Ένα βήμα πριν την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή, το πλέον δηλαδή πιθανόν, η ενεργοποίηση του σχεδίου της Τραπέζης Πειραιώς για την εξυγίανση της εταιρείας μέσω του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα θα αποτελέσει μονόδρομο.
Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες και σύμφωνα με το capital.gr, οι σχετικές ενέργειες αποτελούν απλώς θέμα χρόνου. Σε περίπτωση που – εκτός απροόπτου – λάβει το “πράσινο φως” η πρόταση της Πειραιώς, του βασικού πιστωτή της EBZ (σ.σ. δάνεια 160 εκατ. ευρώ πέρασαν στην Πειραιώς όταν απορρόφησε το “καλό” κομμάτι της ATEBank), η κατάθεση αίτησης για το άρθρο 106β θα υποβληθεί στο τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επομένης το αργότερο. Η διαδικασία έχει λάβει και το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, με σχετική απόφασή του (σε συνεδρίαση την 17η/12/2018).
Οι άφαντοι επενδυτές
Τις τελευταίες εβδομάδες κυβερνητικά στελέχη κατέβαλαν προσπάθεια να εξευρεθεί σανίδα σωτηρίας για την ΕΒΖ μέσω της Mubadala Investment Company αλλά και άλλων εταιρειών, καθώς οι προτάσεις των Kingsley Capital, καθώς και των funds που εκπροσωπούσε το Innovation Brain δεν προχώρησαν. Εάν δεν υπάρξει κάποια αιφνιδιαστική εξέλιξη, η Πειραιώς καλείται να αναλάβει τα βάρη (και το κόστος) εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης της εταιρείας.
Το σχέδιο αυτό εμφανίζεται να έχει αναπροσαρμοστεί σε ένα βαθμό (συμπεριλαμβανομένου του ταμειακού προγραμματισμού) και μένει να διαπιστωθεί εάν τελικά η ΕΒΖ θα τριχοτομηθεί με τη μεταφορά σε εταιρείες ειδικών σκοπού των assets της εταιρείας, ήτοι των σέρβικών θυγατρικών, των βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα και των ακινήτων της. Βέβαιη εμφανίζεται να είναι η διαγραφή απαιτήσεων της Πειραιώς από τη βιομηχανία. Υπενθυμίζεται πως για την παραγωγή ζάχαρης ο Όμιλος διαθέτει 3 εργοστάσια στην Ελλάδα (Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ορεστιάδα) και δύο στη Σερβία (AD Fabrika Secera Sajkaska Zabalj, AD Fabrica Secera Crvenka).
Για την εταιρεία-σύμβολο της κρατικής κακοδιαχείρισης, η κυβέρνηση μέσω τροπολογιών μερίμνησε ώστε οι 217 εργαζόμενοί της να είτε να καλύψουν μέσω μετατάξεων κενές θέσεις του δημοσίου, είτε να υπαχθούν σε προσυνταξιοδοτικά προγράμματα.
Η προ ημερών δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2017-2018 (1η Ιουλίου 2017 έως 30η Ιουνίου 2018) καταδεικνύει για άλλη μια φορά το μέγεθος της “μαύρης τρύπας” που συνοδεύει τη βιομηχανία.
Οι συσσωρευμένες ζημιές ξεπέρασαν τα 260 εκατ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις στις 30/6/2018 ανέρχονταν στα 174 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια παραμένουν αρνητικά κατά 148 εκατ. ευρώ, το κόστος παραγωγής υπέρμετρα υψηλό, ενώ η μητρική εταιρεία λειτουργεί με υψηλό κόστος διοίκησης και διάθεσης, που οφείλεται, κυρίως, στις υψηλές ανελαστικές δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού.
Για τις 27 Μαρτίου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ, η οποία υπό το πρίσμα των εξελίξεων μένει να φανεί πότε και με ποιά θέματα θα συγκληθεί.