Στη συγκατοίκηση και την αναζήτηση στέγης σε περιοχές που προσφέρουν οικονομικότερες λύσεις σε σύγκριση με τις πιο δημοφιλείς, αναμένεται να στραφούν φέτος αρκετοί νέοι φοιτητές που ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι στην Αθήνα.
Οι αυξητικές τάσεις που καταγράφονται φέτος στα ενοίκια καθώς και η χαμηλή διαθεσιμότητα κατοικιών έως 50 τ.μ σε περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας είναι οι λόγοι που οδηγούν αρκετές οικογένειες από διάφορες πόλεις της χώρας με παιδιά που θα σπουδάσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος σε σχολές της Αθήνας και του Πειραιά, σ΄ αυτή τη επιλογή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, όσοι φοιτητές επιθυμούν να διαμείνουν κοντά στο κέντρο της Αθήνας, μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικές περιοχές στις οποίες διαμερίσματα άνω των 60 τμ, με 2 υπνοδωμάτια, το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται στα 500 έως 550 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν την ίδια στιγμή στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το ενοίκιο των 500-550 ευρώ αφορά μόνο μικρά δυαράκια ή επιπλωμένες γκαρσονιέρες.
Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά ενώ δεν είναι λίγοι οι φοιτητές και από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που επιλέγουν τις παραπάνω περιοχές.
Οι τιμές φέτος για διαμέρισμα άνω των 60 τ.μ στο Κερατσίνι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ξεκινούν από 460 ευρώ, στον Κορυδαλλό από 450 ευρώ, στη Νίκαια από 480 ευρώ και στο Μοσχάτο για ολικώς ανακαινισμένο ή νεόδμητο διαμέρισμα από 580 ευρώ.
Από την πλευρά τους, οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν να επιλέξουν τον Υμηττό τη Δάφνη, τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη ώστε να μετακινούνται προς τη σχολή τους με μετρό και λεωφορείο.
Στον Υμηττό ένα διαμέρισμα άνω των 60 τ.μ ξεκινά από τα 600 ευρώ, στον Βύρωνα από 530 ευρώ, στη Δάφνη από 500 ευρώ και στην Ηλιούπολη από 520 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, τη φετινή χρονιά, στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης αναμένεται να καταγραφεί ραγδαία αύξηση της ζήτησης. Και αυτό γιατί, κατοικία θα αναζητούν παράλληλα, τόσο οι πρωτοετείς φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, όσο και φοιτητές των προηγούμενων ετών οι οποίοι λόγω των συνθηκών της πανδημίας, είτε εγκατέλειψαν τη φοιτητική κατοικία τους, είτε δεν προχώρησαν από την αρχή σε μίσθωση.
Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας, ενδεικτικά στην Πάτρα, τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75% ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα στην Αθήνα και τη Θε σσαλονίκη.