Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Νωρίτερα και όπως είχε γίνει γνωστό ότι το επίπεδο συναγερμού στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι υψηλό, δύο επίπεδα κάτω από το κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί της λεωφόρου Μεσογείων επικρατεί αυτές τις ώρες έντονη κινητικότητα. Και αυτό γιατί οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούν επισταμένως από τον θάλαμο επιχειρήσεων τις κινήσεις όλων των πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού που βρίσκονται διάσπαρτα στο Αιγαίο αλλά και του αντίστοιχου τουρκικού στόλου που έχει επίσης αναπτυχθεί σε μια μεγάλη έκταση, που ξεκινάει από τη Χίο και φθάνει μέχρι το Καστελόριζο.
Ούτως ή άλλως πάντως το αρχιπέλαγος (όπως και οι υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές της επικράτειάς μας) επιτηρούνται σε 24ωρη βάση αλλά μετά την έκδοση Navtex από την Άγκυρα χθες το μεσημέρι για τη διεξαγωγή ερευνών από το σκάφος «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έχει σημάνει συναγερμός.
Συνεχή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα έχουν:
- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος,
- ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος,
- ο αρχηγός του ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης,
- ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης,
- ο αρχηγός του ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και
- ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης που ανεβοκατεβαίνουν στον θάλαμο επιχειρήσεων.
Εκεί λοιπόν διαπιστώνεται ότι η γειτονική χώρα έχει βγάλει στο Αιγαίο περίπου 30 μικρά και μεγαλύτερα πολεμικά πλοία, «από φρεγάτες μέχρι πυραυλάκατους και πετρελαιοφόρα με τα περισσότερα να βρίσκονται μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου» όπως μας τονίζεται χαρακτηριστικά, ωστόσο το ερευνητικό «Oruc Reis» παραμένει ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας.
Τα δικά μας πλοία βρίσκονται «εκεί που πρέπει» επισημαίνει ανώτατη πηγή του Υπουργείου καθώς υπάρχει πλήρης διασπορά του στόλου, ενώ αρκετά άλλα βρίσκονται αγκυροβολημένα στον ναύσταθμο της Σούδας έτοιμα να αποπλεύσουν εάν τυχόν απαιτηθεί.
Στην κεντρική αίθουσα του Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΥΠΕΘΑ υπάρχει μια γιγαντοοθόνη που χωρίζεται σε 16 μικρότερες και άλλες δύο γιγαντοοθόνες στις δύο πλευρές.
Σε αυτές προβάλλονται οι δορυφορικοί χάρτες του Αιγαίου με αναλυτική διάταξη των δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε πραγματικό χρόνο ενώ όποτε κρίνεται απαραίτητο προβάλλεται μονάχα μια συγκεκριμένη περιοχή.
Εν προκειμένω το σημείο ενδιαφέροντος είναι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου που απειλεί η Τουρκία να προχωρήσει σε έρευνες σεισμικότητας.
Στην πίσω πλευρά της αίθουσας υπάρχει υπερυψωμένος χώρος όπου κάθεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των τριών όπλων (Ναυτικό, Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας). Παράλληλα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το επίσης υπόγειο Κέντρο Επιχειρήσεων του Ναυτικού στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή καθώς επίσης και με το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Κουτσόχερο της Λάρισας.