Empisteutiko.gr
16.05.25 || 08:52
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Forbes: H Κερκίνη στα πέντε πιο εντυπωσιακά θαύματα της φύσης στα Βαλκάνια

09.12.2021
in Σερραϊκά Νέα
Share TweetShareEmail

Την ίδια ώρα ωστόσο, απογοητευτική είναι η εικόνα περιμετρικά της λίμνης από τις εγκαταλειμμένες και λεηλατημένες υποδομές – Καταγγελίες του σωματείου επαγγελματιών

Στο TOP 5 των «εκπληκτικών θαυμάτων της φύσης», που θα πρέπει να επισκεφθεί κάποιος στα Βαλκάνια, περιλαμβάνει τον σπάνιο υγρότοπο της Κερκίνης το κορυφαίο Forbes, αναγνωρίζοντας τη σημασία και την σπουδαιότητα της λίμνης που αν και τεχνητή έγινε ουσιαστικά ένα με το φυσικό περιβάλλον.

Την ίδια ώρα ωστόσο η κατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο είναι απελπιστική, με τους επαγγελματίες της περιοχής να καταγγέλλουν δήμο Σιντικής και Π.Ε. Σερρών για την άσχημη εικόνα.

PIC

O travel blogger του Forbes Jared Ranahan, παρουσιάζει τη δική του λίστα, προτείνοντας στους ξένους επισκέπτες να ταξιδέψουν στις βαλκανικές χώρες και να ανακαλύψουν προορισμούς – θαύματα της φύσης. «Κατάφυτες κοιλάδες, πανύψηλα βουνά και μια ποικιλία γηγενών βαλκανικών ειδών είναι μερικά μόνο από τα κυριότερα αξιοθέατα που περιμένουν τους επισκέπτες αυτής της ιστορικής περιοχής» λέει, συμπεριλαμβάνοντας στη λίστα του, εκτός από την Κερκίνη, τα: Εθνικό Πάρκο Una (Βοσνία – Ερζεγοβίνη), Εθνικό Πάρκο Tara (Σερβία), Εθνικό Πάρκο Κοιλάδας Βαλμπόνα (Αλβανία) και Εθνικό Πάρκο Πιρίν (Βουλγαρία)

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Σέρρες: “Είδα τον Βασίλη σε μια λίμνη αίματος” – Συγκλόνισε δασκάλα για τον θάνατο του 11χρονου λόγω της έκρηξης

Σέρρες: “Είδα τον Βασίλη σε μια λίμνη αίματος” – Συγκλόνισε δασκάλα για τον θάνατο του 11χρονου λόγω της έκρηξης

15.05.2025
Σέρρες: «Βρήκα τον γιο μου νεκρό στο νοσοκομείο» λέει ο πατέρας του 11χρονου ο οποίος έχασε τη ζωή του από έκρηξη λέβητα σε δημοτικό σχολείο

Σέρρες: «Βρήκα τον γιο μου νεκρό στο νοσοκομείο» λέει ο πατέρας του 11χρονου ο οποίος έχασε τη ζωή του από έκρηξη λέβητα σε δημοτικό σχολείο

12.05.2025
PIC1

Γράφει συγκεκριμένα για την Κερκίνη o Ranahan: «Η σημερινή Λίμνη Κερκίνη είναι ένας παράδεισος για παρατηρητές πουλιών αλλά αυτό το ειδυλλιακό σώμα νερού είναι στην πραγματικότητα μια πρόσφατη εφεύρεση, που δημιουργήθηκε το 1932 με το φράγμα ενός κοντινού ποταμού. Με την πάροδο του χρόνου η Λίμνη Κερκίνη εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο περιζήτητα σημεία παρατήρησης πουλιών σε όλη την Μακεδονία, με πάνω από 300 είδη πτηνών να καταγράφονται κατά μήκος των νερών της όλα αυτά τα χρόνια. Τα πουλιά –συμπεριλαμβανομένων των λευκών πελεκάνων και των φλαμίνγκο- είναι το κύριο αξιοθέατο εδώ αλλά οι τυχεροί επισκέπτες μπορεί να καταφέρουν να εντοπίσουν και ένα κοπάδι εισαγόμενων νεροβούβαλων».

Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών Κερκίνης κ.Γιάννης Ρέκλος, θεωρεί σημαντικό το δημοσίευμα του Forbes, τονίζοντας πως: «το γεγονός πως η Κερκίνη αναγνωρίζεται ως ένα από τα πέντε θαυμαστά φυσικά τοπία των Βαλκανίων, αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο. Είμαστε σ’ ένα παράδεισο και χαιρόμαστε που αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς».

Διεθνής αναγνώριση, αλλά εγκατάλειψη…

Ωστόσο την ίδια ώρα που το Forbes εκθειάζει την Κερκίνη και τον σπάνιο υγρότοπο, απογοητευτική είναι η κατάσταση στους «βασικούς» σταθμούς γύρω από την λίμνη, σύμφωνα με το σωματείο Επαγγελματιών. Εγκαταλειμμένες και λεηλατημένες υποδομές και χώροι υγιεινής, προβληματική καθαριότητα, προβληματική πρόσβαση και ανύπαρκτη σήμανση, συνθέτουν το σκηνικό της «άλλης» Κερκίνης, που απογοητεύει τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες.

PIC2
PIC3

«Οι επαγγελματίες αναγνωρίζουμε σαφώς πως η Κερκίνη αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή μας. Δεν θα έλεγα το ίδιο για τους αρμόδιους φορείς. Η λίμνη μέσα είναι ένας παράδεισος, αλλά έξω περιμετρικά -σε σημαντικούς “σταθμούς” όπως τα λιμανάκια των χωριών Κερκίνη και Μανδράκι- η εικόνα είναι απογοητευτική» λέει ο κ.Ρέκλος, επισημαίνοντας πως επανειλημμένως έχουν απευθύνει στον δήμο Σιντικής, μεγάλο μέρος της λίμνης ανήκει στα διοικητικά του όρια, και στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς.

Ο πρόεδρος του σωματείου Επαγγελματιών Κερκίνης, ζητάει από τον δήμο Σιντικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αντιστραφεί η άσχημη εικόνα περιμετρικά της λίμνης και από το υπουργείο Τουρισμού να δείξει ενδιαφέρον για έναν προορισμό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες λάτρεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

PIC4
PIC5

Η Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη στο Β.Δ άκρο των Σερρών, που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα κοντά στο χωριό Λιθότοπος. Είναι ένας από τους δέκα υγροτόπους Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (Σύμβαση RAMSAR) και μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα. Στον υγρότοπο, που είναι ιδανικός προορισμός για παρατήρηση πουλιών κάθε στιγμή του χρόνου, βρίσκουν καταφύγιο πλήθος πουλιών, κάποια από τα οποία απειλούνται παγκοσμίως με εξαφάνιση.

PIC6

Έως σήμερα έχουν καταγραφεί 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης κ.α. Το 2010 η Κερκίνη αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός, κερδίζοντας το βραβείο EDEN στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Tags: FORBESΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗΣΕΡΡΕΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Σέρρες: “Είδα τον Βασίλη σε μια λίμνη αίματος” – Συγκλόνισε δασκάλα για τον θάνατο του 11χρονου λόγω της έκρηξης
Σερραϊκά Νέα

Σέρρες: “Είδα τον Βασίλη σε μια λίμνη αίματος” – Συγκλόνισε δασκάλα για τον θάνατο του 11χρονου λόγω της έκρηξης

15.05.2025
Σχηματάρι: Θρήνος για τον αστυνομικό διευθυντή που σκοτώθηκε με τη σύζυγό του σε τροχαίο – Προσπάθησε να αποφύγει μπαγκαζιέρα προπορευόμενου οχήματος
Σερραϊκά Νέα

Σοβαρό τροχαίο στην ΕΟ Σερρών-Θεσσαλονίκης – Σε κρίσιμη κατάσταση 19χρονος στο Ιπποκράτειο

10.05.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved