Πολυκατοικία να πλήττεται από πύραυλο στο Κίεβο – Δύσκολη νύχτα για την πρωτεύουσα, αλλά η πόλη αντιστέκεται – Οι Ρώσοι προσπάθησαν να φέρουν τη μέγιστη ποσότητα εξοπλισμού στο Κίεβο, λέει σύμβουλος του Ζελένσκι
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίς το πρωί από το λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης Nexta, διακρίνεται πολυκατοικία κοντά στο αεροδρόμιο του Κιέβου, που έχει «χτυπηθεί» από πύραυλο και έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ ολόκληρη η περιοχή «πνίγεται» σε ένα σύννεφο καπνού.
Το δίκτυο αναφέρει πως δεν υπήρξαν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες, ωστόσο η φωνή γεμάτη απελπισία μιας γυναίκας στο υπόβαθρο, είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει τις τελευταίες ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Σε άλλα βίντεο, διακρίνονται η στιγμή του χτυπήματος μέσα από διαμέρισμα του κτιρίου, καθώς και οι επιχειρήσεις διασωστών να μεταφέρουν άτομα που έχουν τραυματιστεί.
Δείτε σε βίντεο τη στιγμή που ο πύραυλος χτυπά την πολυκατοικία
Με μια εικόνα της κατεστραμμένης από τους ρωσικούς πυραύλους πολυκατοικίας στο Κίεβο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε: «Το Κίεβο, η υπέροχη, ειρηνική πόλη μας, επέζησε άλλη μια νύχτα από τις επιθέσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και πυραύλων. Ένας από αυτούς χτύπησε ένα κατοικημένο διαμέρισμα στο Κίεβο. Απαιτώ από τον υπόλοιπο κόσμο: απομονώστε πλήρως τη Ρωσία, απελάστε πρεσβευτές, προχωρήστε σε εμπάργκο πετρελαίου, καταστρέψτε την οικονομία της. Σταματήστε τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου!».
Οι Ρώσοι προσπάθησαν να φέρουν τη μέγιστη ποσότητα εξοπλισμού στο Κίεβο, λέει σύμβουλος του Ζελένσκι
Για την κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο το πρωί του Σαββάτου, μίλησε ανώτερος σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, τονίζοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν «να φέρουν τη μέγιστη ποσότητα εξοπλισμού στην πόλη».
Όμως, είπε, «αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στα προάστια και τη γύρω περιοχή είναι υπό έλεγχο».
Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, τόνισε ότι υπάρχουν «ξεχωριστές ομάδες σαμποτέρ και αναγνώρισης» στην πόλη, αλλά η ουκρανική αστυνομία και οι εδαφικές μονάδες αυτοάμυνας «εργάζονται ενεργά εναντίον τους».
Νωρίτερα το Σάββατο, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε τους κατοίκους του Κιέβου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στους δρόμους και τους προέτρεψε να αναζητήσουν καταφύγιο και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο κέντρο της πόλης πριν τα ξημερώματα, μετά από πολλές ώρες δυνατών εκρήξεων μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα.
Ο Ποντόλιακ επιχείρησε να δει και την επόμενη μέρα, αυτή της διαπραγμνάτευσης με τη Ρωσία, τονίζοντας πως «δεν νομίζω ότι μετά από αυτό που συμβαίνει τώρα, η Ουκρανία έχει αδύναμες θέσεις». «Ακόμα κι αν ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης – και πρόκειται να ξεκινήσει – η Ουκρανία θα θέσει όρους».
Άλλος εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, ο Σεργκέι Νικιφόροφ, δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι η Ουκρανία «ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη». «Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ξαναρχίσουμε την κανονική ζωή» πρόσθεσε.
Η νύχτα ήταν δύσκολη αλλά το Κίεβο άντεξε!
Το Κίεβο σφυροκοπείται αλλά αντέχει! Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης αλλά συναντούν αντίσταση, ενώ επιχειρούν ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα στο έδαφος της Ουκρανίας. «Μητέρα των μαχών», ωστόσο, για το ηθικό αμφότερων των μαχόμενων αποτελεί η κατάληψη της ιστορικής πρωτεύουσας της χώρας, με το ρωσικό στρατό να προσεγγίζει σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος ήδη από χθες το πρωί. Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα. Το πρωί του Σαββάτου διεξάγονται μάχες σε Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό, δήλωσε ένας σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου. «Σφοδρές μάχες σημειώνονται κοντά στη Μαριούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. «Όμως δεν υπάρχει περίπτωση η Μαριούπολη να παραδοθεί ή να καταληφθεί».
Η αστυνομία μέσω Telegram στέλνει το εξής μήνυμα στους κατοίκους της πόλης: «Είναι σε εξέλικη μάχες στους δρόμους της πόλης μας. Παρακαλούμε να μείνετε ήρεμοι και όσο πιο προσεκτικοί μπορείτε. Αν κρύβεστε, μη φύγετε από την κρυψώνα σας. Αν είστε στο σπίτι σας, μην πάτε στα παράθυρα, μην πάτε στα μπαλκόνια. Κρυφτείτε μέσα, για παράδειγμα στο μπάνιο και καλυφθείτε με κάτι που μπορεί να σας καλύψει από σφαίρες. Αν ακούσετε σειρήνες κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο καταφύγιο».
Βίντεο από την κατάσταση που επικράτησε τη νύχτα
«Λαβίδα» και ανταρτοπόλεμος
Την ίδια ώρα, η δεύτερη, τα τελευταία χρόνια, ρωσική επίθεση στην Ουκρανία εξελίσσεται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, με τον «ελιγμό της λαβίδας», προκειμένου να διασπαστούν οι ουκρανικές δυνάμεις, που δίνουν μάχη υπεράσπισης τόσο του Κιέβου, όσο και των ανατολικών κυρίως περιοχών της χώρας. Η ρωσική εισβολή, ωστόσο, με περίπου 190.000 άνδρες δεν εκτιμάται ως επαρκής για τα μεγέθη της χώρας, η οποία χαρακτηρίζεται αχανής και ευνοεί τις συνθήκες ανταρτοπολέμου. Για το λόγο αυτό, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι «τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί», με δεδομένο πως η κατάλυση της πρωτεύουσας δεν συνεπάγεται τον πλήρη έλεγχο της χώρας.
Για το λόγο αυτό, η Ρωσία επέλεξε την επίθεση σε τέσσερα, διαφορετικά μέτωπα, προχωρώντας σε αντιπερισπασμό, αλλά και διάσπαση των αμυνόμενων δυνάμεων. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες, ωστόσο, ρωσικές πηγές υποστήριζαν ότι ο στρατός είχε εισέλθει στην Μελιτόπολη, απομακρύνοντας τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή.
Στη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ελέγξουν τις βασικές δομές στην περιοχή και να αποκλείσουν τις ενισχύσεις σε άλλα σημεία. Ήδη από νωρίς χθες το απόγευμα, η Μόσχα μετέφερε μέσω της Αζοφικής Θάλασσας χιλιάδες πεζοναύτες, οι οποίοι κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά, προς την πόλη της Μαριούπολης.
Στο Χάρκοβο, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε διάφορα σημεία, καθώς αποτελεί το βασικό πέρασμα των ρωσικών δυνάμεων που κατευθύνονται προς το Κίεβο, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχείρηση της εισβολής στο Κίεβο.
Ευκολότερα είναι τα πράγματα για τους Ρώσους στην Οδησσό, όπου οι Ρώσοι ελέγχουν τις ναυτικές διόδους και μεταφέρουν στρατεύματα, τα οποία ακολούθως μεταβαίνουν προς το κέντρο της Ουκρανίας.