ΥΛΙΚΑ
400γρ. Γίγαντες
Αλάτι
Πιπέρι
700γρ. Σάλτσα ντομάτας
2 τμχ. Λουκάνικα
2 τμχ. Κρεμμύδι
2 τμχ. Σέλερι κλωνάρι
2 τμχ. Καρότο
100 γρ. Ελαιόλαδο
200γρ. Νερό
Ζάχαρη
Ρίγανη
1/4 ματσ. Σέλινο
1/4 ματσ. Μαϊντανός
1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο απόγευμα, βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Για να καταλάβουμε ότι έχουν μουλιάσει οι γίγαντες, θα πρέπει να επιπλέουν στο νερό.
Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε καλά τους γίγαντες. Τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό για να βράσουν. Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν. Περίπου μία ώρα.
Όσο περιμένουμε να βράσουν οι γίγαντες, ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι.
Κόβουμε και τα λουκάνικα σε ροδέλες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο της συνταγής. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα. Σωτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές. Βγάζουμε τα λουκάνικα σε απορροφητικό χαρτί και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά μας. Σε μέτρια φωτιά τα καραμελώνουμε μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, λίγο ζάχαρη, λίγο ρίγανη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε και τα λουκάνικα.
Αφού βράσουν οι γίγαντες, τους τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. Βάζουμε τη σάλτσα, το νερό και το υπόλοιπο λάδι.
Ψιλοκόβουμε το σέλινο και το βάζουμε από πάνω.
Ανακατεύουμε τα υλικά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20´με το αλουμινόχαρτο και άλλα 20 χωρίς το αλουμινόχαρτο.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον απλώνουμε πάνω στο φαγητό.
Θέλουμε να υπάρχει ελάχιστο ζουμί, ίσα ίσα να γυαλίζουν.
Μπορούν να καταναλωθούν ζεστοί αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Σας εύχομαι καλή απόλαυση!