Η ασπιρίνη, από τα πλέον καλά μελετημένα αναλγητικά φάρμακα, μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα μυοκαρδίου, στα άτομα που έχουν νοσήσει από πνευμονία.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μεγάλη βρετανική μελέτη που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (ECCMID).
Οι σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι συχνές σε ασθενείς με πνευμονία και σχετίζονται άμεσα με τη θνησιμότητα σε βάθος χρόνου.
Ο Δρ Φέργκους Χαμιλτον και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ μελέτησαν αν η ασπιρίνη μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος και αν γενικότερα το συγκεκριμένο παυσίπονο μπορεί να παίξει καίριο ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από όλους τους ασθενείς 50 ετών και άνω που είχαν εκδηλώσει πνευμονία και είχαν εγγραφεί στη μεγάλη βάση δεδομένων Clinical Practice Research Datalink (CPRD) του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην εν λόγω βάση δεδομένων περιλαμβάνονται περισσότεροι από 61 εκατομμύρια ασθενείς.
Εκ των 48.743 ασθενών που κρίθηκαν κατάλληλοι να συμπεριληφθούν στην ανάλυση, οι ειδικοί εντόπισαν 8.099 που λάμβαναν ασπιρίνη και τους σύγκριναν με 8.099 που δεν έπαιρναν το συγκεκριμένο αναλγητικό. Στόχος ήταν να καθοριστεί η συχνότητα του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και του εμφράγματος.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι ο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος ήταν 36% χαμηλότερος στους χρήστες ασπιρίνης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου (μη χρήστες).
«Η μελέτη αποδεικνύει ότι η χρήση ασπιρίνης σχετίζεται με μειωμένα ισχαιμικά επεισόδια στους ασθενείς πνευμονία. Σίγουρα μπορεί να έχει ένα ρόλο στην κλινική πρακτική ως προς την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Ενώ ο Δρ Φέργκους Χαμιλτον σημειώνει ότι «η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για μια στοχευμένη κλινική μελέτη που θα εστιάσει στη σχέση ασπιρίνης και πνευμονίας, αφού η αναπνευστική αυτή λοίμωξη παραμένει η πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο».
ΠΗΓΗ: protothema.gr