Το νέο πλαίσιο της κυβέρνησης, για την επιλογή των Διοικήσεων του δημοσίου, πήρε το δρόμο της Βουλής. Ο ρόλος του ΑΣΕΠ στο νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης για περίπου 600 θέσεις.
Από τεστ δεξιοτήτων και από αξιολογήσεις «διαρκείας»θα χρειάζεται να «περνούν» όσοι θέλουν να διεκδικήσουν, πλέον, μία θέση σε διοίκηση των δημοσίων φορέων. Το νέο πλαίσιο της κυβέρνησης, για την επιλογή των Διοικήσεων του δημοσίου, πήρε το δρόμο της Βουλής και προβλέπει μάλιστα την αύξηση της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, και όπως τονίζεται από τα αρμόδια στελέχη, βασικός στόχος του νέου πλαισίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση. Βάσει του νέου συστήματος αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα θα υπάρχουν συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο Υπουργό. Θα αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους, τα οποία θα υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.
Αφορά όλους τους φορείς όπως για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Υγειονομικές Περιφέρειες, Δημόσια νοσοκομεία
Σε αριθμούς, αυτό το μεταφράζεται σε εκατοντάδες θέσεις, καθώς αφορά σε περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθύνοντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα. Δηλαδή, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην Κυβέρνηση.
Το σχέδιο νόμου κινείται σε δύο βασικούς άξονες. Καταρχάς, αλλάζει η διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα, και αφετέρου διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο το οποίο προβλέπει τη διαρκή αξιολόγησή τους. Ενδεικτικά,το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων θα αφορά όλους τους φορείς όπως για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Υγειονομικές Περιφέρειες, Δημόσια νοσοκομεία, Δημόσιες βιβλιοθήκες, Αθλητικά κέντρα κλπ.
Τα νέα στελέχη, τα οποία θα επιλέγονται, θα έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, ενώ, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Εσωτερικών, το νέο πλαίσιο στοχεύει στην ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Σκοπός είναι η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, και η αξιολόγηση των διοικήσεων, ώστε αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους να αντικαθίστανται.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι τα συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο Υπουργό, αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους. Υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου. Επίσης, αυξάνεται η θητεία των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, δίνοντάς τους έτσι ικανότερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του έργου τους.
Βασικά σημεία του νομοσχεδίου:
1.Πως θα επιλέγονται και το νέο σύστημα διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:
- Με ομαδοποίηση των φορέων ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους. Εφεξής, θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για έναν φορέα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και διαφορετική για έναν τοπικό φορέα, όπως μια δημόσια βιβλιοθήκη σε ένα χωριό. Προβλέπεται δε ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία.
- Με πιο αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και (κατά περίπτωση) εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
- Με καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης (τεστ δεξιοτήτων), τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.
- Με συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.
2. Νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:
- Με ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς στόχους και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία εγκρίνονται από τον αρμόδιο Υπουργό.
- Με συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο Υπουργό, τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.
- Με αύξηση της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, δίνοντάς τους έτσι ικανότερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του έργου τους.
- Με ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Με το νέο σχέδιο νόμου πραγματοποιούμε μία τομή στη Δημόσια Διοίκηση, καθιερώνοντας ένα νέο πρότυπο διοίκησης, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας και στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ενδυναμώνουμε και ενισχύσουμε τους φορείς του Δημοσίου. Για ένα κράτος που βάζει πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο.».
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, δήλωσε: «Με το σχέδιο νόμου που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, κάνουμε πράξη την δέσμευση του Πρωθυπουργού για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο, με αυξημένες απαιτήσεις, απαραίτητες δεξιότητες και σαφείς, μετρήσιμους στόχους προς επίτευξη, ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου.».
Πηγή: in.gr