Φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν το Moskva, τη ναυαρχίδα της Ρωσίας που χάθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, δημοσιεύθηκαν στα social media.
Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά τους.
Οι εν λόγω φωτογραφίες, που δημοσιεύονται και από δυτικά ΜΜΕ, φέρονται να δείχνουν το καταδρομικό Moskva αμέσως μετά το χτύπημα, να φλέγεται.
Εχουν δημοσιευτεί ακόμη φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν το Moskva να έχει υποστεί ζημιές και να είναι έτοιμο να βυθιστεί.
Το Moskva στις φλόγες (Φωτογραφία: Twitter/east2west news)
Ενώ έχει κυκλοφορήσει και μια φωτό που υποτίθεται ότι δείχνει το Moskva μισοβυθισμένο και γύρο του σωστικές λέμβους.
Οι σωστικές λέμβοι γύρω από το Moskva (Φωτογραφία: Twitter/east2west news)
Να σημειωθεί ότι το Moskva είχε πλήρωμα 510 ατόμων, με τη Ρωσία από τη βύθισή του να μην έχει κάνει καμία αναφορά σε απώλειες. Το Σάββατο μόνο έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη Σεβαστούπολη το οποίο υποτίθεται ότι έδειχνε 100 ναύτες του Moskva σε παράταξη.
Αν όντως η φωτογραφία με τις λέμβους είναι από το Μoskva, τότε ένας σημαντικός αριθμός ναυτών κατάφεραν να διαφύγουν από το λαβωμένο πολεμικό πλοίο.
Αν είναι γνήσιες, οι εικόνες πρέπει να έχουν ληφθεί από κοντινό πλοίο, γεγονός που οδηγεί στη θεωρία ότι διέρρευσαν για να διαλύσουν τα «ψέματα του Κρεμλίνου» σχετικά με το περιστατικό.
Σημαντικές ζημιές από πυρκαγιά στα καταστρώματα, ενώ το πλοίο έχει έντονη κλίση προς (εικόνα: OSINT Technical)
Βίντεο από την φωτιά στο Moskva
Η Guardian, επικαλούμενη δημοσιογράφο με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, ανάρτησε και βίντεο του φλεγόμενου πλοίου λίγο πριν τη βύθισή του, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιώσει εάν είναι αυθεντικό.
Συγκεκριμένα, ο Άλεκ Λουχ ανάρτησε ένα σύντομο βίντεο τριών δευτερολέπτων που φαίνεται να δείχνει το Moskva να γέρνει προς τη μία πλευρά και να φλέγεται. Το βίντεο έχει τραβηχτεί από άλλο πλοίο που πλέει λίγο πιο δίπλα.
The 1st video of the Moskva missile cruiser before it sank, if photos posted last night are accurate. It was listing to one side & on fire inside & out, with the area around the bridge burning intensely from what Ukraine says was 2 missile strikes pic.twitter.com/0QpI1tzOrI
— Alec Luhn (@ASLuhn) April 18, 2022
Όπως σημειώνει στην ανάρτησή του ο δημοσιογράφος: «Το πρώτο βίντεο του πυραυλοφόρου καταδρομικού Moskva πριν βυθιστεί, εάν οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν χθες το βράδυ είναι ακριβείς. Είχε πάρει κλίση προς τη μία πλευρά και φλεγόταν εσωτερικά και εξωτερικά, με την περιοχή γύρω από τη γέφυρα να φλέγεται πιο έντονα».
Από πού προέκυψαν οι φωτό του φλεγόμενου Moskva
Το themoscowtimes αναφέρει, τονίζοντας και εκείνο ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των φωτογραφιών, ότι οι φωτό του φλεγόμενου πολεμικού πλοίου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε ένα μήνυμα του Telegram, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως ουκρανική πηγή μυστικών υπηρεσιών.
Γρήγορα κοινοποιήθηκε και από άλλους λογαριασμούς του Telegram, καθώς και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Μοιάζει με μια αληθινή φωτογραφία του Moskva αφού χτυπήθηκε από τους ουκρανικούς πυραύλους Neptune κατά πλοίων», ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής Rob Lee στο Twitter.
Δεν ήταν άμεσα δυνατό να επαληθευτεί η αυθεντικότητα της φωτογραφίας ή η ημερομηνία της αρχικής δημοσίευσης και δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση ούτε από τη Μόσχα ούτε από το Κίεβο.
Φαίνεται να έχει ληφθεί από ένα σκάφος που βρίσκεται κοντά -ίσως συμμετέχει στην προσπάθεια διάσωσης.
Οπως γράφει η Mirror, σύμφωνα με έναν ισχυρισμό οι φωτογραφίες φέρεται να τραβήχτηκαν από ένα τουρκικό πλοίο το οποίο νωρίτερα είχε ισχυριστεί ότι διέσωσε 54 άνδρες.
Τι λέει το Maritime Executive για τις φωτό με το φλεγόμενο και βυθιζόμενο Moskva
Οι νέες εικόνες φαίνεται να «συνάδουν με πλήγμα πυραύλου κατά πλοίων», δήλωσαν ανεξάρτητοι αναλυτές ανοικτής πηγής που ρωτήθηκαν από το έγκυρο The Maritime Executive.
«Διακρίνονται δύο τρύπες στη μέση του πλοίου στην ίσαλο γραμμή, ακριβώς κάτω από τις καμινάδες στην αριστερή πλευρά.
Σημαντικές ζημιές από πυρκαγιά είναι ορατές στα καταστρώματα και το πλοίο έχει έντονη κλίση προς τα αριστερά.
Τα μαύρα σημάδια καπνού σε πολλαπλές διατρήσεις του κύτους κοντά στο επίπεδο του κύριου καταστρώματος συνάδουν με μια εσωτερική πυρκαγιά που εκτείνεται στην πρύμνη του σημείου πρόσκρουσης, σύμφωνα με τους αναλυτές».
Οι εικόνες δείχνουν μια ήρεμη θάλασσα, σε αντίθεση με τις επίσημες ρωσικές αναφορές που υποστηρίζουν ότι υπήρξε καταιγίδα ή θαλασσοταραχή.
Στη φωτό αριστερά οι λέμβοι όλες πάνω στο Moskva (OSINT Technical) και δεξιά το βυθιζόμενο Moskva. Η θάλασσα πάντως είναι ήρεμη, ενώ η Ρωσία είχε τονίσει ότι το πλοίο βυθίστηκε εν μέσω έντονης θαλασσοταραχής (Twitter/east2west news).
Μια πηγή δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης VHCK-OGPU – τα οποία έχουν διασυνδέσεις με κυβερνητικούς κύκλους στη Μόσχα – ότι το καταδρομικό βυθίστηκε λίγο μετά τη λήψη αυτών των φωτογραφιών.
Αν αληθεύει, αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις της ρωσικής κυβέρνησης ότι βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκηση πίσω στο λιμάνι της περιοχής της Σεβαστούπολης είναι ψευδείς.
«Σύμφωνα με την πηγή, λίγο μετά τη λήψη αυτής της φωτογραφίας, το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε», ανέφερε το πρακτορείο.
Η φωτογραφία «δείχνει μια ισχυρή πυρκαγιά στο καταδρομικό Μόσχα και μια κλίση προς την αριστερή πλευρά, κάτι που είχε αναφερθεί προηγουμένως από το VHCK-OGPU».
Δεν ήταν «ορατά ρυμουλκά διάσωσης και καταιγίδα».
«Η πηγή δήλωσε ότι η φωτογραφία του βυθιζόμενου καταδρομικού Moskva τραβήχτηκε από τουρκικό πλοίο.
Νωρίτερα, το VHCK-OGPU ανέφερε ότι Τούρκοι ναυτικοί διέσωσαν 54 μέλη του πληρώματος του καταδρομικού.
Αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν ότι λείπουν όλες οι σωσίβιες σχεδίες από το βυθιζόμενο καταδρομικό Μόσχα».
«Σύμφωνα με την Τουρκία (αυτό αναφέρθηκε από το VCHK-OGPU), στις 1.05 ελήφθη σήμα SOS από το καταδρομικό, με το οποίο τα πλησιέστερα πλοία κινήθηκαν προς το σημείο που βρισκόταν το Moskva, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού πλοίου που έσωσε 54 ναυτικούς».
Ο λογαριασμός OSINTtechnical στο Twitter σχολίασε τις εικόνες: «Δεν μπορώ να επαληθεύσω τη γνησιότητα, αλλά πρόκειται για καταδρομικό κλάσης Slava και δεν νομίζω ότι κάποιο από αυτά έχει καταστραφεί με αυτόν τον τρόπο.
«Υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ της αναφερόμενης ημερομηνίας της φωτογραφίας στις 15/4 και της αναφερόμενης από τους Ρώσους ημερομηνίας βύθισης στις 14/4», σημειώνει.
Πηγή: iefimerida.gr