Empisteutiko.gr
26.11.25 || 04:45
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

«Έτσι θα υπερβούμε την κρίση»: Το σχέδιο Μητσοτάκη για ανάταξη της οικονομίας

12.09.2020
in Επιλογές Συντακτών, Πολιτική
Share TweetShareEmail

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την υπέρβαση της κρίσης – δίχως, όμως, να παραγνωρίσει τις δυσκολίες και να ωραιοποιήσει τις καταστάσεις – και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα στείλει το απόγευμα από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum που «αντικαθιστά» τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες.

Το σχέδιο αυτό θα είναι ένας «οδικός χάρτης» για την επιστροφή της οικονομίας στην… κανονικότητα το 2021 και την επανεκκίνησή της με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και αναλύεται σε δύο άξονες:

  • Ο πρώτος αφορά στα μέτρα της προσωρινής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την πανδημία.
  • Ο δεύτερος στις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ελαφρύνσεις βαρών, δηλαδή μειώσεις φόρων και εισφορών.

Και οι δύο άξονες ενισχύονται ασφαλώς από τα συνολικά κονδύλια των 72 δις ευρώ που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία σε βάθος επταετίας από την ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, νέο ΕΣΠΑ κτλ.).

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Live η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τα εξοπλιστικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε μαζί με το γιο του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ: «Γέμισαν οι κάλπες»

23.11.2025
Συνάντηση Μητσοτάκη με πρυτάνεις για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια – «Τέλος στην ανομία»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο, Δευτέρα, η ενίσχυση των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους – Καταβάλλεται νωρίτερα του προγραμματισμένου

23.11.2025

Ως προς τον πρώτο άξονα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την παράταση ισχύος έκτακτων μέτρων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους (π.χ. αναστολές συμβάσεων) και παρεμβάσεις για τη ρευστότητα, με νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής, ενίσχυση των δανειοδοτήσεων με εγγυήσεις του Δημοσίου κτλ., καθώς και μέτρα στήριξης της εργασίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr, στο πακέτο που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης θα υπάρχουν και εκπλήξεις, πάντοτε με δεδομένο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων κι εμμέσως μ’ αυτόν τον τρόπο τη διάσωση θέσεων εργασίας ή τη δημιουργία νέων.

Ως προς το δεύτερο άξονα και πάντοτε υπό την αίρεση των δημοσιονομικών δεδομένων του 2021, καθώς η σύνταξη του προϋπολογισμού συνιστά γρίφο λόγω της άγνωστης διάρκειας της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει πακέτο φοροαπαλλαγών που ούτως ή άλλως είχαν δρομολογηθεί και είναι συμβατές με τις κυβερνητικές εξαγγελίες: μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και πιθανόν του τέλους επιτηδεύματος, περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ – με διατήρηση, ωστόσο, των σημερινών αντικειμενικών αξιών για το 2021 – και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση του φόρου επιχειρήσεων, ενώ στη λογική του συνδυασμού πρώτου και δεύτερου άξονα κινούνται οι παρατάσεις των προσωρινών μειώσεων ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές και η αποπληρωμή έως το τέλος του έτους των αναδρομικών στους συνταξιούχους, με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Επίσης, στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τους άξονες του σχεδίου για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα «πατάει» πάνω στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη και θα είναι έτοιμο στα μέσα Οκτωβρίου. Το σχέδιο θα εστιάζει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν ούτως ή άλλως στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση του κράτους, τις υποδομές, την αναμόρφωση του συστήματος υγείας, την περιφερειακή ανάπτυξη κτλ. Ούτως ή άλλως, ιδιαίτερο σκέλος στις εξαγγελίες Μητσοτάκη αφορά ούτως ή άλλως στην υγεία και την περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε υλικές υποδομές.

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι μεν εστιασμένη στην οικονομία, ωστόσο θα περιλαμβάνει αναφορές στα εθνικά θέματα και κυρίως σε ό,τι αφορά τη συμφωνία «στρατηγικής σχέσης» με τη Γαλλία, η οποία σφραγίστηκε στη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Αιάκειο (αμυντική συνεργασία και εξοπλιστικά).

Έτσι, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι διάλογος μπορεί να υπάρξει μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία θα προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση και απόσυρση του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ θ’ αναφερθεί αναλυτικά στη συμφωνία για τη Γαλλία που περιλαμβάνει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, την αναβάθμιση των Mirage 2000, πολεμικό υλικό και συμφωνία για φρεγάτες. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν, επίσης, στην πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών και την αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και συμπράξεις.

Αναφορές θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης και στο μεταναστευτικό, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της καταστροφής στη Μόρια και της ανάγκης να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως επισήμανε και στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Κορσικής.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της ματαίωσης της ΔΕΘ και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του κορονοϊού, η ομιλία Μητσοτάκη θα γίνει σε… στενό κύκλο. Δεν θα βρίσκονται στο «Βελλίδειο» περισσότερα από 50 άτομα.

Tags: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Από που προήλθε το Range Rover του Αλέξη Τσίπρα;
Πολιτική

Εξομολόγηση Τσίπρα: «Όταν εντάχθηκα στην ΚΝΕ το κράτησα κρυφό από την οικογένειά μου, μέχρι που βρήκαν κόκκινη μπογιά στο μπουφάν μου»

25.11.2025
Σύζυγος Φώφης Γεννηματά για «Ιθάκη»: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καθ’έξιν ψεύτης»
Πολιτική

Σύζυγος Φώφης Γεννηματά για «Ιθάκη»: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καθ’έξιν ψεύτης»

25.11.2025
Next Post

Κορονοϊός: Ομόφωνο «ΝΑΙ» στη χρήση μάσκας στο σχολείο από την Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Αυξημένη ετοιμότητα στον Έβρο για «υβριδική» επίθεση της Τουρκίας – Η απάντηση που ετοιμάζει η Ελλάδα

«Κόκκινος» συναγερμός στον Έβρο για πιθανή είσοδο τζιχαντιστών από την Τουρκία

11.12.2024

COVID-19: Μπορεί το ξέσπασμα στην Κίνα να μας φέρει ξανά στο «σημείο μηδέν» της πανδημίας; Οι ειδικοί απαντούν

29.12.2022

Κορωνοϊός: 1.712 νέα κρούσματα, 357 διασωληνωμένοι, 27 θάνατοι

17.10.2021

ΤΑΣΗ_

Βορίζια: Οι 9 πρωταγωνιστές του μακελειού στο χωριό του Ψηλορείτη – Οι πιστολέρο, οι 3 γυναίκες και οι κρυψώνες στα βουνά

Βορίζια: Οι 9 πρωταγωνιστές του μακελειού στο χωριό του Ψηλορείτη – Οι πιστολέρο, οι 3 γυναίκες και οι κρυψώνες στα βουνά

03.11.2025
Νέος Κόσμος: Η στιγμή που ο 29χρονος σκοτώνει στο ξύλο τον 58χρονο – Βίντεο ντοκουμέντο

Νέος Κόσμος: Η στιγμή που ο 29χρονος σκοτώνει στο ξύλο τον 58χρονο – Βίντεο ντοκουμέντο

19.11.2025
Προσωπικός αριθμός: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την έκδοσή του – Η απόδοσή του πλέον θα γίνεται αυτόματα

Προσωπικός αριθμός: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την έκδοσή του – Η απόδοσή του πλέον θα γίνεται αυτόματα

05.11.2025
Βορίζια: Βαπτίστηκαν τα τρία παιδιά του 39χρονου για να μπορέσουν να τον κηδέψουν

Βορίζια: Βαπτίστηκαν τα τρία παιδιά του 39χρονου για να μπορέσουν να τον κηδέψουν

01.11.2025
Σοκ στις φυλακές Μαλανδρίνου: Κρατούμενος ξύπνησε και είδε το πε@ς από συγκρατούμενο στο στόμα του – Άγρια συμπλοκή και απόπειρα αυτοκτονίας του δράστη

Σοκ στις φυλακές Μαλανδρίνου: Κρατούμενος ξύπνησε και είδε το πε@ς από συγκρατούμενο στο στόμα του – Άγρια συμπλοκή και απόπειρα αυτοκτονίας του δράστη

14.11.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved