Συνεχίζεται το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου στον απόηχο της συμφωνίας των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της κατανάλωσής του.
Συγκεκριμένα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF σημειώνει σήμερα νέα άνοδο στα 217 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένο κατά 10% σε σχέση με χθες και καταγράφοντας την τρίτη συνεχή ημέρα ανόδου αυτή την εβδομάδα. Μάλιστα, ξεπέρασε και τα υψηλά έτους που είχε καταγράψει στις αρχές Μαρτίου, όταν η τιμή του είχε διαμορφωθεί στα 200,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η έλλειψη φυσικού αερίου εξακολουθεί να μπορεί να αποφευχθεί παρόλο που οι ρωσικές προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Γερμανία πρόκειται να μειωθούν στο μισό, αλλά προειδοποίησε τη βιομηχανία και τους καταναλωτές ότι θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν ράλι ήδη από τα μέσα Ιουνίου, όταν και βρίσκονταν στα επίπεδα των 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε διάστημα 45 ημερών.
Για αρκετούς αναλυτές, το «ρεκόρ» στην τιμή του αερίου, προεξοφλεί το οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας από πλευράς της Μόσχας, τη στιγμή που τα διαθέσιμα αποθέματα σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι οριοθετημένα, λόγω της υψηλής ζήτησης και των μακροχρόνιων συμβολαίων, όπως επίσης και επιμέρους προβλημάτων που εμφανίστηκαν στους τερματικούς σταθμούς των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
Ήδη, άλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει προς την Ευρώπη το 71% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εξήγαγαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την εξασφάλισή LNG έχει υπερβεί κάθε όριο λόγω της εκρηκτικής ζήτησης, αφήνοντας εκτός αναδυόμενες οικονομίες, όπως το Πακιστάν, η Ινδία και η Αργεντινή, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει ότι τελικά αυτές οι χώρες δεν θα στραφούν – εξαιτίας της έλλειψης – προς τη Ρωσία.
Ευρώπη και Ελλάδα σε «καύσωνα» υψηλών τιμών
Την ίδια ώρα, όπως αναφερει το newmoney.gr, σε «καύσωνα» υψηλών τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια έχει παρασυρθεί όλη η Ευρώπη και φυσικά η Ελλάδα. Έτσι, για σήμερα Τετάρτη η τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφώνεται στη χώρα μας στα 473 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να φτάνει πλέον το 19%. Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γαλλία να φτάνει τα 529 ευρώ/MWh και την Ιταλία τα 526 ευρώ, ενώ η Γερμανία βρίσκεται (ακόμη) στα 424 ευρώ.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την εργαλειοποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, εντείνοντας μια κρίση που απειλεί να βυθίσει τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης σε ύφεση.
Τα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν 11% στη Γερμανία και 5,5% στη Γαλλία, όπως αναφέρει το Bloomberg, μετά τη δήλωση της Μόσχας ότι θα περιορίσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από σήμερα, Τετάρτη.
Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία που έχουν ήδη πληγεί από την αύξηση του κόστους ζωής η οποία προκαλείται από τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες. Η Γερμανία έχει ήδη ενεργοποιήσει δύο στάδια του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο και θα μπορούσε να εφαρμόσει το τελευταίο βήμα εάν υπάρξει σαφής επιδείνωση της κατάστασης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν χθες σε επίπεδα ρεκόρ με την Ευρώπη να χρησιμοποιεί περισσότερο αυτό το καύσιμο καθώς προσπαθεί να εξοικονομήσει φυσικό αέριο για να το αποθηκεύσει ενόψει του χειμώνα. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς ο θανατηφόρος καύσωνας ενίσχυσε τη ζήτηση για ψύξη.
«Η συνολική ευρωπαϊκή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά περίπου 3% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουλίου σε σύγκριση με τον Ιούνιο, λόγω του καύσωνα, ο οποίος αύξησε τη ζήτηση για ψύξη», δήλωσε ο Fabian Ronningen, αναλυτής της Rystad Energy.