Την σταθερή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που κυμαίνεται από 8 εως 10 ποσοστιαίες μονάδες επιβεβαιώνουν οι νέες δημοσκοπήσεις περίπου δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές τις 7 Ιουλίου.
Φθάνοντας στο νήμα της κάλπης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, να εισπράττει σημαντικό μέρος της εμπιστοσύνης από την δεξαμενή των αναποφάσιστων δείγμα ότι οι πολίτες επιθυμούν τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθούν νέες εθνικές περιπέτειες.
Η δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι με τη Σία Κοσιώνη δείχνει πως η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ φθάνει με αναγωγή χωρίς τους αναποφάσιστους στις 10 ποσοστιαίες μονάδες και με αναγωγή επί των εγκύρων, στις μέσες τιμές- στις 9 μονάδες, ενώ στην πρόθεση ψήφου η διαφορά είναι 8,5%. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης η ΝΔ λαμβάνει αυτοδυναμία με 155 έως 164 έδρες, σε τρία διαφορετικά σενάρια.
Το ζήτημα της ισχυρής εντολής φαίνεται πως αποτελεί και βασικό κριτήριο για αρκετούς ψηφοφόρους καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το σχεδόν 40% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Στο πρώτο σενάριο, όπου στη βουλή εισέρχονται 7 κόμματα η κατανομή των εδρών διαμορφώνεται ως εξής:
ΝΔ: 155
ΣΥΡΙΖΑ: 78
ΚΙΝΑΛ: 20
ΚΚΕ:15
Χρυσή Αυγή: 12
Ελληνική Λύση: 12
ΜεΡΑ25: 12
Στο σενάριο της εξακομματικής βουλής η κατανομή των εδρών αναμένεται ως εξής:
ΝΔ: 159
ΣΥΡΙΖΑ: 82
ΚΙΝΑΛ: 21
ΚΚΕ: 15
Χρυσή Αυγή: 12
6ο κόμμα: 11
Στο σενάριο της πεντακομματικής βουλής οι έδρες κατανέμονται ως εξής:
ΝΔ: 164
ΣΥΡΙΖΑ: 85
ΚΙΝΑΛ: 22
ΚΚΕ: 16
Χρυσή Αυγή: 13
Πρόθεση ψήφου και αναγωγή (στις μέσες τιμές)
Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει συντριπτικό ποσοστό στην παράσταση νίκης -71%-, ενώ με 9 μονάδες προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς τους αναποφάσιστους η ΝΔ αναμένεται να κινηθεί μεταξύ του 36,4 και του 41,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του 26,6 και του 31,4%, με τη διαφορά μεταξύ τους να φθάνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Με αναγωγή επί των εγκύρων τα κόμματα λαμβάνουν (στην παρένθεση το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου):
ΝΔ: 36 (35)
ΣΥΡΙΖΑ: 27 (26,5)
ΚΙΝΑΛ: 7 (6,5)
ΚΚΕ: 5 (5)
Χρυσή Αυγή: 4 (4)
Ελληνική Λύση: 3,5 (3,5)
ΜεΡΑ25: 3,5 (3,5)
Σημειώνεται, ότι στις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για την εκλογική απόδοση, τόσο η Ελληνική Λύση, όσο και το ΜεΡΑ25 λαμβάνουν 2,5%, ενώ στις πλέον αισιόδοξες φθάνουν το 4,5%.
Εκτιμήσεις για αποχή
Ενας επιπρόσθετος παράγοντας που καλούνται να εντοπίσουν οι δημοσκόποι είναι το ζήτημα της αποχής καθώς για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται Ιούλιο. Οι ερωτηθέντες της συγκεκριμένης μέτρησης δήλωσαν σεε ποσοστό 87% ότι θα πάνε να ψηφίσουν, ωστόσο οι αναλυτές κρατούν ισχυρές επιφυλάξεις. Σε κάθε περίπτωση, οι ψηφοφόροι ηλικίας 17 εως 29 ετών εμφανίζουν συγκριτικά την μικρότερη – αλλά σε υψηλά γενικώς επίπεδα – διάθεση να προσέλθουν στις κάλπες. Επίσης, οι δύο στους τρεις αναποφάσιστους είναι γυναίκες. Οι πιο αναποφάσιστοι, πάντως, είναι οι νέοι έως 29 ετών που σε ποσοστό 40% δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση (64%) δηλώνουν ότι θα ήταν χρήσιμο το ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Η «γκρίζα ζώνη», δηλαδή οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που θα δηλώσουν ότι θα απέχουν ή θα επιλέξουν το άκυρο ή το λευκό, φθάνει στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση στο 10%.
Διαβάστε όλη τη δημοσκόπηση