Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός για τις 13.30 στο Μέγαρο Μαξίμου για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση με τον κορονοϊό θα συμμετάσχουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα μίλησε για σύντομο αλλά ολικό lockdown στην Αττική, όπως εκείνο του περασμένου Μαρτίου.
«Θα εισηγηθώ καθολικό lockdown στην Αττική» δήλωσε ο Βασίλη Κικίλιας μιλώντας το πρωί της Τρίτης (09.02.2021) στο OPEN. Όλα θα κριθούν από τα κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία. Σημείωσε βέβαια ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».
«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη. Άρα λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ- και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.
Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, δεδομένου ότι το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα έχουμε σήμερα (09.02.2021) είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown», σαν εκείνο του περασμένου Μαρτίου.
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αναλύσεις που φτάνουν στα χέρια του από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.
Έδωσε μάλιστα και στοιχεία του ΕΚΑΒ για τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τα οποία στις 6 Φεβρουαρίου οι διασωληνώσεις ήταν 231, την επόμενη μέρα έγιναν 245 και χθες 260. «Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.
Αναφερόμενος στην εμπειρία από το δεύτερο κύμα, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι με βάση την εμπειρία μας αυτή -και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- «έχουμε ήδη έναν μηχανισμό τέτοιο ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε μέρα – μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα λοιμωξιολογικά στοιχεία, για να μπορούμε να επεμβαίνουμε εγκαίρως. Πλέον δεν έχει να κάνει με μία μάχη, η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο ειδικά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Έλληνες».
Αττική και ΕΣΥ “δείχνουν” σκληρό lockdown
«Μόλις υπάρξει επικίνδυνη αύξηση της πίεσης στον ΕΣΥ θα παρέμβουμε αμέσως» είχε άλλωστε διαμηνύσει μέσω του newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας, μην κρύβοντας την αγωνία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου από τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για 2.000 με 2.200 κρούσματα στο τέλος της εβδομάδας.
Την ανησυχία μεγαλώνει και η μετάλλαξη του ιού, ιδιαίτερα του Βρετανικού, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι ως και 40% πιο μεταδοτικός.
Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού – στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά – και συνολικά, έξι είναι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα.
Η ανησυχία αφορά κυρίως την Αττική, όπου μένει και ο μισός πληθυσμός της χώρας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, η κατάσταση στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς… Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%, οι ασυμπωματικοί αγγίζουν το 60%, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 φορείς του ιού.
Μεγάλος «εχθρός» η αυξημένη κινητικότητα…
Η αυξημένη κινητικότητα το Σαββατοκύριακο, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα προβληματίζει τους ειδικούς.
Ωστόσο τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή (λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με click away κ.α.) θα μπορούν να εκτιμηθούν αν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σε τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Ως τότε – πάντα εκτός απροόπτου – κυβέρνηση και ειδικοί συστήνουν αυξημένη προσοχή και πιστή τήρηση των μέτρων, ξορκίζοντας προς το παρόν το ολικό lockdown.
Πηγή: newsit.gr