Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ
– ποια σημάδια πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες
Ο διαβήτης στα σκυλιά είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που προκαλείται είτε από την έλλειψη της ορμόνης ινσουλίνη ή από ανεπαρκή ανταπόκριση στην ινσουλίνη.
Το πεπτικό σύστημα σπάει τα τρόφιμα σε διάφορα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης, η οποία πραγματοποιείται σε κύτταρα με ινσουλίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Όταν ο σκύλος μας δεν παράγει ινσουλίνη ή δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει φυσιολογικά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ανεβαίνουν. Το αποτέλεσμα είναι η υπεργλυκαιμία, η οποία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει πολλά περίπλοκα προβλήματα υγείας σε έναν σκύλο.
~ Ποιοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;
Ο διαβήτης μπορεί να χαρακτηριστεί είτε ως Type Ι (έλλειψη της παραγωγής ινσουλίνης) ή Type II (μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης σε συνδυασμό με ανεπαρκή ανταπόκριση στην ορμόνη).
Η πιο κοινή μορφή της νόσου σε σκύλους είναι τύπου Ι, δηλαδή ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, η οποία συμβαίνει όταν το πάγκρεας είναι ανίκανο να παράγει ή να εκκρίνει επαρκή επίπεδα ινσουλίνης. Τα σκυλιά που έχουν τύπου Ι, χρειάζονται θεραπεία ινσουλίνης για να επιβιώσουν. Διαβήτη τύπου II βρίσκουμε πιο συχνά σε γάτες.
~ Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη ;
Τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να διερευνηθούν καθώς θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις ότι ο σκύλος σας έχει διαβήτη:
– Αλλαγή στην όρεξη
– Υπερβολική δίψα / αύξηση στην κατανάλωση νερού
– Η απώλεια βάρους
– Αυξημένη ούρηση
– Ασυνήθιστα γλυκιά ή φρουτώδης μυρωδιά στην αναπνοή
– Λήθαργος
– Αφυδάτωση
– Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
– Εμετός
– Σχηματισμός καταρράκτη, τύφλωση
– Χρόνιες λοιμώξεις του δέρματος
~ Τι προκαλεί τον διαβήτη στα σκυλιά;
Η ακριβής αιτία του διαβήτη είναι άγνωστη. Ωστόσο, κάποια αυτοάνοση ασθένεια, μια γενετική ασθένεια, η παχυσαρκία, η χρόνια παγκρεατίτιδα, ορισμένα φάρμακα και η ανώμαλη κατάθεση πρωτεΐνης στο πάγκρεας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.
~ Πώς εντοπίζεται;
Για την σωστή διάγνωση του διαβήτη, ο κτηνίατρός μας θα συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τα κλινικά συμπτώματα του σκύλου μας, θα εκτελέσει μια φυσική εξέταση καθώς εξετάσεις αίματος και ούρων.
~ Πώς λειτουργεί η θεραπεία;
Η θεραπεία του διαβήτη βασίζεται στο πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις και αν υπάρχουν και άλλα ζητήματα υγείας που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τη θεραπεία. Κάθε σκύλος θα απαντήσει λίγο διαφορετικά στη θεραπεία, και η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται στο κάθε σκυλί σε όλη τη ζωή του.
Μερικά σκυλιά μπορεί να είναι σοβαρά άρρωστα όταν διαγνώσθηκε για πρώτη φορά ότι πάσχουν από διαβήτη, κάτι που απαιτεί εντατική νοσοκομειακή περίθαλψη για αρκετές ημέρες για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους.
Τα σκυλιά που είναι πιο σταθερά όταν διαγνώσθηκε για πρώτη φορά μπορεί να ανταποκριθούν σε φάρμακα από το στόμα ή σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλοποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Στα περισσότερα σκυλιά, ενέσεις ινσουλίνης είναι απαραίτητες για την κατάλληλη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.
Η στείρωση του σκύλου μας, συνιστάται, γιατί οι ορμόνες στα θηλυκά μπορεί να έχουν επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
~ Και τώρα, στο σπίτι, τι κάνω;
Ο κτηνίατρος θα μας εξηγήσει, ότι είναι σημαντικό να δίνετε πάντα την ινσουλίνη στο σκυλί σας την ίδια ώρα κάθε μέρα και να το ταΐζετε τακτικά γεύματα σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή του. Με την βοήθεια του κτηνιάτρου μας μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής, επιλέγοντας την κατάλληλη κλινική δίαιτα.
~ Τι πρέπει να κάνουμε αν νομίζουμε ότι το σκυλί μας έχει διαβήτη;
Αν ο σκύλος μας παρουσιάζει κάποιο από τα κλινικά συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, παρακαλούμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό μας αμέσως.
~ Τι μπορεί να συμβεί αν δεν ελέγχεται ο διαβήτης;
Αν ο διαβήτης εξελίσσεται χωρίς κάποιο έλεγχο, τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν δευτερεύοντα προβλήματα υγείας όπως ο καταρράκτης, σοβαρά προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, υπερ- ή υπογλυκαιμικό κώμα, παγκρεατίτιδα και περιφερική νευροπάθεια (στις γάτες).
Πηγή: www.vetherapy.gr