Empisteutiko.gr
02.11.25 || 00:49
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Εφημερίες «τρόμου» στα νοσοκομεία Παίδων της χώρας λόγω γρίπης – Η περίπτωση της Γερμανίας

05.12.2022
in Επιλογές Συντακτών, Καιρός
Share TweetShareEmail

Μια εφημερία «τρόμου» έζησε την Κυριακή (4/12) και το Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”. Παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές από 0 έως 16 ετών, με αναπνευστικές ιώσεις και γρίπη έχουν “πλημμυρίσει” τα νοσοκομεία όλης της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά.

Τα περισσότερα εμφανίζουν υψηλό πυρετό, συνάχι και κακουχία. Συμπτώματα που οδήγησαν πολλά από αυτά μαζί τους γονείς τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», το οποίο εφημέρευε την Κυριακή (4/12).

Ήταν τόσο αυξημένη η ζήτηση για γιατρό, που η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε ακόμη και τις 6 ώρες.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Εμβόλια covid-19: Στο εδώλιο πρωθυπουργός και πρώην υπουργοί Υγείας

Στο φαρμακείο για το αντιγριπικό εμβόλιο από σήμερα – Ποιους αφορά

02.10.2025
Γάζα: Η στιγμή που νοσοκόμος δέχεται πυροβολισμό στο κεφάλι – Σκληρό βίντεο

Γάζα: Η στιγμή που νοσοκόμος δέχεται πυροβολισμό στο κεφάλι – Σκληρό βίντεο

30.09.2025

Οι Παιδίατροι υποστηρίζουν ότι οι ιώσεις έχουν εξαπλωθεί πλέον επικίνδυνα στα παιδιά, καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει, συνωστιζόμαστε πλέον ολοένα και περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ δεν υπάρχουν και οι προστατευτικές μάσκες που περιόριζαν την εξάπλωσή τους.

Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα θύματα αυτής της κατάστασης, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν ανέπτυξαν αντισώματα απέναντι στους αναπνευστικού ιούς, που είχαν εξαφανιστεί εξαιτίας της πανδημίας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, υποστηρίζει ότι το κύμα της έξαρσης των αναπνευστικών ιών που ταλαιπωρεί τα παιδιά σε όλη την Ευρώπη κι έχει οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα Υγείας της Γερμανίας, έχει έρθει και στη χώρα μας:

“Βεβαίως και μας αφορά κι εμάς. Δεν έχουμε βέβαια το πρόβλημα της Γερμανίας με τον συγκεκριμένο αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, αλλά έχουμε σε έξαρση άλλους ιούς και αρκετές γρίπες που ταλαιπωρούν τα παιδιά στη χώρα μας. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά σίγουρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή!”, τονίζει.

Τα διπλά self test γρίπης και κορονοϊού

Στην Ελλάδα, υπάρχουν πλέον πολλές διαγνώσεις γρίπης. Κι αυτό χάρη στα νέα διπλά self test “κορονοϊού-γρίπης” που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και στα οποία καταφεύγουν πλέον πολλοί γονείς όταν το παιδί τους εμφανίζει παρατεταμένο πυρετό που ξεπερνά τις 3 ημέρες.

Αυτά τα κρούσματα γρίπης, ωστόσο, δεν δηλώνονται σε κάποιο επίσημο φορέα κι αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείται το φαινόμενο των ελάχιστων επίσημων καταγεγραμμένων περιστατικών.

Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, για παράδειγμα, να κάνει λόγο για μόλις 2 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης, όταν κατά την τελευταία εβδομάδα, τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα είναι δεκάδες.

Έτσι, παρατηρείται φέτος για πρώτη φορά το φαινόμενο, οι γονείς να απευθύνονται στους γιατρούς ή στο νοσοκομείο, έχοντας ήδη τη διάγνωση της γρίπης για το παιδί τους. Στη συνέχεια οι γιατροί τους δίνουν οδηγίες και επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, τα παιδιά – είτε επειδή πάσχουν από άλλα υποκείμενα νοσήματα, είτε και χωρίς ιδιαίτερο λόγο – παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές από τις ιώσεις και τη γρίπη, όπως βαριές πνευμονίες ή ακόμη και άσθμα και χρειάζονται εξειδικευμένη παιδιατρική φροντίδα σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Πολλά τα άρρωστα παιδιά, ελάχιστο το προσωπικό

Γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων με τους οποίους επικοινώνησε το iatropedia.gr, υποστηρίζουν πως οι εφημερίες είναι εξαιρετικά δύσκολες εδώ και ένα μήνα, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις και τη γρίπη, αλλά ελάχιστο προσωπικό για να εξυπηρετήσει τα εκατοντάδες περιστατικά.

Με αποτέλεσμα πολύωρες αναμονές και ταλαιπωρία παιδιών και γονιών.

“Αν υπάρχουν μόνο δύο άτομα στα εξωτερικά ιατρεία για να βλέπουν παιδιά, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί είναι δύσκολες οι εφημερίες”, όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα οι βάρδιες συμπληρώνονται δύσκολα ακόμη και για τις γιορτές, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις πολύτιμου επικουρικού προσωπικού και κανείς δεν ξέρει αν θα ανανεωθούν.

Οι παιδίατροι είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι, καθώς πριν από την πανδημία η γρίπη εμφανιζόταν από το τέλος Δεκεμβρίου και μετά, ενώ τώρα τα κρούσματα έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

“Δεν υπάρχει προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί σ’ αυτήν την αυξημένη ζήτηση. Και περιμένουμε και μεγαλύτερη έξαρση τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Τι θα γίνει; Μόλις την τελευταία εβδομάδα έχει αρχίσει το κρύο. Έχει καταρρεύσει ακόμα και το σύστημα υγείας της Γερμανίας. Εδώ τι θα γίνει;” αναφέρει ο γιατρός.

Γερμανία: Ο ιός RSV έφερε «βραχυκύκλωμα» στο σύστημα Υγείας

Το σύστημα Εντατικής Θεραπείας παιδιών στη Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κι αυτό καθώς τα περιστατικά αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV -μιας κοινής, αλλά δυνητικά θανατηφόρου παιδικής ασθένειας- έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Ταυτόχρονα οι γερμανοί παιδίατροι προειδοποιούν ότι η αύξηση των παιδιατρικών λοιμώξεων, αλλά και η έλλειψη προσωπικού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρή έλλειψη κλινών Εντατικής Θεραπείας για παιδιά.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Γερμανίας ανησυχούν, όπως λένε καθώς, μελέτη που κατέθεσε η Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση για την Εντατική Θεραπεία και την Επείγουσα Ιατρική (DIVI), αποκάλυψε τη δραματική έκταση του φαινομένου της έλλειψης κλινών ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα αποδείχθηκε πως από τα 110 νοσοκομεία που μελετήθηκαν, τα 43 δεν διέθεταν κενές κλίνες για παιδιά.

Η DIVI ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν λιγότερα από 100 κενά παιδικά κρεβάτια ΜΕΘ σε εθνικό επίπεδο και ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που σε πολλές περιπτώσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις ακόμη και για «επιλογή παιδιών» που πρέπει να νοσηλευτούν στα περιορισμένα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας.

Σε άλλες περιπτώσεις, παιδιά με RSV ή άλλες σοβαρές ασθένειες μεταφέρονται σε νοσοκομεία με πλεονάζουσα χωρητικότητα σε άλλες Πολιτείες.

«Εάν οι προβλέψεις είναι σωστές, η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Μπρένερ, επικεφαλής της παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Δρέσδης.

«Το βλέπουμε αυτό για παράδειγμα στη Γαλλία και την Ελβετία. Όταν αυτό συμβαίνει, δημιουργούνται μεγάλες δυσκολίες στη θεραπεία», ανέφερε.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να επικοινωνούν με τον γιατρό τους όταν το παιδί παρουσιάζει παρατεταμένο υψηλό πυρετό, μετά το τρίτο 24ωρο.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Tags: ΓΡΙΠΗΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Τουλάχιστον 3 νεκροί από τη βεντέτα στα Βορίζια Ηρακλείου – Συνεχίζονται οι πυροβολισμοί σε φαράγγι, έπεσαν πάνω από 2.000 σφαίρες
Έγκλημα

Τουλάχιστον 3 νεκροί από τη βεντέτα στα Βορίζια Ηρακλείου – Συνεχίζονται οι πυροβολισμοί σε φαράγγι, έπεσαν πάνω από 2.000 σφαίρες

01.11.2025
Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας – Βοριάδες 8 μποφόρ σε Κυκλάδες και Κάρπαθο
Επιλογές Συντακτών

Καιρός: Αραιές νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας – Άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο

01.11.2025
Next Post

Θεσσαλονίκη: Οδηγός λεωφορείου του ΟΑΣΘ θυμήθηκε τη χειρονομία της μαθήτριας μπροστά στη μητέρα της

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα: Υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα η ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού στο Γαλάτσι

Φιέστα Ράμα στο Κλειστό του Γαλατσίου – Κινητοποίηση από την Αλβανία για να γεμίσει το γήπεδο

12.05.2024

Καπραβέλος: Lockdown μέχρι τον Απρίλιο

20.02.2021
Θάνατος παιδιών από την Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας

Πάτρα: Έτοιμη η δικογραφία για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας

23.06.2022

ΤΑΣΗ_

Βιασμός 14χρονης από Ρομά στον Πειραιά:  Συνελήφθη και ο τέταρτος για τη φρίκη – 18, 17 και 16 ετών οι άλλοι τρεις συλληφθέντες

Πασίγνωστος ηθοποιός της «10ης Εντολής» δικάζεται για βιασμό ανήλικης – «Δεν έχεις βαρεθεί να λες όχι;»

24.10.2025
Συνελήφθη ξανά γνωστός YouTuber – Αντιμέτωπος με νέες ποινικές διώξεις για ρατσιστικό περιεχόμενο

Συνελήφθη ξανά γνωστός YouTuber – Αντιμέτωπος με νέες ποινικές διώξεις για ρατσιστικό περιεχόμενο

18.10.2025
Gmail: Έκλεψαν πάνω από 180 εκατ. κωδικούς πρόσβασης – Πώς να δείτε αν ο λογαριασμός σας έχει επηρεαστεί

Gmail: Έκλεψαν πάνω από 180 εκατ. κωδικούς πρόσβασης – Πώς να δείτε αν ο λογαριασμός σας έχει επηρεαστεί

27.10.2025
Επιστήμονες προειδοποιoύν ότι «εχθρικό» εξωγήινο αντικείμενο θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη

Η NASA «κρύβει» εξωγήινο διαστημόπλοιο

19.10.2025
Σοκ στον κόσμο των crypto: Ο μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων, Κονσταντίν Γκάλιτς βρέθηκε νεκρός μέσα στη Lamborghini του

Σοκ στον κόσμο των crypto: Ο μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων, Κονσταντίν Γκάλιτς βρέθηκε νεκρός μέσα στη Lamborghini του

13.10.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved