Ενώ πολλά σχολεία στον κόσμο έχουν απαγορεύσει τα smartphone, στην Εσθονία – που θεωρείται η νέα εκπαιδευτική δύναμη της Ευρώπης – οι μαθητές καλούνται τακτικά να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους στην τάξη, και από τον Σεπτέμβριο θα τους δοθούν οι δικοί τους λογαριασμοί τεχνητής νοημοσύνης.
Η μικρή βαλτική χώρα – με πληθυσμό 1,4 εκατομμύρια – έχει καταστεί αθόρυβα η κορυφαία χώρα της Ευρώπης στο πρόγραμμα της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη διεθνή αξιολόγηση των μαθητών (Pisa), ξεπερνώντας τη γειτονική της Φινλανδία σύμφωνα με τον Guardian.
Στον πιο πρόσφατο γύρο του Pisa, που πραγματοποιήθηκε το 2022 και τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν ένα χρόνο αργότερα, η Εσθονία κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τη δημιουργική σκέψη, και τη δεύτερη θέση μετά την Ιρλανδία στην ανάγνωση.
Πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, σήμερα ξεπερνά χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς.
Που βασίζεται η επιτυχία της Εσθονίας;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την επιτυχία της Εσθονίας, αλλά η υιοθέτηση όλων των ψηφιακών τεχνολογιών την ξεχωρίζει.
Ενώ η Αγγλία και άλλες χώρες περιορίζουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία λόγω ανησυχιών ότι υπονομεύουν τη συγκέντρωση και την ψυχική υγεία, οι εκπαιδευτικοί στην Εσθονία ενθαρρύνουν ενεργά τους μαθητές να τα χρησιμοποιούν ως εργαλείο μάθησης.
Τώρα η Εσθονία ξεκινά μια εθνική πρωτοβουλία με την ονομασία AI Leap, η οποία, όπως αναφέρει, θα εξοπλίσει μαθητές και εκπαιδευτικούς με «εργαλεία και δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης παγκόσμιας κλάσης».
Γίνονται διαπραγματεύσεις με την OpenAI για την απόκτηση αδειών, που θα κάνουν την Εσθονία πεδίο δοκιμών για την τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία.
Ο στόχος είναι να παρέχεται δωρεάν πρόσβαση σε εργαλεία μάθησης τεχνητής νοημοσύνης υψηλού επιπέδου σε 58.000 μαθητές και 5.000 εκπαιδευτικούς έως το 2027, ξεκινώντας από τους 16χρονους και 17χρονους τον Σεπτέμβριο.
Οι εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν στην τεχνολογία, με έμφαση στην αυτοκατευθυνόμενη μάθηση και την ψηφιακή ηθική, και θα δοθεί προτεραιότητα στην εκπαιδευτική ισότητα και την παιδεία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αυτό θα καταστήσει την Εσθονία «μία από τις πιο έξυπνες χώρες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, και όχι μόνο την πιο τεχνολογικά προηγμένη».
Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην κοινωνία και την εκπαίδευση
Η Κριστίνα Κάλλας, υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Εσθονίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα για το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Εκπαίδευση:
«Γνωρίζω τον σκεπτικισμό και την προσοχή των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις οθόνες, τα κινητά τηλέφωνα και την τεχνολογία. Το θέμα είναι ότι στην περίπτωση της Εσθονίας, η κοινωνία γενικά είναι πολύ πιο ανοιχτή και πρόθυμη στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών. Οι εκπαιδευτικοί δεν διαφέρουν».
Η Κάλλας δήλωσε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία της Εσθονίας. Αντίθετα, τα smartphone θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της εξαιρετικά επιτυχημένης πολιτικής ψηφιακής εκπαίδευσης της Εσθονίας.
«Ειλικρινά, δεν έχω ακούσει για κανένα πρόβλημα», είπε. «Τα σχολεία θεσπίζουν τους κανόνες, οι οποίοι τηρούνται σε τοπικό επίπεδο. Χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα για μαθησιακούς σκοπούς».
Πρόσθεσε: «Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές. Στις τοπικές εκλογές, οι 16χρονοι μπορούν να ψηφίσουν και μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Επομένως, θέλουμε να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκπληρώσουν το καθήκον τους ως πολίτες, να συμμετάσχουν στις εκλογές, να ενημερωθούν και να αναλύσουν τα πολιτικά προγράμματα.
Ενάντια στις απαγορεύσεις
Ο Κάλλας επέμεινε: «Δεν απαγορεύουμε. Έχουμε δώσει οδηγίες, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά – κάτω των 12 και 13 ετών – σχετικά με το πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να μην χρησιμοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα, αλλά τα περισσότερα σχολεία έχουν ρυθμίσει τα θέματα αυτά από μόνα τους.
«Έχουν ρυθμίσει τη χρήση των κινητών τηλεφώνων έτσι ώστε να μην χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ενώ στα μαθήματα χρησιμοποιούνται όταν ο δάσκαλος ζητά να τα βγάλουν οι μαθητές επειδή υπάρχει κάποια εργασία ή άσκηση που γίνεται με τη βοήθεια των τηλεφώνων».
Αντί να προσπαθήσει να αντισταθεί στις νέες τεχνολογίες, η Εσθονία τις έχει αγκαλιάσει.
Το 1997 πραγματοποιήθηκαν τεράστιες επενδύσεις σε υπολογιστές και υποδομές δικτύων στο πλαίσιο του προγράμματος Tiigrihüpe (Τιγροάλμα). Όλα τα σχολεία συνδέθηκαν γρήγορα με το διαδίκτυο. Τώρα τα smartphone και η τεχνητή νοημοσύνη θεωρούνται το επόμενο βήμα.
«Είναι επείγον», δήλωσε η Κάλλας. «Αντιμετωπίζουμε τώρα αυτή την εξελικτική, αναπτυξιακή πρόκληση. Είτε θα εξελιχθούμε σε πλάσματα με ταχύτερη σκέψη και υψηλότερο επίπεδο σκέψης, είτε η τεχνολογία θα καταλάβει τη συνείδησή μας».
in.gr