Με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κίνα, σε συνδυασμό με την κατάργηση των περιορισμών στα ταξίδια, η παγκόσμια ανησυχία για μια νέα φάση της πανδημίας ολοένα και αυξάνεται.
Οι Αρχές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς η τεράστια επιδημία της Covid-19 που σημειώνεται στην Κίνα παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων και παραλλαγών, που θα είναι πολύ πιο μολυσματικές και θα καταστήσουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ωστόσο, η κατάσταση αυτή είναι -θεωρητικά- απίθανο να επαναφέρει τον κόσμο στην αρχή της πανδημίας.
Η Κίνα ανοίγει τα σύνορα, παρά την έξαρση κορωνοϊού, αλλά μία μία οι χώρες βάζουν περιορισμούς στους τουρίστες
Η αύξηση των μολύνσεων σαρώνει τη χώρα αφού το Πεκίνο εγκατέλειψε την πολιτική της «μηδενικής Covid» νωρίτερα αυτόν το μήνα, μετά από σχεδόν τρία χρόνια.
Στη χώρα, η οποία έχει σταματήσει να αναφέρει καθημερινά κρούσματα και θανάτους από κορωνοϊό, πιστεύεται ότι καταγράφονται ένα εκατομμύριο κρούσματα και 5.000 θάνατοι την ημέρα, με τα νοσοκομεία να έχουν κατακλυστεί από ασθενείς και τα νεκροτομεία να έχουν γεμίσει.
Διχασμένοι οι ειδικοί για τους κινδύνους που συνοδεύουν την έξαρση της COVID-19 στην Κίνα
Ειδικοί που μίλησαν στη βρετανική «Daily Mail» ανέφεραν ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για την εμφάνιση «προβληματικών» νέων παραλλαγών, που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν πιο εύκολα και να διαφύγουν από την ανοσία. Ωστόσο, άλλοι εκτίμησαν ότι μια νέα παραλλαγή δεν είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην Κίνα από οπουδήποτε αλλού. Όλοι, όμως, συμφωνούν ότι το νέο ξέσπασμα, το οποίο δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.
Ημερήσια κρούσματα στην Κίνα ανά εκατομμύριο πληθυσμού το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου
«Η ταχεία εξάπλωση της Covid-19 στην Κίνα δημιουργεί σημαντική ανησυχία. Ένας συνδυασμός διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια, χρήσης λιγότερο αποτελεσματικών εμβολίων -σε σύγκριση με τα εμβόλια mRNA- και σχετικά χαμηλά επίπεδα προηγούμενων μολύνσεων σημαίνει ότι ο κινεζικός πληθυσμός δεν έχει υψηλό επίπεδο προστατευτικής ανοσίας», αναφέρει ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Warwick, και προσθέτει:
«Αυτό έχει ως συνέπεια τις εκτεταμένες μολύνσεις με επακόλουθα υψηλά επίπεδα σοβαρής νόσησης και θανάτου και παρέχει επίσης ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων παραλλαγών».
Ανησυχία από τα μη αποτελεσματικά εμβόλια της Κίνας κατά του κορωνοϊού
Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει βασιστεί στα δικά της εμβόλια -Sinovac και Sinopharm. Τα τελευταία δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια mRNA που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες χώρες μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον έως και 84%.
Μπορεί τα δεδομένα για τα εμβόλια της Κίνας να είναι περιορισμένα, όμως οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία χρησιμοποιούν παλαιότερη τεχνολογία, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι όλα αυτά έχουν φέρει τη χώρα σε μια «δύσκολη κατάσταση» λόγω των κακής ποιότητας εμβολίων και της χαμηλής φυσικής ανοσίας στον πληθυσμό της, καθώς ποσοστό του πληθυσμού έχει κολλήσει τον ιό λόγω των χρόνιων περιορισμών.
Η Κίνα ανοίγει τα σύνορά της για τα ταξίδια μετά από σχεδόν τρία χρόνια
Ο καθηγητής Young σημείωσε ότι οποιαδήποτε νέα παραλλαγή «θα πρέπει να ανταγωνιστεί το τρέχον μείγμα παραλλαγών υψηλής μεταδοτικότητας της Όμικρον». Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να αναδυθεί μια πιο μολυσματική παραλλαγή από τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί τώρα στην Κίνα.
«Αυτό θα μπορούσε να εξαπλωθεί, εάν δεν παρακολουθούμε τους ανθρώπους που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Κίνα», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι από τις 8 Ιανουαρίου καταργείται η πολιτική της καραντίνας για τους ταξιδιώτες μετά από σχεδόν τρία χρόνια κλειστών συνόρων. Όμως, η κλίμακα της επιδημίας και οι αμφιβολίες σχετικά με τα επίσημα στοιχεία από την Κίνα ώθησαν τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ιταλία, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία να επιβάλουν νέους ταξιδιωτικούς κανόνες στους Κινέζους επισκέπτες.
«Κάθε φορά που κάποιος μολύνεται από κορωνοϊό αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί μια νέα επικίνδυνη παραλλαγή. Περισσότερες μολύνσεις σημαίνουν περισσότερες παραλλαγές. Τα αυξημένα ταξίδια των Κινέζων πολιτών πιθανότατα θα προκαλέσουν μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού», τόνισε με τη σειρά του Δρ. Simon Clarke, μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Reading.
Η πιθανότητα ανάδειξης νέων μεταλλάξεων από την Κίνα
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Robert Dingwall, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent, εκτιμά πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να υποθέσουμε ότι μια νέα παραλλαγή είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην Κίνα από οπουδήποτε αλλού».
Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο καθηγητής Francois Balloux, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες με έδρα στο University College του Λονδίνου, ο οποίος σημείωσε ότι τα στελέχη του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα έχουν προηγουμένως εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο.
«Αυτή είναι μια διαφορετική κατάσταση από τα προηγούμενα κύματα, όπως οι εκρήξεις των μεταλλάξεων Άλφα, Δέλτα ή Όμικρον, οι οποίες οδηγούνταν σε μεγάλο βαθμό από νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές εκείνης της εποχής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Balloux, προσθέτοντας πως οι τρέχουσες παραλλαγές που εξαπλώνονται σε πληθυσμούς με περιορισμένη ανοσοποίηση, όπως η Κίνα, δεν αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών βραχυπρόθεσμα.