Η Αττική συμμετέχει περίπου στο 50% του ΑΕΠ της χώρας κι αυτό από μόνο αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι αν καταρρεύσει ο παραγωγικός ιστός της, οι επιχειρήσεις, οι επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας θα είναι ολέθριες.
Με φόντο τα ήδη αυστηρά περιοριστικά μέτρα και τα αυξανόμενα κρούσματα, που πλήττουν όχι μόνο τον κλάδο της εστίασης και τον Τουρισμό, αλλά όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, το πρόγραμμα ενισχύσεων- και ουχί δανείων- ύψους 200 εκατ. Ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις με δυσκολία ή αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό ή κρατικό δανεισμό.
Την Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των 200 εκατ. ευρώ
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης 5.000 ευρώ και μέγιστο 50.000 ευρώ. Οι αιτήσεις ξεκινάνε την ερχόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και η αυλαία πέφτει στις 6 Νοεμβρίου. Ποιά είναι, όμως, τα «κλειδιά» του προγράμματος;
η συγκεκριμένη δράση αφορά ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης
βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, είναι μεταξύ άλλων:
1. Να δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής
2. Να έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2019.
3. Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ
4. Να είναι Πολύ Μικρή ή Μικρή Επιχείρηση
5. Κατά το 2019 να απασχολούσαν λιγότερους από 50 εργαζομένους
6. Να μην ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019 ή εφόσον ήταν προβληματικές 31/12/2019 να έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην είναι προβληματικές κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης χρηματοδότησης.
7. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης
Το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021. Τούτο θα αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3 του έτους 2021 και σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο που θα διενεργηθεί το 2022 και αφού έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων, διαπιστωθεί το αντίθετο, η διαφορά μεταξύ καταβληθέντος ποσού και αθροίσματος δηλωθέντων ποσών, θα αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.
Δεν είναι επιλέξιμες οι δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων καθώς και του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
Στο «παιχνίδι» της χρηματοδότησης και οι τράπεζες
Εν τω μεταξύ, στις 12 του μήνα μπαίνουν στο παιχνίδι και οι τράπεζες, για τον 2ο κύκλο Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν με εγγυημένα δάνεια κεφαλαίου κίνησης οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Με την μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, τα δάνεια που τελικά θα χορηγηθούν προς τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, από τον 2ο κύκλο του Ταμείο Εγγυοδοσίας, αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2,5 δις Ευρώ.
Σημαντικό σημείο διαφοροποίησης είναι ότι το 75% έως 90% των νέων δανείων του 2ου κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας CoViD-19, απευθύνεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Πηγή: iefimerida.gr