Τα αρχαιοελληνικά αγάλματα αναπαριστούσαν ρωμαλέους άνδρες, ωστόσο αν παρατηρήσει κανείς καλά, θα δει ότι τα περισσότερα έχουν μικρά μόρια.
Έτσι, ίσως κάποιοι να είχαν την απορία: «γιατί αφού αναπαριστούν άντρες με δύναμη και μύες, τα γεννητικά τους όργανα να είναι μικρά;».
Μια γυναίκα αποφάσισε να δώσει μια απάντηση γι’ αυτό, με ένα βίντεο στο Tik Tok, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε viral.
Ο συμβολισμός
Η Ρούμπι Ρέιν ανακάλυψε τα εξής: Στην εποχή της αρχαίας Ελλάδας, τα γεννητικά όργανα όπως αυτά απεικονίζονται στα αγάλματα, τα «μικρού μεγέθους» ας τα πούμε, συμβολίζουν την αρετή, το ήθος του καλού πολίτη, τον αυτοέλεγχο, τη σοβαρότητα.
Από την άλλη, το να διαθέτει ένας άντρας «μεγάλο» γεννητικό όργανο, ήταν κάτι που συμβόλιζε τη λαιμαργία, το ακόρεστο πάθος, την πλήρη υπερβολή. Ήταν ένας τύπος ανθρώπου που σίγουρα θα απέφευγαν όλοι οι νουνεχείς, ηθικοί πολίτες της Αθήνας.
Μάλιστα, οι Έλληνες συχνά παρουσίαζαν κοροϊδευτικά τους εχθρούς τους, όπως τους Αιγύπτιους, με γλυπτά σατιρικού χαρακτήρα ή με χαρακτήρες σε σατιρικές παραστάσεις, που είχαν κατά κύριο λόγο, τεράστια πέη.
«Θεωρούνταν άσχημα»
«Για τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους τα μεγάλα γεννητικά όργανα θεωρούνταν άσχημα» εξηγεί η αρχαιολόγος και ξεναγός Κιάρα Γκιάττι.
«Οι λιθοξόοι έφτιαχναν μόνο μικρά γεννητικά όργανα γιατί ήθελαν να καταστήσουν σαφές ότι αυτή η μορφή είναι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος που δρα εκλογικευμένα και έχει τα ένστικτά του υπό έλεγχο» σημείωσε, τονίζοντας ότι ο αρχαίος άνδρας είχε υψηλό βαθμό αυτοκυριαρχίας και ελέγχου.
«Σε αντίθεση με τους βαρβάρους και ορισμένους Θεούς όπως ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, της ηδονής και της έκστασης. Πάντα τον συνόδευσαν οι Σάτυροι ή αλλιώς Φαύνοι, πλάσματα που είχαν χαρακτηριστικά ανθρώπου και τράγου. Γιόρταζαν σε εξωφρενικές γιορτές μαζί με τις νύμφες των δασών» συμπλήρωσε. .