Αντιμέτωπες με τους έντονους κραδασμούς που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκονται πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική. Δεκάδες ιδιοκτήτες μικρής δυναμικότητας τουριστικών καταλυμάτων (δέκα και πλέον δωματίων), έχουν βάλει πωλητήριο στις μονάδες τους βλέποντας το θολό τοπίο που επικρατεί γύρω από τη φετινή θερινή σεζόν και υπό την πίεση της έλλειψης ρευστότητας.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και χθες, δεδομένου και του προσωρινού λουκέτου, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, των ξενοδοχείων, τουλάχιστον 70 τουριστικά καταλύματα στη Χαλκιδική έβαλαν αγγελία σε μεσιτικές ιστοσελίδες αναζητώντας το νέο τους ιδιοκτήτη. Οι τιμές πώλησης ποικίλουν από την περιοχή, την παλαιότητα και τη δυναμικότητα του καταλύματος, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αφορούν κατά κύριο λόγο μικρά ξενοδοχεία λίγων δωματίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις τα ακίνητα που είναι προς πώληση βρίσκονται σε διαδικασία ανακαίνισης και δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη ως ξενοδοχεία, είτε βρίσκονται στο αρχικό στάδιο αναδιαμόρφωσης και έχουν εξασφαλίσει μόνο τις απαραίτητες άδειες.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση μονάδας, που κατασκευάστηκε το 1990, 41 δωματίων, στο Πολύχρονο και πωλείται προς 2,1 εκατ. ευρώ, την ώρα που υπό κατασκευή μονάδα 25 δωματίων, στη Νικήτη πωλείται προς 3,3 εκατ. ευρώ.
Νεόδμητο ξενοδοχείο, 28 δωματίων, στην Κασσάνδρα, πωλείται 9 εκατ. ευρώ, ενώ ξενοδοχείο 150 δωματίων, στην Παλλήνη, παλαιότερης κατασκευής πωλείται προς 12 εκατ. ευρώ. Στην ίδια περιοχή ξενοδοχείο 19 δωματίων που κατασκευάστηκε το 2004, πωλείται προς 550.000 ευρώ.
Στα 5,5 εκατ. ευρώ πωλείται παραθαλάσσιο ξενοδοχείο κατασκευής 1995, με 22 δωμάτια, στην Κασσάνδρα, ενώ στα 11,7 εκατ. ευρώ αποτιμάται ξενοδοχείο μπροστά στο κύμα, που κατασκευάστηκε το 1968, στη Χανιώτη και διαθέτει 130 δωμάτια.
«Θα βγουν από το παιχνίδι όσοι δεν είναι επαγγελματίες του χώρου…»
Στην πλειονότητα τους τα καταλύματα που είναι προς πώληση δεν ανήκουν σε επαγγελματίες του τουρισμού. Όπως λένε γνώστες της τουριστικής αγοράς «όσοι δεν είναι επαγγελματίες ξενοδόχοι και η ενασχόληση τους με τον τουρισμό ήταν συγκυριακή αναμένεται να βγουν πρώτοι από την αγορά. Αντίθετα οι μεγάλοι όμιλοι και τα ξενοδοχεία που έχουν μακρά πορεία στο χώρο θα έχουν πιο ισχυρά αντανακλαστικά απορρόφησης των κραδασμών».
Όπως εκτιμούν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων αλλά και του τουριστικού χώρου, ο πραγματικός αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερος, και αυτό γιατί υπάρχουν αρκετοί διαδικτυακοί τόποι που διαθέτουν αγγελίες με το εν λόγω περιεχόμενο, ενώ κάποιοι ιδιοκτήτες δεν ακολουθούν τη συγκεκριμένη οδό, τουλάχιστον στην πρώτη φάση που βάζουν πωλητήριο στο ακίνητο τους.
Οι παρενέργειες που αντιμετωπίζει ο τουρισμός λόγω του Covid-19 δεν αποκλείεται να αυξήσουν περαιτέρω τον αριθμό των πωλήσεων τους επόμενους μήνες, οπότε θα φανεί το πλήρες μέγεθος των συνεπειών της πανδημίας στην αγορά.
Πηγή: voria.gr