θνικό μηχανισμό απελάσεων, με χρήματα από τα δημόσια ταμεία, ανεξάρτητο από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τη Frontex ετοιμάζει η Ελληνική Αστυνομία, υπό τον φόβο ενός νέου μεγάλου μεταναστευτικού κύματος από τον Λίβανο – το οποίο δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη – αλλά και τον «ούριο άνεμο» των αλλαγών σε επίπεδο Ευρώπης όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας ετοιμάζουν τις διαδικασίες για τη μίσθωση πτήσεων τσάρτερ με σκοπό την επιστροφή των μεταναστών πίσω στις χώρες τους. Τα οικονομικά δεδομένα για τον μηχανισμό αυτό θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα.
Νωρίτερα πάντως ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε προαναγγείλει την «αυστηροποίηση» της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας μας σημειώνοντας σε συνέντευξή του πώς «σε κάθε περίπτωση ας κρατήσουμε ότι η πολιτική αυστηροποιείται και θα ακολουθήσουμε ή μάλλον θα είμαστε και εμείς μπροστά στις εξελίξεις αυτές γιατί έτσι πρέπει να γίνει». «Αυτό συμφέρει τη χώρα» κατέληξε στην ραδιοφωνική του συνέντευξη στο RealFM.
Οι κινήσεις αυτές της ελληνικής πλευράς ήλθαν λίγες ώρες μόνον μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προς τους ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ, για το μεταναστευτικό.
Στην οποία υπογράμμιζε πώς η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο εάν επιστραφούν ουσιαστικά όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ και διευκρίνιζε ότι μόνο περίπου το 20% των υπηκόων τρίτων χωρών για τους οποίους υπάρχει απόφαση να φύγουν έχουν όντως επιστρέψει.
Στην ίδια επιστολή η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Κάτι που αφορά σε σημαντικό βαθμό την Ελλάδα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να «πείσει» την τουρκική πλευρά να δεχθεί τις προβλεπόμενες επιστροφές.
Φοβούνται κοινωνική έκρηξη
Η «αλλαγή πορείας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ενίσχυση των δυνάμεων των κομμάτων που χαρακτηρίζονται «αντιμεταναστευτικά» στις τελευταίες εκλογές αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών στις δύο μεγαλύτερες χώρες της ένωσης, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε καταλύτη πολιτικών αλλαγών σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς πλήττει τον τομέα της ασφάλειας και δημιουργεί κοινωνική αναταραχή.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός μετανάστη στη Σουηδία, που αποφάσισε να επιστρέψει στο Ιράκ, καθώς όπως λέει η ζωή εκεί είναι πιο ασφαλής από ότι σε συγκεκριμένες περιοχές της σκανδιναβικής χώρας στις οποίες κυριαρχούν συμμορίες αλλοδαπών.
Αλλά και στην Ελλάδα έχουμε τέτοιου είδους εκρήξεις. Όπως αυτή των κατοίκων στα Σεπόλια που με αγανάκτηση βλέπουν τη γειτονιά τους να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μεταξύ αλλοδαπών που αποφασίζουν να λύσουν τις διαφορές τους με σιδερολοστούς και καδρόνια στα χέρια, αλλά και καρέκλες.