Empisteutiko.gr
29.03.26 || 07:06
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Έρευνα: Το παγωτό είναι πιο υγιεινό από ένα πολύσπορο κουλούρι

17.08.2022
in Υγεία
Share TweetShareEmail

Βάλτε να φάτε ένα μπολ παγωτό χωρίς τύψεις. Έρευνα δείχνει πως είναι πιο υγιεινό ακόμη και από ένα πολύσπορο κουλούρι.

Κάθε καλοκαίρι – και όχι μόνο – το παγωτό έχει την τιμητική του. Μια απογευματινή βόλτα ή μια ζεστή μέρα στη παραλία συνδυάζεται τέλεια με ένα χωνάκι από την αγαπημένη μας γεύση. Όταν όμως, προσέχουμε την διατροφή μας φοβόμαστε πως οι θερμίδες της αγαπημένης μας απόλαυσης θα είναι πολλές.

Μια νέα έρευνα έρχεται να διώξει τις τύψεις μας. Σύμφωνα με την μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη, το παγωτό είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Πιο υγιεινή ακόμη και από ένα πολύσπορο κουλούρι αλλά και άλλες τροφές όπως αλμυρά κράκερ. Στην έρευνα, οι ειδικοί στη σχολή Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής στο Tufts ανέπτυξαν μια «Πυξίδα Τροφίμων» . Σύμφωνα με αυτήν, μπορούν να κατατάξουν οποιοδήποτε είδος τροφής από το 1 έως το 100 με βάση τη διατροφή αξία. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός, τόσο πιο υγιεινό ήταν το φαγητό.

Συγκεκριμένα, ένα χωνάκι παγωτού με ξηρούς καρπούς και παγωτό σοκολάτας πήρε βαθμολογία 37. Από την άλλη, ένα πολύσπορο κουλούρι με σταφίδες έλαβε 19 ενώ το αλμυρό κράκερ 7. Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός πως ενώ ένα φρενς τοστ ολικής άλεσης πήρε βαθμολογία 37, τα πατατάκια καλαμποκιού βαθμολογήθηκαν υψηλότερα, με 55 βαθμούς. Από την άλλη, ο καπουτσίνο με γάλα χαμηλών λιπαρών βαθμολογήθηκε με 69.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Τέμπη: Εικόνες ντοκουμέντα μετά το «ξεμπάζωμα» – Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά μαζί με τα συντρίμμια των δυο τρένων

Τέμπη: Εικόνες ντοκουμέντα μετά το «ξεμπάζωμα» – Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά μαζί με τα συντρίμμια των δυο τρένων

10.03.2025
Τέμπη: Το αποκαλυπτικό πόρισμα για τις εκρήξεις μετά τη σύγκρουση των τρένων

Τέμπη: Εκτάκτως στο Κουλούρι κλιμάκιο ειδικής επιτροπής της Πυροσβεστικής

05.03.2025

Ο Ντάριους Μοζαφαριάν, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν τι είναι υγιεινό.

«Άπαξ και υποστηρίξεις το δόγμα ΄φάε λαχανικά, απόφυγε αναψυκτικά’, το κοινό είναι σχετικά μπερδεμένο για το πώς να αναγνωρίζει τις πιο υγιεινές επιλογές σε οπωροπωλεία, καφετέριες και εστιατόρια. Οι καταναλωτές, οι υπεύθυνοι διαμόρφωσης πολιτικής, ακόμη και η βιομηχανία αναζητούν απλά εργαλεία για να καθοδηγήσουν τους πάντες σε πιο υγιεινές επιλογές τροφής».

Κατηγορίες προϊόντων και βαθμολογίες

Όσον αφορά τις κατηγορίες των προϊόντων που μετρήθηκαν, τα σνακ και τα γλυκά συγκέντρωσαν τη χαμηλότερη κατάταξη. Ο μέσος όρος ήταν 16,4. Επίσης, δεν αποτελεί έκπληξη πως τα λαχανικά και τα φρούτα – μαζί με τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς – έχουν την υψηλότερη βαθμολογία. Συγκεκριμένα, τα λαχανικά έλαβαν βαθμολογία 43,2.

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη έλαβαν μέσο όρο βαθμολογίας 27,6, ενώ ο χυμός φρούτων και λαχανικών έφτασε στο 67.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το πιο υγιεινό κρέας είναι τα θαλασσινά, στα οποία δόθηκε κατά μέσο όρο 67 και ακολουθούν τα πουλερικά και το βοδινό, των οποίων η μέση βαθμολογία ήταν 42,67 και 24,9 αντίστοιχα.

Την έρευνα συνυπογράφει η Ελληνίδα καθηγήτρια Διατροφής στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και Αναπληρωματική καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, Renata Micha.
«Με τον αλγόριθμο βαθμολόγησης που είναι διαθέσιμος στο κοινό, το Food Compass μπορεί να προσφέρει μια διαφοροποιημένη προσέγγιση για την προώθηση υγιεινών διατροφικών επιλογών. Αυτό μπορεί να συμβεί βοηθώντας στην καθοδήγηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών, της διατροφικής πολιτικής, της επιστημονικής έρευνας, των πρακτικών της βιομηχανίας τροφίμων και των κοινωνικών επενδυτικών αποφάσεων».

Tags: ΚΟΥΛΟΥΡΙΠΑΓΩΤΟ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Τι είναι η σωματοσυναισθηματική απελευθέρωση (SER)
Υγεία

Τι είναι η σωματοσυναισθηματική απελευθέρωση (SER)

27.03.2026
Σίσα η «κοκαΐνη των φτωχών»
Υγεία

Τα λύματα της Αθήνας μίλησαν: «Έκρηξη» στην χρήση κοκαΐνης, αύξηση 64% μέσα σε έναν χρόνο! – Για πρώτη φορά καταγράφεται κεταμίνη

18.03.2026
Next Post

Σαν Σήμερα Πέμπτη 18/08

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Χαμός στην Τουρκία μετά τη φήμη ότι πέθανε από εγκεφαλικό

03.11.2021

Αυστριακός καγκελάριος: Αν δεν ληφθούν μέτρα για τον πληθωρισμό θα χρειαστούν «αλκοόλ ή ψυχοφάρμακα»

13.07.2022

Γεωργιάδης για μέτρα σε σούπερ μάρκετ: Το εξετάζουμε αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί

17.11.2021

ΤΑΣΗ_

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

03.03.2026
Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

13.03.2026
Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

10.03.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου έξω από μπαρ(Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος στην Καλαμαριά μετά από μαχαίρωμα – Ήταν ένας από τους «αυτόκλητους τιμωρούς»

13.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved