Empisteutiko.gr
08.05.26 || 09:11
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

E-αποδείξεις: Έρχονται πιο ισχυρά κίνητρα για πληρωμές με κάρτα και νέα φορολοταρία

18.06.2021
in Επιλογές Συντακτών, Οικονομία
Share TweetShareEmail

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται ένα μέτρο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σήμερα το μοναδικό κίνητρο που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους, ώστε να κάνουν μεγαλύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές τους είναι η φορολοταρία. 

Κάθε μήνα, 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές, κερδίζουν 1.000 ευρώ.

Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του μέτρου, στο υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οποίο αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τρέξει στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Αναισθησιολόγος στη Θεσσαλονίκη έκοβε αποδείξεις… 20 ευρώ για επεμβάσεις, πώς τον έπιασε η Εφορία

Αναισθησιολόγος στη Θεσσαλονίκη έκοβε αποδείξεις… 20 ευρώ για επεμβάσεις, πώς τον έπιασε η Εφορία

10.02.2026
Ριζικές αλλαγές στις δαπάνες επιχειρήσεων

Ριζικές αλλαγές στις δαπάνες επιχειρήσεων

18.02.2025

Βέβαια για να πετύχει το σχέδιο θα πρέπει, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα προς τους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε κάθε συναλλαγή.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο πρόσφατο παρελθόν είναι μεταξύ άλλων:

  • Επιλεκτικές εκπτώσεις φόρου: Σύμφωνα με το σχέδιο στην κατηγορία αύτη θα εμπίπτουν αποδείξεις που προέρχονται από ύποπτες προς φοροδιαφυγή επαγγελματικές κατηγορίες. Από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου θα αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.
  • Μεγάλα δώρα: Το σημερινό σύστημα θα αλλάξει και έτσι η φορολοταρία θα δίνει σε λίγους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.
  • Ποιοι θα μπαίνουν στην φορολοταρία: Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων «μετρούν» στη φορολοταρία. Ένα από τα σενάρια προβλέπει, στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.
  • Διπλασιασμός αποδείξεων: Ένα σενάριο θέλει στο όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να μετράνε διπλά.

Περισσότερες συναλλαγές αλλά με μικρότερα ποσά

Η πανδημία πλήγωσε την αγορά στο σύνολό της. Και ενώ περισσότεροι χρησιμοποίησαν κάρτα, το συνολικό ποσό, για ευνόητους λόγους ήταν μικρότερα. Το 2020, αυξήθηκαν οι συναλλαγές με κάρτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2019 αλλά η μέση αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών  είναι μειωμένη λόγω της πτώσης της  κατανάλωσης που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και τα απανωτά lockdown. 

Όπως αναφέρουν τα ίδια στοιχεία, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, το 2020 ανήλθε σε 1,150 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%. Η  αξία  των συναλλαγών  με  κάρτες  πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. O μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.

 

Πηγή: newsit.gr

Tags: ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣΚΛΗΡΩΣΗΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από ασανσέρ στην Κηφισιά
Ελλάδα

Γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από ασανσέρ στην Κηφισιά

07.05.2026
Greek Mafia: «Τσάκωσαν» τρεις για την δολοφονία του Γιώργου Μοσχούρη
Έγκλημα

Greek Mafia: «Τσάκωσαν» τρεις για την δολοφονία του Γιώργου Μοσχούρη

07.05.2026
Next Post

Σέρρες: Τροχαίο με 6 τραυματίες – Η σύλληψη του οδηγού για το ένοχο μυστικό που ξεσκεπάστηκε(Βίντεο)

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Δεύτερος ισχυρός σεισμός στη Σάμο – 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησαν το Αιγαίο

31.08.2022
Ισραήλ: Νεκρά 10 «πρωτοπαλίκαρα» της Χαμάς που ηγήθηκαν του μακελειού της 7ης Οκτωβρίου

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τελεσίγραφο IDF στη Χαμάς – «Παραδώστε τους ομήρους ως τα μεσάνυχτα αλλιώς συνεχίζουμε τον πόλεμο»

25.11.2023
Χανιά: «Τους επιτέθηκε πρώτος ο ναυαγοσώστης», λέει ο δικηγόρος των συλληφθέντων – Την Παρασκευή η απολογία

Χανιά: «Τους επιτέθηκε πρώτος ο ναυαγοσώστης», λέει ο δικηγόρος των συλληφθέντων – Την Παρασκευή η απολογία

12.06.2024

ΤΑΣΗ_

Κεφαλονιά: «Ήταν ζωντανή στην αγκαλιά μου, μετά από λίγο πέθανε», λέει ο πατέρας της 19χρονης

Κεφαλονιά: «Συνευρεθήκαμε ερωτικά οι τέσσερις, η Μυρτώ είχε OnlyFans», λέει ο 23χρονος

22.04.2026
Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026
Με σκυμμένα κεφάλια ο 20χρονος, ο 18χρονος και τα δύο κορίτσια στον εισαγγελέα για τη δολοφονία του 27χρονου στον Άγιο Δημήτριο

Με σκυμμένα κεφάλια ο 20χρονος, ο 18χρονος και τα δύο κορίτσια στον εισαγγελέα για τη δολοφονία του 27χρονου στον Άγιο Δημήτριο

24.04.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved