Empisteutiko.gr
18.08.25 || 02:28
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Χιλιάδες τα εμπόδια στην πρόσβαση των μαθητών ΑμεΑ

13.08.2023
in Εκπαίδευση
Χιλιάδες τα εμπόδια στην πρόσβαση των μαθητών ΑμεΑ
Share TweetShareEmail

Κολόνες, χαλασμένα πεζοδρόμια και σκαλοπάτια είναι κάποια από τα 8.477 προβλήματα που χαρτογραφήθηκαν από 38 σχολεία

Η απάντηση στο ερώτημα που έθετε ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Map Competition» ήδη από τον τίτλο του «Χαρτογραφώντας την Προσβασιμότητα – Μπορεί ο συμμαθητής μου με αμαξίδιο να έρθει στο σχολείο;» δόθηκε και είναι μάλλον αρνητική αφού οι 472 μαθητές από 38 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που έλαβαν μέρος, υπό την επίβλεψη 95 εκπαιδευτικών, δημιούργησαν 191 ψηφιακούς χάρτες στους οποίους εντοπίζουν συνολικά 8.477 εμπόδια.

Ο διαγωνισμός, που είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τη σχολική κοινότητα γύρω από το θέμα της προσβασιμότητας, επεφύλασσε στους συμμετέχοντες μια διαδικτυακή «τελετή» βράβευσης.

Οι προτάσεις

Οι πρώτοι από κάθε κατηγορία (Δημοτικό / Γυμνάσιο / Λύκειο / Σχολείο Ειδικής Αγωγής) περιγράφουν στα «ΝΕΑ» τα ξεχωριστά συναισθήματα που βίωσαν μέσα από το παρθενικό τους ταξίδι στο σύμπαν της γεωχωρικής αφήγησης με τα ανησυχητικά ευρήματα. «Το σχολείο μας συμμετείχε με τους μαθητές του Στ2 τμήματος, την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Ανθή Παπαβασιλείου και τον εκπαιδευτικό Παντελή Γκούμα. Οι μαθητές μας διαπίστωσαν στην πράξη τη δυσκολία που υπάρχει για τα ΑμεΑ στην πρόσβασή τους στο σχολικό κτίριο», αναφέρουν από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας Ιωαννίνων.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Παιδί ΑμεΑ ταξίδεψε σε γκαράζ ferry boat από Θάσο εν μέσω καύσωνα – Τι καταγγέλλει επιβάτιδα

Παιδί ΑμεΑ ταξίδεψε σε γκαράζ ferry boat από Θάσο εν μέσω καύσωνα – Τι καταγγέλλει επιβάτιδα

24.07.2025
Αρναούτογλου: Στενοχωρήθηκα πολύ με την καταγγελία στον «Εκατομμυριούχο», ήταν λάθος της παραγωγής, δήλωσε για τον αποκλεισμό ΑμεΑ από το παιχνίδι

Αρναούτογλου: Στενοχωρήθηκα πολύ με την καταγγελία στον «Εκατομμυριούχο», ήταν λάθος της παραγωγής, δήλωσε για τον αποκλεισμό ΑμεΑ από το παιχνίδι

19.05.2025

Οι ίδιοι οι μαθητές σημειώνουν στην εργασία τους: «Οι διορθώσεις που πρέπει να γίνουν από τον δήμο στην περιοχή μας είναι: νέα και πλατύτερα πεζοδρόμια. Περισσότερες διαβάσεις εκεί που χρειάζεται. Ράμπες στις άκρες των πεζοδρομίων. Νέο οδόστρωμα. Τουαλέτες για ΑμεΑ στα σχολεία. Ράμπες στο εσωτερικό των σχολείων». Από το 1ο Γυμνάσιο Χίου, ένας μαθητής σε αμαξίδιο υπογράφει την εισαγωγή της εργασίας των 33 συμμαθητών του. «Είμαι τρία χρόνια σε αυτό το σχολείο και δεν έχω καταφέρει να πάω στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεών μας. Ποιος ο λόγος; Μα γιατί δεν έχω πρόσβαση στον πρώτο όροφο με το αμαξίδιό μου. Το γυμνάσιό μου είναι ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο, θυμίζει αρχαιοελληνικό ναό. Ανθρωποι το επισκέπτονται σαν μουσειακό χώρο. Εγώ όμως απλά περιορίζομαι στο ισόγειο. Αδικία; Και δεν είναι η μόνη».

Οι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί (Κυριακή Βαγιάνου, Κατερίνα Επιτροπάκη, Δέσποινα Κάβουρα) περιγράφουν: «Αφορμή για αυτό το ταξίδι ήταν ο Αλέξανδρος, μαθητής μας σε αμαξίδιο. Μελετήσαμε την αναπηρία μέσα από την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων με ήρωες ανάπηρους, δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό παιχνίδι και εμπνευστήκαμε μια δική μας ιστορία (animation). Συνειδητοποιήσαμε ότι τα εμπόδια προκαλούν την αναπηρία και ότι ο καθένας μας έχει να κερδίσει ζώντας σε μια συμπεριληπτική κοινωνία».

Η εμπειρία των μαθητών

Για λογαριασμό του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης, ο διευθυντής Πέτρος Ματζάκος μιλά για τη χαρτογράφηση των πέντε μαθητριών που εντόπισαν 1.531 εμπόδια – δέντρα, κολόνες, χαλασμένα πεζοδρόμια, αυτοκίνητα, κάδους, σκαλοπάτια. «Καταγράφηκαν τα εμπόδια, οι ράμπες και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των πεζοδρομίων με σκοπό τον χαρακτηρισμό της καταλληλότητάς τους. Τα συμπεράσματα της εργασίας και οι προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης παρουσιάστηκαν στον δήμαρχο με στόχο την έναρξη συζητήσεων και δράσεων. Οι συμμετέχουσες μαθήτριες έμαθαν να τηρούν χρονοδιαγράμματα, να συνεργάζονται, να βάζουν στόχους και να προσπαθούν για την υλοποίησή τους».

Και από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αιγάλεω, οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής Κατερίνα Τρανού και Γιώργος Ματσιανούδης περιγράφουν την εμπειρία των δώδεκα μαθητών – χαρτογράφων: «Ακούγοντας για τον διαγωνισμό, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να γνωστοποιήσουμε τις δυσκολίες που συναντούν οι μαθητές ειδικά στο δικό μας σχολείο που απευθύνεται σε παιδιά με αναπηρία. Καταγράψαμε τη διαδρομή ως τις στάσεις λεωφορείων και μετρό και τον χώρο του σχολείου. Δημιουργήσαμε χάρτες και συμπεράναμε ότι η διαδρομή αλλά και το σχολείο είναι μερικώς προσβάσιμα για άτομα με αμαξίδιο».

Δράσεις εξωστρέφειας

Εκ μέρους του διοργανωτή φορέα, της ΑΜΚΕ Spotlight on Innovation (Spotin), η Αλκυόνη Μπαγλατζή και η Αφροδίτη Ρήγα σημειώνουν: «Μαθητές και εκπαιδευτικοί χαρτογράφησαν τα προσβάσιμα και μη προσβάσιμα σημεία στην περιοχή τους, έφτιαξαν ψηφιακούς χάρτες, δημιούργησαν κόμικς και βιντεοκλίπ. Πήραν συνεντεύξεις από ανθρώπους με κινητική αναπηρία, «περπάτησαν» διαδρομές με αμαξίδιο κι έκαναν δράσεις εξωστρέφειας για να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία. Yπήρξαν και περιπτώσεις σχολείων που ήρθαν σε επαφή με τις τοπικές Αρχές για υποβολή βελτιωτικών προτάσεων. Με αφορμή τον διαγωνισμό, μάθαμε, ευαισθητοποιηθήκαμε, συνεργαστήκαμε δημιουργικά σε ένα θέμα που μας αφορά όλους»

Πηγή: in.gr

Tags: ΑΜΕΑΠΑΙΔΕΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Μετεγγραφές φοιτητών στο transfer.it.minedu: Τα κριτήρια, η προθεσμία και τα αποτελέσματα
Εκπαίδευση

Τελευταία «ευκαιρία» για τους αιώνιους φοιτητές: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας

03.08.2025
Πανελλαδικές 2024: Αυτά είναι τα θέματα που έπεσαν σήμερα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία
Εκπαίδευση

Έξι μη κρατικά πανεπιστημία πήραν άδεια λειτουργίας για το 2025-2026, απορρίφθηκαν πέντε

02.08.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Άγριο έγκλημα στη Σερβία: Δολοφόνησε τον σύζυγό της, τον τεμάχισε και τον μαγείρεψε

Βιασμός 12χρονης στον Κολωνο: Προφυλακίστηκε ένας ακόμα κατηγορούμενος

22.02.2023
Άκης Σακελλαρίου: Δεν με είδε καν ο οδηγός του λεωφορείου, δήλωσε μετά το τροχαίο ατύχημά του

Άκης Σακελλαρίου: Δεν με είδε καν ο οδηγός του λεωφορείου, δήλωσε μετά το τροχαίο ατύχημά του

17.09.2024
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Βαριές ποινικές διώξεις σε διοικήσεις και υπαίτιους – Τι ποινές αντιμετωπίζουν

Τέμπη: Απολογείται ο συμβασιούχος σταθμάρχης – Τι θα υποστηρίξει για τη μοιραία βραδιά

27.03.2023

ΤΑΣΗ_

Ηλεία: 38χρονος βγήκε γυμνός από τη θάλασσα και προσπάθησε να βιάσει τουρίστρια

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και γνωστός TikToker με πάνω από 150 γραμμάρια κοκαΐνης

04.08.2025
Αστυνομικός TikToker: «Ήταν κυνηγημένος, ενόχλησε με όσα έλεγε», λέει ο δικηγόρος του

«Δεν με νοιάζει, ας γ…α δεκαπέντε ώρες»: Ο TikToker-αστυνομικός που «έκαιγε» την ΕΛ.ΑΣ.

14.08.2025
Γιώργος Μαζωνάκης: Αυτή είναι η συγγενής που που φέρεται να του «έτρωγε» λεφτά – Πάνε στα δικαστήρια

Ο Γιώργος Μαζωνάκης εισήχθη σε δημόσια ψυχιατρική κλινική

14.08.2025
Φίλος του πρώην αστυνομικού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα ναρκωτικά – Πώς παγιδεύτηκε ο TikToker

Φίλος του πρώην αστυνομικού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα ναρκωτικά – Πώς παγιδεύτηκε ο TikToker

05.08.2025
Ποινική δίωξη σε γνωστή χορεύτρια και influencer – Διαφήμιζε παράνομη ιστοσελίδα τζόγου

Ποινική δίωξη σε γνωστή χορεύτρια και influencer – Διαφήμιζε παράνομη ιστοσελίδα τζόγου

14.08.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved