Την Τρίτη (22.10.2024) αποφασίστηκε η αναβάθμιση των μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων της ευλογιάς των προβάτων. Τα πρώτα κρούσματα είχαν εντοπιστεί στον Έβρο και πλέον έχουν φτάσει σε Μαγνησία και Κορινθία. Σημειώνεται πως μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν θανατωθεί σχεδόν 17.500 πρόβατα.
Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί στη χώρα μας πάνω από 100 εστίες μόλυνσης, από τον Αύγουστο, οπότε και εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. «Οι 81 βρίσκονται στον Έβρο και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα» αναφέρει η ανακοίνωση των αρμοδίων.
Σημειώνεται πως οι Αρχές ερευνούν πως ο ιός ξέφυγε και από τον Έβρο έφτασε τελικά μέχρι την Κόρινθο, παρά τα μέτρα που είχαν λάβει.
Στη σύσκεψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε πως από σήμερα Τετάρτη (23.10.2024) απαγορεύεται η μετακίνηση των προβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την Ελλάδα για 10 ημέρες.
Η επικίνδυνη ευλογιά
Η ευλογιά του προβάτου, που μπορεί να προσβάλει και τα κατσίκια, είναι μια πολύ μεταδοτική αρρώστια που οφείλεται σε ιό.
Τα υγιή ζώα κολλάνε την αρρώστια όταν έλθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα ζώο μπορεί να κολλήσει τον ιό έως και 6 μήνες μετά, αν τότε έρθει σε επαφή με το μολυσμένο αντικείμενο.
Τα ζώα εμφανίζουν αρχικά αδιαθεσία, ανορεξία, πυρετό, μύξες και δάκρυα. Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις στο κεφάλι, το πρόσωπο, τις μασχάλες, την κοιλιά και αλλού, ενώ με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται και ανοιχτά έλκη.
Ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί με την ευλογιά έως και 6 μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου, ενώ με την πανώλη μπορούσε να μολυνθεί μόλις τις πρώτες 72 ώρες.
Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια για τα ζώα, η οποία δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Το γάλα μπορεί να διατεθεί κανονικά, καθώς με την σωστή επεξεργασία δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Η μετακίνηση νωπού γάλακτος από την εκτροφή προέλευσης στην εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε κλειστούς περιέκτες και η εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια απαγορευμένη ζώνη ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απαγορευμένη ζώνη και πρέπει να λειτουργεί υπό την επιτήρηση επίσημων κτηνιάτρων».
Πηγή: newsit.gr