ένταση με την Ταϊβάν με αφορμή την επίσκεψη της Πελόζι, οπότε όχι μόνο επέβαλε ένα άτυπο εμπάργκο σε βασικά είδη και τρόφιμα προς το νησί της νότιας κινεζικής θάλασσας, αλλά τροποποιεί και όλες τις πτήσεις, ώστε να έχει «καθαρό πεδίο» πάνω από τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας της.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, με αφορμή την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στο νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων που το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος -αν και διατηρεί κάποιες διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μαζί του-, έχει ξεκινήσει ένας «διπλωματικός πυρετός» που φαίνεται να μην υποχωρεί.
Συγκεκριμένα, απαγόρευσε την εισαγωγή ειδών, όπως:
- Λαχανικά
- Φρούτα
- Μπισκότα
- Παιδικές τροφές
- Κέικ
- Ποτά
- Φρέσκα θαλασσινά
Παράλληλα, το Πεκίνο τροποποιεί την μία πίσω από την άλλη τις πτήσεις στην πλησιέστερη στην Ταιβάν ανατολική Κινεζική επαρχία, δηλαδή στη Φουτζιάν, αλλάζοντας κατά κύριο λόγο τις ώρες πτήσης.
Έτσι, τουλάχιστον 50 πτήσεις τροποποίησε από το πρωί μόνο η Xiamen Airlines, με έδρα την πόλη Xiamen, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το νησί, ενώ ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας είναι η αιτιολογία για τις αιφνίδιες αλλαγές, που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των επιβατών.
Κινεζικά μαχητικά διέσχισαν τα στενά
Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι βλέπει εχθρικά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν, οπότε σήκωσε μαχητικά να πετάξουν ανάμεσα στα στενά που ηπειρωτική Κίνα από το νησί που διεκδικείται.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόσταση ανάμεσα στις δύο περιοχές, είναι αρκετά μικρή, ώστε ένα κανόνι να μπορεί να χτυπήσει από την μία περιοχή την άλλη.
«Κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 διασχίζουν τα στενά της Ταϊβάν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κινεζική τηλεόραση.
Προετοιμασίες για το ενδεχόμενο κινεζικής επίθεσης
Η Ταϊβάν έχει θέσει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια καθώς η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της με την Κίνα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εγείρουν νέους φόβους για την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης στο νησί.
Έτσι, οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν την σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα –όχι σε μπούνκερ που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, αλλά σε υπόγειους χώρους όπως χώροι στάθμευσης, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και υπόγεια εμπορικά κέντρα.
Η Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.
Αξιωματούχοι της Ταϊπέι επικαιροποιούν την βάση δεδομένων των καθορισμένων καταφυγίων τοποθετώντας σε μια εφαρμογή για κινητό τις πληροφορίες που αφορούν την τοποθεσία τους και διενεργούν εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με αφίσες ώστε να διασφαλίσουν πως οι πολίτες θα γνωρίζουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο.
Οι είσοδοι των καταφυγίων φέρουν μια κίτρινη ένδειξη, ένα χαρτί σχεδόν στο μέγεθος σελίδας A4, όπου αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να χωρέσουν.