Αλλάζει το πλαίσιο με το οποίο μέχρι σήμερα υπηρετούν οι νέοι γιατροί στην επαρχία, δηλαδή σταματά η θητεία των γνωστών μας αγροτικών ιατρών και θα έχουμε προσωπικούς ιατρούς υποχρεωτικής θητείας.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έχουμε σήμερα 1.261 ανθρώπους που υπηρετούν στα ιατρεία υπαίθρου και σταδιακά θα έχουμε 2.500 νέους γιατρούς, πλέον των υπαρχόντων. Για παράδειγμα, σε ένα δήμο με 10.000 κατοίκους θα έχουμε 5 προσωπικούς ιατρούς για να καλύπτεται πλήρως όλος ο πληθυσμός.
Σε αυτούς τους γιατρούς θα δοθούν παραπάνω κίνητρα, ενώ, θα είναι συνδεδεμένοι με την πλατφόρμα προσωπικού ιατρού και όταν για παράδειγμα μια γυναίκα μέσω του προγράμματος Φώφη Γεννηματά κάνει την προληπτική της εξέταση ο γιατρός θα έχει όφελος. Επίσης, μετά το πρώτο έτος της υποχρεωτικής θητείας τους θα λαμβάνουν 46.000 ευρώ μικτά – 30.000 καθαρά ετησίως. Ενώ, θα έχουν άλλες αμοιβές ακόμα και τον πρώτο χρόνο ως «αγροτικοί ιατροί».
Ο προσωπικός ιατρός αλλάζει μοντέλο δεν θα είναι πια μόνος
Οι γιατροί υπαίθρου σήμερα καλούνται να διαχειριστούν πολύ δύσκολα περιστατικά. Στο νέο πλαίσιο θα έχει ένα δομημένο πρόγραμμα, πλαισιωμένος με νέες τεχνολογίες και βοηθητικό προσωπικό. Συγκεκριμένα θα υπάρχει δίπλα σε κάθε προσωπικό ιατρό πλέον ένας Pacing navigator (βοηθός συντονιστής) όπως γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ο οποίος δεν είναι υποχρεωτικά γιατρός.
Όπως και στο εξωτερικό που υπάρχει βοηθός συντονιστής δίπλα στον προσωπικό ιατρό, αυτός θα έχει την εικόνα κάθε ασθενή και θα μπορεί για παράδειγμα στους ηλικιωμένους να κάνει κατ’ οίκον νοσηλεία. Παράλληλα θα ενημερώνει τις γυναίκες για τα προγράμματα πρόληψης που τρέχουν κάθε φορά ακόμα και τηλεφωνικά. Δεν θα επιβαρύνεται ο γιατρός με το κόστος τους αλλά θα το καλύπτει το υπουργείο Υγείας.
Στόχος είναι επίσης, να μην θεωρεί ο γιατρός ότι αν υπηρετεί σε ένα απομακρυσμένο ιατρείο υπολείπεται των υπολοίπων ιατρών που υπηρετούν στα νοσοκομεία.
Το 6% των αποφοίτων διαλέγουν γενική ιατρική
Με το νέο πρόγραμμα η χώρα μας θα προσπαθήσει να πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σήμερα μόνο το 6% των αποφοίτων της χώρας μας διαλέγουν γενική ιατρική. Στόχος είναι να πάμε στο 10% άμεσα, ενώ το πιο ρεαλιστικό σενάριο θα είναι να φτάσουμε στο 25% και το πολύ αισιόδοξο σενάριο μέχρι το 35%.
«Είμαστε σε συνεργασία με τις ιατρικές σχολές και τα συναφή υπουργεία όπως το Παιδείας για να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους ιατρούς να εκπαιδευτούν σε ένα περιβάλλον που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στη χώρα μας» τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.
«Στο πρόγραμμα του προσωπικού ιατρού θα μπαίνουν μόνο ειδικότητες παθολογίας και γενικού ιατρού. Έχει δοκιμαστεί η λογική να μπουν και άλλες ειδικότητες αλλά δεν έχει δουλέψει. Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η ειδικότητα του γενικού ιατρού γιατί δεν είναι βιώσιμος ο θεσμός του προσωπικού ιατρού αν βασιστούμε μόνο στους ιδιώτες ιατρούς. Εννοείται ότι είναι αποδεκτοί στο σύστημα του προσωπικού ιατρού όμως πολλοί εξ αυτών έχουν τα δικά τους ιατρεία και δεν τους ενδιαφέρει να είναι στη πλατφόρμα του προσωπικού ιατρού. Για το λόγο αυτό επιδιώκουμε να έχουμε μια μόνιμη δεξαμενή γιατρών» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Επαναπατρισμός επιστημονικού προσωπικού
Νέα κίνητρα ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας με απώτερο σκοπό να επιστρέψουν στη χώρα μας οι επιστήμονες που έχουν φύγει να εργαστούν στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, πρωτίστως με Κύπρο και Αγγλία. Οι απολαβές αυτών θα κυμαίνονται από 100-150.000 ετησίως, ενώ θα έχουν και μειωμένη φορολογία.
Πηγή: naftemporiki.gr