Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν προκαλέσει «ηλεκτροσόκ» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Δεν έχει τέλος η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς η ενεργειακή κρίση που σοβεί εδώ και μήνες, πριν από την έλευση του 2022, εντάθηκε ακόμα περισσότερο με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ενδεικτικό το γεγονός ότι σήμερα, Τρίτη, στην Ελλάδα η μεγαβατώρα κοστίζει 426,9 ευρώ, καταγράφοντας άλμα 52,5% συγκριτικά με ένα 24ωρο πριν.
Το μέλλον, μάλιστα, προμηνύεται ακόμα πιο ζοφερό καθώς η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι μετά το νέο ράλι στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό θα οδηγήσει σε αυξήσεις από 18% έως 58% στην τελική τιμή λιανικής για το ηλεκτρικό ρεύμα Μαρτίου.
Η εκτίμηση, δε, είναι ακόμα πιο «μαύρη» για τον Απρίλιο, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν φαίνεται «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς τα futures για την ελληνική αγορά ενέργειας στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο δείχνουν τιμή χονδρικής 480 ευρώ για τον Απρίλιο έναντι 260 για τον Μάρτιο, αριθμός που σε ποσοστά στην τιμή της λιανικής μεταφράζεται σε αύξηση έως 83% σε σχέση με τον Μάρτιο και 114% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Μέτρα σε Ελλάδα και ΕΕ
Εντωμεταξύ σήμερα, Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον αναμένεται να δημοσιοποιήσουν νέα μέτρα τα οποία τα κράτη – μέλη μπορούν να υιοθετήσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος, αλλά και να ενισχύσουν την ενεργειακή τους επάρκεια.
Αίσθηση προκαλεί, σύμφωνα με σχέδιο προτάσεων που είχε διαρρεύσει την περασμένη εβδομάδα, η συμπερίληψη μεταξύ άλλων της δυνατότητας επιβολής ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά αλλά και για μικρές επιχειρήσεις.
Στην Ελλάδα, δε, αναμένονται τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον μήνα Μάρτιο με τις πληροφορίες να μιλούν για ένα «πακέτο» 350 εκατ. ευρώ που θα καλύπτει και το φυσικό αέριο.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον Φεβρουάριο
Υπενθυμίζεται ότι για τον Φεβρουαρίο, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση ήταν στα 0,15 ευρώ ανά kWh έναντι 0,16 ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh το ύψος της ενίσχυσης ήταν στα 0,11 ευρώ/kWh έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.
Η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh διαμορφώθηκε στα 39 ευρώ αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα ενώ και για τον Φεβρουάριο οι επιχορηγήσεις δόθηκαν για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών και κλιμακωτά με βάση την κατανάλωση.
Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παρέμεινε σε 65 ευρώ/ΜWh ενώ από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.
Σε σχέση με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δεν άλλαξε τον Φεβρουάριο και ήταν στα 20 ευρώ ανά MWh, όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr