Σε αντίθεση, όμως, με το ΔΝΤ, η Goldman Sachs εκφράζει την αισιοδοξία της, ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ακραίες καιρικές συνθήκες που θα απαιτήσουν περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου, τότε η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και οι τιμές θα υποχωρήσουν στο ήμισυ των σημερινών.
Πάντως στην Ευρώπη ο μεγαλύτερος φόβος είναι να υπάρξει κοινωνική αναταραχή και αυτό διότι, όσο γενναιόδωρα και αν είναι τα πακέτα που δίνουν οι κυβερνήσεις, δεν αρκούν και οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν το χέρι γερά στην τσέπη για να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται, είτε για το ρεύμα, είτε κυρίως για το φυσικό αέριο.
Από την άλλη πλευρά, και για την ώρα τουλάχιστον, στη μάλλον ιδιότυπη αυτή «μάχη», η Ευρώπη έχει σύμμαχο, σε ένα βαθμό, την τιμή της βενζίνης, που δεν έχει ξεφύγει και διατηρείται σε ένα σχετικά ανεκτό επίπεδο.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με το diesel κίνησης του οποίου οι τιμές έχουν πραγματικά εκτοξευτεί στα ύψη και την κατάσταση σώζει εν μέρει η επιδότηση των 15 λεπτών στην αντλία.
ΔΝΤ: Φόβοι για κοινωνική αναταραχή
Προειδοποίηση πως ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ήδη «φρικτές» οικονομικές συνέπειες και αναζωπυρώνει τον φόβο μιας ύφεσης, απηύθυνε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η Κρ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να ισορροπήσει προσεκτικά τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία».
«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», πρόσθεσε.
Η επικεφαλής του Ταμείου κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. «Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος (…) και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», τόνισε.
Εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», κατέληξε.
Goldman Sachs: Θετικές εκτιμήσεις αν δεν έρθουν ακραίες θερμοκρασίες
Αντίθετα στο ρεύμα φαίνεται να κινείται η Goldman Sachs, η οποία και αναφέρει ότι η Ευρώπη έχει λύσει την κρίση του φυσικού αερίου για φέτος τον χειμώνα και οι τιμές θα υποχωρήσουν σημαντικά το προσεχές διάστημα. Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν το ακριβώς αντίθετο.
Σύμφωνα με τα όσα έγραψαν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου σε έκθεσή τους, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πέσουν στο μισό τους επόμενους έξι μήνες καθώς οι καταναλωτές θα μειώσουν τη χρήση και οι χώρες θα αξιοποιήσουν τις μεγάλες προμήθειες που έχουν συγκεντρώσει στις αποθήκες. Πάντως, η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ανακάμψουν έως το επόμενο καλοκαίρι, για να επιστρέψουν και πάλι κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθούν να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους για την επόμενη χειμερινή περίοδο.
Ο οίκος θεωρεί ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης να αποτρέψει τις σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα στέφονται από επιτυχία. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπει ότι η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πέσει από τα περίπου 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, εφόσον οι θερμοκρασίες του χειμώνα δεν ξεφύγουν από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα. Προηγουμένως, οι προβλέψεις της Goldman Sachs τοποθετούσαν τις τιμές του φυσικού αερίου στο διάστημα αυτό στα 213 ευρώ ανά MWh.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs περιμένουν ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου θα έχουν γεμίσει στο 90%, κατά μέσο όρο, έως τα τέλη του Οκτωβρίου, ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο της Ε.Ε. να τις έχει γεμίσει στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χτίσουν ένα «μαξιλάρι» φυσικού αερίου για την περίπτωση που η Ρωσία κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα, ενώ την ίδια ώρα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά καλούνται να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειάς τους.
Πηγή: newsit.gr