Ο Μαχμούντ Αμπντούλ Ραχμάν Άχμεντ λέει ότι ο γιος του, Αμπντουλάχ, «έψαχνε για μια γουλιά νερό» όταν πήρε τα δοχεία της οικογένειας την Κυριακή το πρωί και κατευθύνθηκε ως συνήθως σε ένα από τα σημεία διανομής νερού στον αστικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα.
«Αυτή η περιοχή κατοικούνταν από εκτοπισμένους, άλλους που είχαν εξαντληθεί από τον πόλεμο και εκείνους που έχουν δει τα χειρότερα λόγω της επιβληθείσας πολιορκίας και των περιορισμών, καθώς και της συνεχιζόμενης επιθετικότητας», δήλωσε ο Μαχμούντ σε συνέντευξη με έναν τοπικό δημοσιογράφο που εργάζεται για το BBC.
«Τα παιδιά, μεταξύ των οποίων και ο Αμπντουλάχ, στέκονταν σε ουρά με άδεια στομάχια, άδεια μπιτόνια και διψασμένα χείλη», πρόσθεσε. «Λίγα λεπτά αφότου συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και οι διψασμένοι άνθρωποι του καταυλισμού, τα πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν αυτά τα παιδιά και το σημείο διανομής νερού, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση».

Βίντεο που γυρίστηκε από έναν τοπικό δημοσιογράφο και επαληθεύτηκε από το BBC έδειξε τις άμεσες συνέπειες της ισραηλινής επιδρομής σε έναν δρόμο στην περιοχή New Camp του Νούσεϊράτ. Περνάει δίπλα από δύο άνδρες που κουβαλούν μικρά παιδιά πριν συναντήσει μια κατεστραμμένη κατασκευή, κάτω από την οποία είναι συγκεντρωμένα δεκάδες κίτρινα πλαστικά μπιτόνια.
Γυναίκες ουρλιάζουν καθώς περαστικοί τραβούν έναν άνδρα από τα ερείπια, ενώ άλλοι προσπαθούν να βοηθήσουν έναν άλλο άνδρα καλυμμένο με αίμα. Άλλοι ενήλικες και παιδιά φαίνονται να κείτονται ακίνητοι κοντά. Το νοσοκομείο Al-Awda στο Νούσεϊράτ ανέφερε ότι 10 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών, σκοτώθηκαν στην επιδρομή και ότι 16 άλλοι τραυματίστηκαν.
Όταν ρωτήθηκε για την επιδρομή, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε στοχεύσει έναν «τρομοκράτη» της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, αλλά ότι «ως αποτέλεσμα ενός τεχνικού σφάλματος, τα πυρομαχικά έπεσαν δεκάδες μέτρα από τον στόχο».
Ο στρατός δήλωσε ότι «είχε επίγνωση του ισχυρισμού σχετικά με τις απώλειες στην περιοχή ως αποτέλεσμα» και «λυπάται για οποιαδήποτε βλάβη σε αμέτοχους πολίτες», προσθέτοντας: «Το περιστατικό βρίσκεται υπό εξέταση».
Ωστόσο, ο Μαχμούντ ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «σκόπευε να μεταφέρει ένα μήνυμα: δεν θα επιτρέψει στους ανθρώπους να πιούν ούτε το πόσιμο νερό που λαχταρούν». Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του που τα όνειρα του Αμπντουλάχ και των άλλων παιδιών δεν θα πραγματοποιούνταν ποτέ.
«Αντιμετώπιζαν την πραγματικότητα με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει και θα γίνουν σαν τα άλλα παιδιά του κόσμου – ασκώντας τον κανονικό τους ρόλο να παίζουν, να κινούνται, να ταξιδεύουν, να τρώνε, να πίνουν και να ζουν με ασφάλεια», είπε.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι ελλείψεις νερού στη Γάζα επιδεινώνονται λόγω της έλλειψης καυσίμων και ανταλλακτικών για εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, άντλησης και αποχέτευσης, καθώς και της ανασφάλειας και της δυσπρόσιτης πρόσβασης λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς και των διαταγών εκκένωσης.
Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν λιγότερο από το πρότυπο έκτακτης ανάγκης των 15 λίτρων την ημέρα, που αντιστοιχεί σε αυτό που ο ΟΗΕ αποκαλεί «κρίση ξηρασίας που προκαλείται από τον άνθρωπο».
«Βλέπεις παιδιά να κάνουν ουρά, στην άκρη του δρόμου, με κίτρινα μπιτόνια κάθε πρωί, περιμένοντας το καθημερινό βυτιοφόρο να έρθει και να πάρει τα πέντε [ή] δέκα λίτρα] νερού που χρησιμοποιούν για πλύσιμο, καθάρισμα, μαγείρεμα, πόσιμο, κ.λπ.», δήλωσε στο BBC ο Σαμ Ρόουζ, αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Γάζα.
«Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία. Αυτός είναι ιδιαίτερα εμβληματικός, δεδομένων των συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα. Αλλά είναι ένας από τους πολλούς», πρόσθεσε. Την περασμένη Πέμπτη, 10 παιδιά και τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν καθώς περίμεναν συμπληρώματα διατροφής έξω από μια κλινική στην κοντινή πόλη Ντέιρ αλ-Μπαλάχ.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε στοχεύσει έναν «τρομοκράτη» της Χαμάς σε κοντινή απόσταση και, όπως και με το περιστατικό της Κυριακής, ότι λυπάται που έβλαψε οποιονδήποτε άμαχο. «Εστιάζουμε σε αυτά τα περιστατικά, αλλά φυσικά αυτά δεν ήταν τα μόνα παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα [την Κυριακή]», δήλωσε η Ρόουζ. «Κάθε μέρα, από την έναρξη του πολέμου, κατά μέσο όρο σκοτώνονται ολόκληρες τάξεις γεμάτες παιδιά».
Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, χαρακτήρισε και τα δύο περιστατικά «φρικτά» και απαίτησε από τις ισραηλινές αρχές «να επανεξετάσουν επειγόντως τους κανόνες εμπλοκής και να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».