Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο, στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο στις 7 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα, την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο.
Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται υπό την σκιά των αυξημένων προσφυγικών ροών αλλά και των τουρκικών ενεργειών που αφορούν την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες.
Στη… σκιά της τουρκικής προκλητικότητας
Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δεν είναι κάτι που αιφνιδιάζει την κυβέρνηση, ωστόσο την προβληματίζει. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ: «Όσοι βιάζονται ν’ αμφισβητούν με τρόπο θεσμικά σαθρό τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας», είπε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από το Γάλλο πρόεδρο τη στήριξή του απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, για το οποίο στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η αλλαγή πολιτικής που πρεσβεύει η κυβέρνηση είναι ένας από τους λόγους που έχουν οδηγήσει την Άγκυρα στα άκρα. «Πυξίδα της Ελλάδας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ για το προσφυγικό/μεταναστευτικό άφησε και αιχμές… εσωτερικής κατανάλωσης, ζητώντας απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να μπει φρένο στις αντιδράσεις για τις μετεγκαταστάσεις και τα κλειστά κέντρα.
Το ζήτημα συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για την χάραξη ΑΟΖ, πάντως, είναι γνωστό στην κυβέρνηση από τον Ιούλιο και γι’ αυτό δεν ξαφνιάστηκε και κινητοποιήθηκε άμεσα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε θέσει το ζήτημα στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο και στις συναντήσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Γάλλο και Ιταλό ομόλογό του. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι πέραν του ότι η πρωτοβουλία Λιβύης – Τουρκίας είναι εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, δεν έχει κάποιο αντίκρισμα, διότι πρόκειται απλώς για ένα μνημόνιο κατανόησης, το οποίο δεν έχει νομικά δεσμευτική αξία. Γι’ αυτό το λόγο δεν συνηθίζεται συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών να υπογράφονται υπό μορφή μνημονίου.
Πάντως, ο κ. Δένδιας κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης και του εξέφρασε την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης για το μνημόνιο συνεργασίας της χώρας του με την Τουρκία. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη να γνωστοποιήσει στην ελληνική κυβέρνηση το ακριβές περιεχόμενο του μνημονίου, διαφορετικά θ’ απελαθεί από την Ελλάδα και έχει προθεσμία γι’ αυτό έως την ερχόμενη Πέμπτη.
Είχε ήδη κληθεί για εξηγήσεις στο ΥΠΕΞ και ο πρέσβης της Τουρκίας, ενώ ο κ. Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του και έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τρίπολη και Άγκυρα. Επίσης, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι και παράλληλα η ελληνική αποστολή έθεσε το ζήτημα στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων.
Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, ο κ. Δένδιας θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα στο περιθώριο των συναντήσεων του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, ενώ στην Αθήνα θα προσκληθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ και είναι αντίθετος με την κυβέρνηση της Τρίπολη.
Πηγή: newsit.gr