Με νέα εμφάνιση και περιεχόμενο η ΕΡΤ κάνει το πρώτο βήμα στην νέα εποχή της τηλεόρασης.
Εν μέσω των περιοριστικών μέτρων που έχουν αναγκάσει τους περισσότερους πολίτες να μένουν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, η υβριδική πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης που έχει γίνει γνωστή με την ανεπίσημη ονομασία “ERTFLIX” κερδίζει καθημερινά χιλιάδες νέους τηλεθεατές. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το νέο περιεχόμενο μέσω smart tv, smart phone, στον υπολογιστή ή στο τάμπλετ του, εντελώς δωρεάν.
Ζούλας: Φιλικό για τον χρήστη το νέο περιβάλλον της ΕΡΤ
Το νέο ψηφιακό περιβάλλον της υβριδικής πλατφόρμας που έκανε την εμφάνιση του τις προηγούμενες μέρες είναι περισσότερο φιλικό και οργανωμένο για το χρήστη και έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί αποκλειστικά από τεχνικούς της ΕΡΤ, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας. Ως αποτέλεσμα, το νέο αυτό βήμα έγινε χωρίς επιπλέον κόστος για τη δημόσια τηλεόραση.
«Όταν ήρθα στην ΕΡΤ πριν από επτά μήνες και γνώρισα από κοντά τους τεχνικούς που δούλευαν για την υβριδική πλατφόρμα, από την αρχή κατάλαβα ότι η αξιέπαινη αυτή προσπάθεια που άρχισε από τις προηγούμενες διοικήσεις είχε αδικηθεί. Διότι ενώ είχε γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά, ο τρόπος που είχε τελικά διαμορφωθεί το περιεχόμενο και κυρίως η επιλογή να ανεβαίνουν εκατοντάδες αρχεία στην υβριδική ήταν μη φιλικός στο χρήστη, με συνέπεια ακόμη και όσοι τηλεθεατές ανακάλυπταν την παλιά μορφή της πλατφόρμας να μην την βρίσκουν ελκυστική και να την εγκαταλείπουν. Επιπλέον συνειδητοποίησα ότι ενώ η ΕΡΤ ήταν η πρώτη που ανέπτυξε αυτήν την τεχνολογία τα προηγούμενα χρόνια, ήταν λάθος ο τρόπος που είχε επικοινωνηθεί, με συνέπεια ελάχιστοι πολίτες να γνωρίζουν τελικά την νέα αυτή υπηρεσία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Ζούλας και προσθέτει: «Ύστερα από πολλές συζητήσεις, συνειδητοποίησα ότι ενώ σε όλα σχεδόν τα σπίτια υπάρχουν πλέον οι λεγόμενες smart τηλεοράσεις οι οποίες είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, πολλοί λίγοι ήταν εκείνοι που είχαν ενεργοποιήσει την δυνατότητα να βλέπουν την υβριδική τηλεόραση. Και αυτό γιατί πολλά μοντέλα τηλεοράσεων από την εργοστασιακή τους ρύθμιση δεν έχουν ενεργοποιημένη την συγκεκριμένη επιλογή. Και έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε στην ΕΡΤ κάποια μικρά χρηστικά βίντεο ανά μάρκα τηλεόρασης που να δείχνουμε με απλά βήματα πώς γίνεται η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Δεν σας κρύβω ωστόσο πως μολονότι με την ομάδα των τεχνικών εντοπίσαμε αυτό το κενό, ξαφνιαστήκαμε και εμείς όταν είδαμε μέσα σε μόλις 72 ώρες στα βίντεο αυτά να μπαίνουν περισσότεροι από 350.000 πολίτες!»
ΕΡΤFLIX: Κεντρικός στόχος η ανάδειξη του αρχείου της ΕΡΤ
Η ΕΡΤ ήδη αυτή τη στιγμή προσφέρει 24 ξένες ταινίες, 12 ξένα σήριαλ, 10 βραβευμένες σειρές ντοκιμαντέρ, 13 γνωστές σειρές παιδικού προγράμματος και όλα τα μαθήματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας που μεταδίδονται κάθε πρωί στην ΕΡΤ2. Ταυτόχρονα, είναι ακόμα διαθέσιμες 20 ιστορικές εκπομπές-αφιερώματα σε 20 σπουδαίους Έλληνες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, η Μαρία Κάλλας, η Ελένη Βλάχου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Γιάννης Τσαρούχης και πολλοί ακόμη.
«Η προσπάθεια της νέας υβριδικής της ΕΡΤ ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Κάναμε αρκετές συσκέψεις και καταλήξαμε ότι η πλατφόρμα έπρεπε να επανασχεδιαστεί από την αρχή. Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή να μοιάζει με το Νetflix ή το Αmazon, προκειμένου οι τηλεθεατές να νιώθουν αμέσως ότι μπαίνουν σε ένα οικείο περιβάλλον. Και δεν σας κρύβω ότι ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα να γίνει τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση της νέας πλατφόρμας χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια. Δηλαδή να γίνει εντός του Ραδιομεγάρου από την εξαιρετική ομάδα των τεχνικών της ΕΡΤ υπό τον Γενικό Διευθυντή Νέων Μέσων Γιάννη Βουγιουκλάκη. Ένιωσα πραγματικά ευτυχής, όπως νομίζω και όλη η ομάδα, όταν είδαμε την μεγάλη αποδοχή που είχε η προσπάθειά τους και κυρίως το αποτέλεσμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις διεθνείς πλατφόρμες. Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και δημοσίως όλους όσοι μετείχαν σε αυτήν την πρωτοβουλία, όπως ήδη κάναμε τις τελευταίες ώρες μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ Γιώργο Γαμπρίτσο», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζούλας.
Το κόκκινο κουμπί της τηλεόρασης που οδηγεί στην υβριδική της ΕΡΤ το πατούσαν μέχρι πριν από ένα μήνα χίλια άτομα την ημέρα και τώρα το πατάνε περίπου 70.000 άτομα την ημέρα. Το περιεχόμενο είναι επίσης διαθέσιμο και μέσω ίντερνετ στον υπολογιστή, στο τάμπλετ ή ακόμα και στο κινητό του στη διεύθυνση: https://webtv.ert.gr/
«Η μελλοντική στόχευση της νέας υπηρεσίας της ΕΡΤ δεν είναι βέβαια να προσφέρει στους πολίτες μόνο ξένες ταινίες και σειρές χωρίς ασφαλώς καμία επιπλέον χρέωση. Ο κεντρικός στόχος είναι να αναδειχθεί το πραγματικά μοναδικό αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης. Δρομολογούμε ήδη στο αμέσως επόμενο διάστημα να ανεβάσουμε στην νέα πλατφόρμα εμβληματικές εκπομπές από το παρελθόν της ΕΡΤ. Στις πρώτες σκέψεις μας είναι να ανεβάσουμε το «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι» του Διονύση Σαββόπουλου και για τα παιδιά τη «Φρουτοπία». Δεν αποκλείεται επίσης σύντομα να υπάρξει και αθλητικό περιεχόμενο, καθώς δεχόμαστε δεκάδες μηνύματα να ανεβάσουμε στην πλατφόρμα θρυλικές στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, όπως για παράδειγμα την πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ του 1987», αποκαλύπτει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΡΤ.
Η δυναμική μετάβαση της ΕΡΤ στη νέα εποχή της τηλεόρασης είναι αποτέλεσμα προσπάθειας αρκετών μηνών και ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί τους προσεχείς μήνες, ωστόσο λόγω της κρίσης της πανδημίας η διοίκηση της Δημόσιας Τηλεόρασης αποφάσισε να επισπεύσει το όλο εγχείρημα.
«Είναι όχι μόνο συνταγματική αλλά και αυτονόητη υποχρέωση της ΕΡΤ να επιστρέφει με κάθε τρόπο στους πολίτες το τέλος των 3 ευρώ που καταβάλλουν κάθε μήνα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η νέα εποχή της τηλεόρασης είναι η on demand θέαση. Δηλαδή η δυνατότητα των τηλεθεατών να επιλέγουν εκείνοι, όχι μόνον το πρόγραμμα που θέλουν να δουν, αλλά και το χρόνο που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν. Αυτό κάνει η νέα υπηρεσία της ΕΡΤ, και πιστέψτε με, μόνον ευχάριστες θα είναι οι εκπλήξεις για τους πολίτες στο μέλλον τουλάχιστον μέσα από αυτήν», τονίζει ο Κωνσταντίνος Ζούλας.
Τι μπορεί να δει κανείς ήδη στο … ERTFLIX
Ήδη είναι διαθέσιμες 24 βραβευμένες ταινίες μεταξύ των οποίων το «Θαύμα» με τη Τζούλια Ρόμπερτς, το «Κάθε στιγμή μετράει» με την Τζούλιαν Μουρ, η «Επικίνδυνη οικογένεια» με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Μισέλ Πφάιφερ, το «Πατέρας και κόρη» με τον Ράσελ Κρόου, η «Γκρέις του Μονακό» με τη Νικόλ Κίντμαν, το «Πρόγραμμα» με τον Ντάστιν Χόφμαν, η «Αλήθεια» με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Κέιτ Μπλάνσετ, τα «Μικρά αθώα ψέμματα» με την Μαριόν Κοτιγιάρ, το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» με τους Ντέιβ Τζονς, Μπριάνα Σαν, Χέιλι Σκουάιρς, η «Ιστορία αγάπης και σκότους» με τη Νάταλι Πόρτμαν και οι βιογραφίες του Ζακ Υβ Κουστώ «Οδύσσεια» και της ντίβας της ποπ μουσικής «Νταλιντά», αλλά και η παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων «Λούι και Λούκα – Ο μεγάλος αγώνας τυριού». Στη σχετική κατηγορία μάλιστα περιέχονται και πληροφορίες για κάθε ταινία και θα ανανεώνεται στο εξής τακτικά.
Για πρώτη φορά επίσης η ΕΡΤ προσφέρει στους τηλεθεατές τη δυνατότητα να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή όλα τα επεισόδια των ξένων σειρών που μεταδίδονται από τα κανάλια της όπως το «Fargo», το «Mr Selfridge», το «War & Peace», το «The Good Fight», το «Tin Star», το «Ballers» κ.α., ενώ πολύ σύντομα θα προστεθούν ο δαιμόνιος ντετέκτιβ Πουαρό και η Μις Μαρπλ με τις περιπέτειές τους μέσα από τις κλασικές σειρές «Agatha Christie’s Poirot» και «Agatha Christie’s Ms Marple».
Παράλληλα, υπάρχουν ντοκιμαντέρ και βραβευμένες σειρές όπως η «Ιστορία του Θεού» με τον Μόργκαν Φρίμαν, και οι «Κένεντυ», ενώ για τα παιδιά εκτός από την εκπαιδευτική τηλεόραση υπάρχουν ήδη στο “ΕΡΤFLIX” ο «Αστυνόμος Σαΐνης», «Γάτος Σπυρουνάτος», ο «Γύρος του κόσμου με 80 βιβλία», το «Εμείς και ο μπλε πλανήτης» και o «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» μέσα από τη νέα ομώνυμη σειρά κινουμένων σχεδίων.
Τέλος, στην ίδια πλατφόρμα οι τηλεθεατές μπορούν να βρουν όλες τις εκπομπές της τελευταίας εβδομάδας της ΕΡΤ, τις καθημερινές ενημερώσεις των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά, όπως βέβαια και όλες τις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης.Πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση μόνο μέσω κανονικής κεραίας. Δείτε τα βίντεο με οδηγίες ενεργοποίησης ανά μάρκα τηλεόρασης στους παρακάτω συνδέσμους.