Empisteutiko.gr
07.03.26 || 08:56
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Γονατίζουν οι ασθενείς με καρκίνο από πρόσθετες χρεώσεις για περίθαλψη

10.09.2024
in Ελλάδα
Σέρρες: Ζητείται άτομο για τη θέση Βοηθού ιατρικών εργαστηρίων
Share TweetShareEmail

Επιστολή στον υπουργό Υγείας και τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ έστειλε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου επισημαίνοντας την ανοχή ΕΟΠΥΥ και υπουργείου σε παράνομες επιβαρύνσεις των ασθενών

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάζουν οι ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας, προκειμένου να πάρουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, βρίσκοντας μπροστά τους ακόμη ένα εμπόδιο πρόσβασης στο σύστημα υγείας.

Οι ασθενείς καλούνται να καλύψουν πρόσθετες χρεώσεις σε ιδιωτικές δομές υπηρεσιών υγείας, εξαιτίας των υπερβολικών υποχρεωτικών επιστροφών που καταλογίζει το κράτος στις τελευταίες.

Τη σχετική καταγγελία από την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, επιβεβαιώνει πλήρως η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για σοβαρότατες διαπιστώσεις για τις οποίες χρειάζεται να παρέμβει τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΠΥΥ για να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν τα σοβαρά προβλήματα που επί μακρόν ταλαιπωρούν και επιβαρύνουν τους πολίτες.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ηράκλειο: Φοιτήτρια γέννησε στο σπίτι της νεκρό βρέφος

Νεκρό ένα παιδί από τον Δανό δότη στην Ελλάδα – Εφιάλτης δίχως τέλος για 11 οικογένειες

12.12.2025
Συναγερμός στην Ευρώπη: Σπέρμα δότη με καρκινογόνο μετάλλαξη χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη 67 παιδιών – 10 εμφάνισαν καρκίνο

Ένας στους δέκα ενήλικες στις ΗΠΑ πάσχει από καρκίνο

24.11.2025

Παρατηρείται μεγάλη ανοχή του ΕΟΠΥΥ στη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας από τους Ιδιώτες παρόχους, ενώ αντίθετα ο Οργανισμός δεν έχει επιδείξει αντίστοιχη ανοχή, συχνά ούτε καν την προβλεπόμενη και νόμιμη επιείκεια απέναντι στους ασφαλισμένους πολίτες

Με απ΄ευθείας πληρωμές επιβαρύνονται οι ασθενείς από πρόσθετες χρεώσεις του ιδιωτικού τομέα υγείας

Η ΕΛΛΟΚ, σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, τονίζει ότι  το φαινόμενο των πρόσθετων χρεώσεων είναι ιδιαίτερα έντονο στις περιπτώσεις των ακτινοθεραπειών, των διαγνωστικών εξετάσεων και των νοσηλειών.

Αυτές οι επιπλέον δαπάνες, σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο γεγονός ότι, οι ιδιώτες πάροχοι, επικαλούμενοι πιέσεις από το υπερβολικό clawback, με την υιοθέτηση διαφόρων μεθοδεύσεων επιχειρούν, λειτουργώντας πέρα από κάθε νομιμότητα, τη μετακύληση στον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, δηλαδή τους ασθενείς, μέρους ή του συνόλου των υποχρεωτικών επιστροφών.

«Τέτοιες πρακτικές είναι έκνομες, στέκονται εμπόδιο στην ισότιμη πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε υπηρεσίες υγείας και υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής τους», σημειώνει η ΕΛΛΟΚ.

Προς τον ΕΟΠΥΥ

Η Ομοσπονδία των ασθενών επεσήμανε ότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ως ο διαχειριστής των κονδυλίων των ασφαλιστικών εισφορών οφείλει να στέκεται δίπλα στους ασφαλισμένους, να προασπίζει μέσα από την τήρηση των συμβάσεων την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας και να συνεργάζεται μαζί τους για την τήρηση της νομιμότητας και την πάταξη των παραβατικών συμπεριφορών. Δυστυχώς, όπως με έμφαση αναφέρεται και στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, «Παρατηρείται μεγάλη ανοχή του ΕΟΠΥΥ στη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας από τους Ιδιώτες παρόχους, ενώ αντίθετα ο Οργανισμός δεν έχει επιδείξει αντίστοιχη ανοχή, συχνά ούτε καν την προβλεπόμενη και νόμιμη επιείκεια απέναντι στους ασφαλισμένους πολίτες».

Προς το υπουργείο Υγείας

Αντίστοιχα, η ΕΛΛΟΚ έχει καταθέσει πρόσφατα στο υπουργείο υπόμνημα στο οποίο αναφέρει αναλυτικά τα μείζονα αιτήματα των ογκολογικών ασθενών, ενώ επανειλημμένα έχει ζητήσει τον έλεγχο για την πάταξη παράνομων χρεώσεων από ιδιώτες παρόχους, την ουσιαστική τους εποπτεία για την τήρηση των συμβάσεων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές και την επιβολή ποινών όπου καταλογίζονται παραβάσεις κατ’ εξακολούθηση και ως πάγια πρακτική.

Υποστηρίζοντας τους ασθενείς με καρκίνο, η Ομοσπονδία ενημερώνει τους ίδιους και τις οικογένειές τους για τα δικαιώματά τους, και τους ενθαρρύνει να συμβάλλουν στην ορθή καταγραφή και αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών με επώνυμες αναφορές και καταγγελίες στους αρμόδιους φορείς.

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης σημείωσε ότι οι ογκολογικοί ασθενείς, καλούν το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:

  • Να εξετάσουν άμεσα και διεξοδικά, τόσο το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, όσο και τις καταγγελίες των ογκολογικών ασθενών.
  • Να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των μηχανογραφικών συστημάτων και της τεχνολογίας για τον εντοπισμό της παραβατικότητας.
  • Να καθιερώσουν τη διαδικασία τακτικών ελέγχων, ώστε να παταχθεί η παρανομία και να αποφευχθεί η παγίωση αντίστοιχων πρακτικών.
  • Να ορίσουν και να εφαρμόσουν κλιμακούμενες ποινές για την αντισυμβατική λειτουργία ιδιωτών παρόχων.
  • Να προχωρήσουν στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρέχει αναλυτική, προσβάσιμη και κατανοητή πληροφόρηση σχετικά με τους συμβεβλημένους παρόχους και τις υπηρεσίες που αυτοί προσφέρουν ανά περιοχή και κατηγορία, με δυνατότητα αξιολόγησής τους από τους ίδιους τους πολίτες.
  • Να υποχρεώσουν τους ιδιώτες παρόχους σε ενημερωτικές προς τους πολίτες αναρτήσεις εντός του χώρου τους, επί των προβλεπόμενων υπηρεσιών και χρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που συνήθως εντοπίζεται αντισυμβατική συμπεριφορά.

Ζητώντας να καθιερωθεί ουσιαστική θεσμική επικοινωνία και συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους κεντρικούς φορείς εκπροσώπησης των ασθενών ανά κατηγορία νόσου (π.χ. Ογκολογία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πεδίο, η διοίκηση της ΕΛΛΟΚ δήλωσε τη διαθεσιμότητα και την πρόθεσή της να συνεργαστεί στενά με τη Διοίκηση και τις υπηρεσίες του Οργανισμού για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της σωστής λειτουργίας και της εξασφάλισης παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στους πολίτες.

Πηγή: in.gr

Tags: ΚΑΡΚΙΝΟΣΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ρόδος: Αποζημίωση €26.000 σε λαθροδιακινητές επειδή συνελήφθησαν εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων!
Ελλάδα

Σχεδόν 400 μετανάστες έφτασαν στην Κρήτη σε μία μέρα, σε εξέλιξη ακόμα δύο διασώσεις

06.03.2026
Τουρκικό ΥΠΕΞ για Patriot στην Κάρπαθο: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στα νησιά του Αιγαίου»
Ελλάδα

Πύραυλοι Patriot τοποθετούνται στη Βόρεια Ελλάδα για την προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν – Στέλνονται και δύο F-16

06.03.2026
Next Post
Βόρεια Ελλάδα: Ένα στα δέκα παιδιά κάτω των 3 ετών που μπαίνουν στις Παιδοχειρουργικές είναι λόγω κακοποίησης

Βόρεια Ελλάδα: Ένα στα δέκα παιδιά κάτω των 3 ετών που μπαίνουν στις Παιδοχειρουργικές είναι λόγω κακοποίησης

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Κυψέλη: Βρέθηκε σπίτι για τους άστεγους που έμεναν εδώ και 3 χρόνια στο αυτοκίνητό τους – «Επιτέλους θα κοιμηθώ σε κρεβάτι»

Κυψέλη: Βρέθηκε σπίτι για τους άστεγους που έμεναν εδώ και 3 χρόνια στο αυτοκίνητό τους – «Επιτέλους θα κοιμηθώ σε κρεβάτι»

09.11.2025
Ρεπόρτερ χτύπησε τον πρόεδρο Τραμπ στο πρόσωπο με το μικρόφωνο!

Ρεπόρτερ χτύπησε τον πρόεδρο Τραμπ στο πρόσωπο με το μικρόφωνο!

15.03.2025

Στον πάγο οι σχολικές εκδρομές μέχρι νεοτέρας – Η πρόταση της ΟΛΜΕ στους καθηγητές

26.09.2024

ΤΑΣΗ_

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

03.03.2026
Παρέμβαση Ομπάμα προς Ισραήλ: Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Ο Ομπάμα δηλώνει ότι οι εξωγήινοι είναι πραγματικοί, αποκαλύπτοντας τι ισχύει για την Περιοχή 51

15.02.2026
Πάτρα: «Μας σκότωσε τα παιδιά και ζητάει και 22 χιλιάρικα» – Ξεσπούν οι γονείς θυμάτων τροχαίου

Πάτρα: «Μας σκότωσε τα παιδιά και ζητάει και 22 χιλιάρικα» – Ξεσπούν οι γονείς θυμάτων τροχαίου

12.02.2026
Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα σήμερα

Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα σήμερα

14.02.2026
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου παίζει στα τέσσερα με ένα μυστηριώδες νήπιο και μια ιδιαίτερα άσεμνη μπάλα

Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου παίζει στα τέσσερα με ένα μυστηριώδες νήπιο και μια ιδιαίτερα άσεμνη μπάλα

20.02.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved