Ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ, για παράβαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων επέβαλε το Δ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στον 72χρονο εκτροφέα αλόγων και ιδιοκτήτη του χώρου-κολαστήριου στον Ασπρόπυργο, όπου το 2016 βρεθήκαν 16 άλογα σε άθλια κατάσταση: δεμένα με κοντά σχοινιά και αλυσίδες, υποσιτισμένα, αφυδατωμένα, σκελετωμένα, άρρωστα, σχεδόν όλα σε ημιθανή κατάσταση.
Ο 72χρονος, ο οποίος ήταν απών και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο κρίθηκε ομόφωνα ένοχος, ενώ δόθηκε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Μάλιστα, δεν βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας υπεράσπισής του να καταθέσει στο δικαστήριο και δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, όπως αυτό που αιτήθηκε ο δικηγόρος του της «καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη» γιατί, όπως είπε, έχει εγκαταλείψει πλέον αυτή τη δραστηριότητα.
Να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται ζήτησε και ο εισαγγελέας της έδρας τονίζοντας ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων και με βάση τις 15 φωτογραφίες που επιδείχθηκαν «προκύπτει σαφώς πως δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο ευζωίας των ζώων που εντάσσεται στη διάταξη περί κακοποίησης των ζώων».
Ως πρώτη μάρτυρας εξετάστηκε η κ. Ρόζα Ρούσσου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών η οποία αποκάλυψε και την υπόθεση: «Τον Αύγουστο του 2016 πήραμε φωτογραφία από καμένο άλογο στον χώρο, μετά πήγαμε και διαπιστώσαμε 16 άλογα μόνιμα δεμένα, πάνω σε κόπρανα πάνω σε ουρά, υποσιτισμένα. Τον Δεκέμβριο 2016 και αφού συλλέξαμε υλικό κάναμε την καταγγελία στη δικαιοσύνη. Και μόνο ο μόνιμος υποσιτισμός είναι βασανιστήριο. Ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί πάλι στο παρελθόν για αντίστοιχα αδικήματα. Είναι κακοποιητής για χρόνια. Εμείς για τον συγκεκριμένο παρατηρούμε από το 2010 αντίστοιχες κακοποιήσεις ζώων. Τα άλογα μπορούν να είναι δεμένα με μακρύ σχοινί για λίγες ώρες την ημέρα, όχι για ημέρες ολόκληρες και με κοντές αλυσίδες. Ήταν 16 ζώα, διασώσαμε τα 12, τα 4 τα εξαφάνισε και είναι άγνωστη η τύχη τους. Τα 2 από τα 12 δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε και πέθαναν από ασιτία. Όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονταν όρους και άμεση περίθαλψη».
Από την πλευρά της η μάρτυρας , Σταματίνα Ψιμοπούλου, μέλος του Συλλόγου, εθελόντρια στην περίθαλψη αλόγων ανέφερε στο δικαστήριο πως όταν μετά την καταγγελία, πήγαν με την αστυνομία να τα πάρουν τα άλογα «ήταν κάτι το σοκαριστικό. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα βλέπαμε τέτοιες τραγικές και άθλιες εικόνες. Τα ζώα ήταν δεμένα τα περισσότερα, με σχοινιά ή αλυσίδες, ακόμα και στα 10 εκατοστά από τον τοίχο. Δεν υπήρχε φαγητό η νερό. Ακόμη κι αν πει ο ιδιοκτήτης ότι τα τάιζε κάθε 2 ημέρες, είναι καταστροφικό καθώς τα άλογα πρέπει να τρέφονται το λιγότερο 2 φορές την ημέρα. Ζούσαν στα κόπρανα τους και τα ούρα τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Εκτός από σκελετωμένα, είχε ανοίξει και το δέρμα τους. Κάποια ήταν μόνο ο σκελετός. Για μήνες ζούσαν και έμεναν όρθια».
ΠΗΓΗ: cnn.gr