Στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον, τα εργονομικά έπιπλα γραφείου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των εργαζομένων, την παραγωγικότητα και τη συνολική απόδοσή τους. Τα συγκεκριμένα έπιπλα έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν τη φυσική στάση και τις κινήσεις του σώματος, ενώ τα παραδοσιακά έπιπλα συχνά στερούνται αυτά τα χαρακτηριστικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, χρόνια κόπωση και διάφορες μυϊκές βλάβες και ενοχλήσεις με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι, τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις σε εργονομικές καρέκλες γραφείου έχουν εκτοξευθεί, επειδή οι καταναλωτές έχουν δει μεγάλο όφελος στην υγεία τους.
Η επιστήμη της εργονομίας ασχολείται με τον σχεδιασμό προϊόντων και συνθηκών εργασίας ώστε να ταιριάζουν στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν, με στόχο τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας, μειώνοντας την κόπωση και την ταλαιπωρία του εργαζομένου. Τα εργονομικά έπιπλα γραφείου είναι προσαρμοσμένα για να υποστηρίζουν τις διάφορες στάσεις των χρηστών. Σήμερα, υπάρχουν ρυθμιζόμενες καρέκλες και ηλεκτρικά γραφεία που επιτρέπουν τη μεταβολή του ύψους και βοηθούν στη διατήρηση της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης. Αν για παράδειγμα θέλετε να ξεπιαστείτε μετά από πολλές ώρες στο κάθισμα, μπορείτε με μια κίνηση να αλλάξετε στάση και να εργαστείτε όρθιος για όσο χρόνο χρειάζεστε.
Οφέλη για την υγεία των εργονομικών επίπλων
Μειώνει τον κίνδυνο μυοσκελετικών διαταραχών: Οι εργονομικές καρέκλες γραφείου και τα έπιπλα έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν άνετα το σώμα, χωρίς να καταπονούν το μυοσκελετικό σύστημα. Χαρακτηριστικά όπως το ρυθμιζόμενο ύψος και η οσφυϊκή υποστήριξη στις καρέκλες βοηθούν στη διατήρηση της σωστής ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων όπως, πόνος στη μέση, μια από τις πιο κοινές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία.
Ενισχύει την άνεση και μειώνει τον πόνο: Τα εργονομικά έπιπλα γραφείου είναι συχνά εξοπλισμένα με αντικραδασμική προστασία και υλικά που προσαρμόζονται στο σώμα του χρήστη, παρέχοντας άνεση όλη την ημέρα. Αυτό μειώνει τις κοινές ενοχλήσεις που σχετίζονται με μεγάλες περιόδους καθίσματος ή επαναλαμβανόμενων εργασιών, όπως η δυσκαμψία του αυχένα και ο πόνος στον καρπό από την πολύωρη πληκτρολόγηση.
Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος: Ο καλός εργονομικός σχεδιασμός συμβάλλει στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, επιτρέποντας στο χρήστη να παίρνει διάφορες θέσεις την ώρα που εργάζεται, χωρίς να καταπονεί το σώμα του. Η καλύτερη κυκλοφορία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρηξίματος στα πόδια και να αποτρέψει το αίσθημα κόπωσης, που συχνά σχετίζεται με την κακή στάση του σώματος και την παρατεταμένη καθιστή θέση.
Αποτρέπει προβλήματα όρασης: Οι εργονομικές ρυθμίσεις σε ένα γραφείο έχουν να κάνουν και με την απόσταση των ματιών από την οθόνη του υπολογιστή, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καταπόνησης των ματιών και την εμφάνιση πιθανών προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με την πολύωρη εργασία μπροστά από τον υπολογιστή.
Σε ένα στρεσογονο περιβάλλον, η άνεση στο γραφείο παίζει πρωταρχικό ρόλο για την επίδοση των εργαζομένων. Οι υπάλληλοι που αισθάνονται άνετα και δεν στριμώχνονται στον χώρο που εργάζονται, δεν αποσπώνται και δεν υποφέρουν από πόνους, γεγονός που τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη συγκέντρωση και να είναι πιο αποτελεσματικοί στην ολοκλήρωση των εργασιών τους.