Με το στόμα ανοιχτό έμεινε χθες βράδυ το τηλεοπτικό κοινό της Eurovision, παρακολουθώντας την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον Α’ Ημιτελικό της διοργάνωσης. Κύπρος και Βέλγιο, παρά τις εντυπωσιακές τους εμφανίσεις και το υψηλό τους πλασάρισμα στα προγνωστικά, απέτυχαν να προκριθούν στον Μεγάλο Τελικό και τα σχόλια στα social media από τους απογοητευμένους Eurofans πήραν «φωτιά».
Οι περισσότερες αντιδράσεις φαίνεται πως εστιάζουν στον αποκλεισμό του Red Sebastian (Βέλγιο), τον οποίο τα γραφεία στοιχημάτων έδιναν μέχρι και πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην 6η θέση του Α’ Ημιτελικού, με ποσοστό πρόκρισης 88%. Μάλιστα, το τραγούδι «Strobe Lights», σύμφωνα με τα ίδια προγνωστικά, θα έφτανε μέχρι και στην 5η θέση στον Μεγάλο Τελικό.
Παράλληλα, απογοήτευση προκάλεσε το γεγονός ότι η Ουκρανία πήρε το «χρυσό εισιτήριο» για το Σάββατο, παρότι σε όλα τα public polls και τα σχολιαστικά βίντεο των Eurofans σε YouTube και TikTok ήταν στις τελευταίες θέσεις του Α’ Ημιτελικού (από πλευράς δημοτικότητας του τραγουδιού της). Όπως ήταν φυσικό, οι περισσότεροι συνέδεσαν την πρόκριση της χώρας με την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και 3 χρόνια.
Αν και η Κύπρος είχε αρχικά βάλει πολύ ψηλά τον πήχη και προμήνυε μία πρωτοποριακή και φαντασμαγορική εμφάνιση στη σκηνή της Βασιλείας, το αποτέλεσμα – οπτικά και ακουστικά – δεν έδειξε να «συγκινεί» το κοινό της Eurovision. Στον αντίποδα, οι «χλιαρές» συμμετοχές της Ισλανδίας και της Πορτογαλίας φαίνεται πως «έφαγαν» στη στροφή Κύπρο και Βέλγιο, αφού τα γραφεία στοιχημάτων έδιναν τους Ισλανδούς VAEB στη 12η θέση του Α’ Ημιτελικού και τους Πορτογάλους Napa στη 15η – δηλαδή στην τελευταία θέση.
Σε γενικές γραμμές, αυτά ήταν τα σημεία του Α’ Ημιτελικού με τα οποία διαφώνησαν κατά κύριο λόγο οι Eurofans. Πάμε όμως να δούμε τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα, αν μπορούν με κάποιον τρόπο να ερμηνευτούν και ποια στερεότυπα καταρρίπτουν για ακόμη μια φορά.
Τα στοιχήματα δεν έχουν καμία βασιμότητα
Η φράση αυτή, με το πέρασμα των ετών και των διοργανώσεων, φαίνεται πως αποκτά ολοένα μεγαλύτερη ισχύ σε ό,τι έχει να κάνει με τη Eurovision. Όταν τα προγνωστικά τοποθετούν μια χώρα στην τελευταία θέση του ημιτελικού της (πχ Πορτογαλία) με ποσοστό πιθανότητας πρόκρισης μόλις στο 14% και τελικά καταφέρνει να προκριθεί, τότε δεν έχουμε τίποτε άλλο να σχολιάσουμε επ’ αυτού.
Αντιστρέφοντας τη συνθήκη, όταν μία χώρα, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, πλασάρεται στην 6η θέση για την πρόκριση με ποσοστό 88% και τελικά αυτό δεν συμβαίνει, μπορούμε πια να επαναλάβουμε και να τονίσουμε με βεβαιότητα την παραπάνω φράση. Για το Βέλγιο ήταν μάλιστα η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που μένει εκτός Τελικού με σοκαριστικό τρόπο, αφού και πέρσι ο Mustii με το κομμάτι «Before the party is over» είχε – σύμφωνα με τα στοιχήματα – 70% πιθανότητες πρόκρισης και τελικά αποκλείστηκε.
Στο Zappit σας έχουμε γράψει πριν από 2 μήνες σχετικό κείμενο για την εγκυρότητα των γραφείων στοιχημάτων, παραθέτοντας πάμπολλα παραδείγματα ανά τα χρόνια που επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση. Ως εκ τούτου, την επόμενη φορά που κάποιο Μέσο (εκπομπή, site, περιοδικό) κάνει λόγο για το «τι λένε τα στοιχήματα;», μπορείτε άνετα να το παραβλέψετε. Να ‘χαμε να λέγαμε.
Η γλώσσα ενός τραγουδιού δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο
Ακόμη ένας μύθος που συχνά συζητιέται από κάποιους, όταν μιλούν για τη Eurovision, είναι η γλώσσα του τραγουδιού με το οποίο συμμετέχει μια χώρα στον διαγωνισμό. Για τους γιουροβιζιονικά ημιμαθείς, το να τραγουδήσει η Ελλάδα – και κάθε χώρα – στη δική της γλώσσα αποτελεί έναν σοβαρό λόγο για να αποτύχει.
Το γεγονός ότι έχουμε δει νικητήρια κομμάτια στα σερβοκροατικά, στα ιταλικά, στα ουκρανικά και στα πορτογαλικά – ακόμη και μια δεύτερη θέση σε τραγούδι γραμμένο σε φανταστική γλώσσα! – μάλλον δεν τους λέει τίποτα. Θέλουν απλώς να εκφράσουν την αβάσιμη και παρωχημένη πια γνώμη τους. Επομένως, σταματήστε αυτή την «καραμέλα». Η γεύση της έχει ξεθυμάνει και απλώς ακούγεστε ανίδεοι.
Αναφορικά με τη φετινή διοργάνωση και τα αποτελέσματα του Α’ Ημιτελικού, να ενημερώσουμε όλους όσοι έχουν ακόμη αυτή την άποψη για τις εθνικές γλώσσες στη Eurovision πως 9/10 χώρες που προκρίθηκαν χθες ήταν στις εθνικές γλώσσες αυτών των χωρών (από τις οποίες η Ολλανδία είχε μικτό τραγούδι σε γαλλικά-αγγλικά και η Εσθονία σε ιταλικά-αγγλικά).
Μάλιστα, κομμάτια όπως της Σουηδίας και της Αλβανίας έχουν γίνει από τα πιο viral του φετινού διαγωνισμού. Η Νορβηγία ήταν η μόνη χώρα που πέρασε με εξ ολοκλήρου αγγλόφωνο τραγούδι, ενώ οι 5 χώρες που αποκλείστηκαν τραγούδησαν όλες στα αγγλικά. Αυτό σας λέει κάτι;
Τι γίνεται τελικά με τη σειρά εμφάνισης;
Οι 7 από τις 8 χώρες που εμφανίστηκαν στο Α’ μισό του ημιτελικού κατάφεραν να προκριθούν, με εξαίρεση τη Σλοβενία. Από την άλλη πλευρά, αν και η Κύπρος τοποθετήθηκε να κλείσει τη βραδιά στη 15η θέση, κάτι που όλοι θεώρησαν ευνοϊκό όταν ανακοινώθηκε, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν.
Τουλάχιστον δεν ήταν αρκετό για να την κάνει να περάσει στον Μεγάλο Τελικό με άνεση. Το ίδιο ισχύει και για την Κροατία, που εμφανίστηκε προτελευταία. Μάλιστα, ήταν η δεύτερη φορά μετά το 2017 που και οι δύο χώρες που έκλεισαν τον ημιτελικό δεν κατάφεραν να προκριθούν. Τότε ήταν η Σλοβενία και η Λετονία, τώρα η Κροατία και η Κύπρος.
(Δεν) Επιτρέπεται η Eurovision να εμπλέκει τα πολιτικά με τη μουσική;
Τι κι αν οι Ελβετοί διοργανωτές φρόντισαν να υπογραμμίσουν και να μας υπενθυμίσουν στο χθεσινοβραδινό interval act του Α’ Ημιτελικού πως ο διαγωνισμός της Eurovision παραμένει ένας καθαρά μουσικός και πολιτικά ουδέτερος διαγωνισμός; Η πραγματικότητα τους διαψεύδει κατηγορηματικά, όσο κι αν δεν συμφέρει την EBU να δει και να παραδεχθεί τα γεγονότα.
Χωρίς να «ανοίξουμε» το θέμα σε κραυγαλέα περιστατικά που εκτείνονται στις 6 δεκαετίες της διοργάνωσης και επιβεβαιώνουν απόλυτα τις πολιτικές προεκτάσεις της Eurovision, θα σταθούμε σε δύο τυχαία(;) γεγονότα του Α’ Ημιτελικού.
Αφενός, όπως σχολιάσαμε και στην αρχή του κειμένου, η πρόκριση της Ουκρανίας ήταν μία από τις «παραφωνίες» της χθεσινής βραδιάς. Θα πείτε: και πώς το λέτε αυτό, αφού το κοινό ψήφισε το κομμάτι; Ναι, αλλά ποιο κοινό; Η μαζική κινητοποίηση της ουκρανικής διασποράς στην Ευρώπη ως ένδειξη στήριξης στην πατρίδα τους για τον πόλεμο με τη Ρωσία είναι αυτή που δίνει στην Ουκρανία την πρόκριση και τις υψηλές θέσεις που καταφέρνει τα τελευταία χρόνια στον διαγωνισμό. Άρα, με λίγα λόγια, οι Ουκρανοί ψηφίζουν την Ουκρανία, όχι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Αυτός είναι ο σκοπός της Eurovision; Μήπως σε αυτό το σημείο η διαχωριστική γραμμή είναι εξαιρετικά λεπτή; Επιπλέον, όταν κάτω από τις δημοσιεύσεις στα επίσημα social media της Eurovision 9/10 σχόλια είναι αρνητικά και καχύποπτα ως προς τη συγκεκριμένη πρόκριση, δεν μπορείς να μην το λάβεις υπ’ όψη.
Αφήνοντας τη Δυτική Ευρώπη και πηγαίνοντας προς τη Μέση Ανατολή, η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Moroccanoil ήταν και φέτος ο επίσημος χορηγός της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει το διαφημιστικό βίντεο που έπαιξε στη βελγική τηλεόραση πριν την έναρξη του Α’ Ημιτελικού χθες βράδυ και το οποίο ήταν ένα βίντεο στήριξης προς τους πολίτες της Παλαιστίνης για το αιματοκύλισμα και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, με πρωταγωνιστή το Ισραήλ.
Παρόμοιο βίντεο είχε παίξει η βελγική τηλεόραση και πέρσι, λίγο πριν την έναρξη του Β’ Ημιτελικού στον οποίο συμμετείχε η χώρα. Και τις δύο χρονιές, παρότι φαβορί για την πρόκριση (όπως αναφέραμε παραπάνω), το Βέλγιο έμεινε εκτός Τελικού.
Βέβαια, ως αντίλογο εδώ θα μπορούσε κανείς να πει πως και η ισλανδική ραδιοτηλεόραση (RUV) έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του με την επιλογή της EBU να επιτρέπει στο Ισραήλ να συμμετέχει στη Eurovision με φόντο τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, αλλά οι Ισλανδοί εκπρόσωποι προκρίθηκαν κανονικά στον Τελικό. Το ίδιο είχε γίνει και με τους Hatari το 2019, αν και εκεί μιλούσαμε για ένα ηχηρό φαβορί. Δεν μπορούμε φυσικά να επιβεβαιώσουμε τη σύνδεση αυτών των γεγονότων, απλώς τα παραθέτουμε.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψιν όλα αυτά τα δεδομένα, τα βλέμματα στρέφονται πια στον Β’ Ημιτελικό, όπου ξεχωρίζει η συμμετοχή της Ελλάδας, με την Klavdia και την «Αστερομάτα» να διεκδικούν μία θέση στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου, άσχετα με όσα «προβλέπονται». Άλλωστε, για όσους πραγματικά γνωρίζουν, στη Eurovision τα πάντα είναι πιθανά.
zappit.gr