Empisteutiko.gr
17.01.26 || 18:42
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

05.08.2022
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Share TweetShareEmail

Τo Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε τον κανονισμό για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

«Ο κανονισμός προβλέπει τη δυνατότητα για το Συμβούλιο να ενεργοποιήσει “ενωσιακό συναγερμό” σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού και σε αυτή την περίπτωση η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται, επίσης ότι σκοπός της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου είναι η εξοικονόμηση πόρων για τον φετινό χειμώνα, προκειμένου να υπάρχει προετοιμασία για πιθανές διακοπές της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την τελευταία πενταετία, μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, με μέτρα δικής τους επιλογής. Ενώ όλα τα κράτη μέλη θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις μειώσεις, το Συμβούλιο διευκρίνισε ορισμένες εξαιρέσεις και δυνατότητες εφαρμογής μερικής ή σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρους παρέκκλισης από τον υποχρεωτικό στόχο μείωσης, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται οι ιδιαίτερες καταστάσεις των κρατών μελών και να διασφαλίσει ότι οι μειώσεις φυσικού αερίου είναι αποτελεσματικές για την αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού στην ΕΕ.
Εξαιρούνται τα κράτη που δεν είναι διασυνδεδεμένα με δίκτυα φυσικού αερίου

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ράλι 20% στις τιμές φυσικού αερίου λόγω καιρού και γεωπολιτικών κινδύνων

Ράλι 20% στις τιμές φυσικού αερίου λόγω καιρού και γεωπολιτικών κινδύνων

16.01.2026
Γαλλία: Αντιμέτωπος με μία εκκολαπτόμενη πολιτική κρίση ο Μακρόν – Προσπάθειες να καθησυχάσει τις αγορές

Μακρόν: Θα ψηφίσουμε κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

08.01.2026

Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη που δεν είναι διασυνδεδεμένα με δίκτυα φυσικού αερίου άλλων κρατών μελών εξαιρούνται από τις υποχρεωτικές μειώσεις φυσικού αερίου καθώς δεν θα μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου προς όφελος άλλων κρατών μελών. Τα κράτη μέλη των οποίων τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι συγχρονισμένα με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και εξαρτώνται περισσότερο από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα εξαιρούνται επίσης σε περίπτωση που αποσυγχρονιστούν από το δίκτυο τρίτης χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κρίσης εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίσουν τον στόχο μείωσης για να προσαρμόσουν τις υποχρεώσεις μείωσης της ζήτησης εάν έχουν περιορισμένες διασυνδέσεις με άλλα κράτη μέλη και μπορούν να δείξουν ότι οι εξαγωγικές τους ικανότητες και η εγχώρια υποδομή τους χρησιμοποιούνται για την ανακατεύθυνση φυσικού αερίου σε άλλα κράτη μέλη στο μέγιστο.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να περιορίσουν τον στόχο μείωσης εάν έχουν υπερβεί τους στόχους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου, εάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ως πρώτη ύλη για κρίσιμες βιομηχανίες ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετική μέθοδο υπολογισμού εάν η κατανάλωση αερίου τους έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8% το προηγούμενο έτος σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Στα χέρια του Συμβουλίου της ΕΕ η ενεργοποίηση του «συναγερμού»

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να ενισχύσουν τον ρόλο του Συμβουλίου στην ενεργοποίηση του «συναγερμού της Ένωσης». Η ειδοποίηση θα ενεργοποιηθεί με εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής. Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για την ενεργοποίηση «συναγερμού της Ένωσης» σε περίπτωση σημαντικού κινδύνου σοβαρής έλλειψης αερίου ή εξαιρετικά υψηλής ζήτησης αερίου ή εάν πέντε ή περισσότερα κράτη μέλη που έχουν κηρύξει συναγερμό σε εθνικό επίπεδο ζητήσουν από την Επιτροπή να το κάνει.

Κατά την επιλογή μέτρων μείωσης της ζήτησης, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι θα εξετάσουν κατά προτεραιότητα μέτρα που δεν επηρεάζουν προστατευμένους πελάτες, όπως νοικοκυριά και βασικές υπηρεσίες για τη λειτουργία της κοινωνίας, όπως κρίσιμες οντότητες, υγειονομική περίθαλψη και άμυνα. Πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρα για την ενθάρρυνση της αλλαγής καυσίμου στη βιομηχανία, εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης, στοχευμένες υποχρεώσεις για μείωση της θέρμανσης και ψύξης και μέτρα που βασίζονται στην αγορά, όπως οι πλειστηριασμοί μεταξύ εταιρειών.

Τα κράτη μέλη θα επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης που καθορίζουν τα μέτρα μείωσης της ζήτησης που σχεδιάζουν και θα αναφέρουν τακτικά στην Επιτροπή την πρόοδο των σχεδίων τους.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε επίσημα μέσω γραπτής διαδικασίας. Η υιοθέτηση ακολουθεί πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από τους υπουργούς στο Έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 26 Ιουλίου. Ο κανονισμός θα δημοσιευθεί πλέον στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα.

Η ρύθμιση είναι ένα εξαιρετικό και έκτακτο μέτρο, που προβλέπεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Θα ισχύει για ένα έτος και η Επιτροπή θα προβεί σε επανεξέταση για να εξετάσει την παράτασή του υπό το φως της γενικής κατάστασης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ΕΕ, έως τον Μάιο του 2023.

Tags: ΕΕΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Καιρός: Το «ανάποδο Π» φέρνει βροχές, λέει ο Μαρουσάκης στην πρόγνωσή του για την Πρωτοχρονιά
Επιλογές Συντακτών

Καιρός: Χιόνια, βροχές και πολικό ψύχος «χτυπούν» την χώρα από σήμερα – Έρχεται νέο χαμηλό βαρομετρικό

17.01.2026
Η πρόταση Τραμπ για πλαφόν στις πιστωτικές κάρτες βάζει στο στόχαστρο τον τραπεζικό κλάδο
Κόσμος

Η πρόταση Τραμπ για πλαφόν στις πιστωτικές κάρτες βάζει στο στόχαστρο τον τραπεζικό κλάδο

16.01.2026
Next Post

Σαν Σήμερα Σάββατο 06/08

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 499 διασωληνωμένους -3.227 κρούσματα, 59 νεκροί

19.11.2020
Τουρκία: Τα σούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά σε γάλα και τυρί

Market Pass: Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και ο χρόνος καταβολής – Πλήρης οδηγός

19.12.2022

Κορονοϊός – Νίκος Καπραβέλος: Δώσαμε μάχη για να σώσουμε την 16χρονη

01.01.2022

ΤΑΣΗ_

Σέρρες: Φρίκη δίχως τέλος – Ξυλοκόπησαν και δεύτερη φορά τον 17χρονο Άγγελο πριν φτάσει σπίτι του

Σέρρες: Φρίκη δίχως τέλος – Ξυλοκόπησαν και δεύτερη φορά τον 17χρονο Άγγελο πριν φτάσει σπίτι του

13.01.2026
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Εντοπίστηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Άνω Ποροΐων, Κώστας Γκίνης – Βρέθηκε κρυμμένο σε πεύκα το αυτοκίνητό του

03.01.2026
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Γυμνός με κομμένες τις φλέβες ο 45χρονος πυροσβέστης που εντοπίστηκε στο όρος Μπέλλες

03.01.2026
Wall Street Journal: Ο Μπάιντεν ήταν σε διανοητική παρακμή από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο – Το άγνωστο σχέδιο για την προστασία του

Deathlist 2026: Η αρρωστημένη λίστα θανάτου «ξαναχτυπά» – Οι διάσημοι που αναμένεται να πεθάνουν

02.01.2026
Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ – Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ – Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

29.12.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved